2DSC 3791

 

 

Саме на цьому прагненні соціальні партнери акцентували увагу учасників засідання тристоронньої соціально економічної ради  у своїх виступах, коли звітували про виконання взятих ними  зобов’язань у Територіальній  угоді між Рівненською ОДА, обласною радою,  об’єднанням організацій роботодавців області та Федерацією профспілок за 2016 рік. І наголошували: в питаннях піднесення рівня життя та соціально–економічного захисту трудівників області конфліктів та розбіжностей  в діях партнерів  бути не може. А все спірніе  та неврегульоване має вирішуватись у правовому полі  в ході переговорів.

Засідання відбулось 24 березня в  Навчально-методичному центрі ФПО і проходило  за участю представників громадськості., спеціалістів  і посадовців владних структур, керівників і активістів обласних  профспілкових організацій,які долучилися до активного  обговорення.  Першою про хід виконання зобов’язань звітувала профспілкова сторона. Звіт, за дорученням голови ФПО Миколи  Шершуна, представила його заступник Марія Рожко

 У 2016 році, зазначила вона,- ми бачили оновлені профспілки, адже ФПО, її членські організації знаходилися в авангарді профспілкового руху, захищаючи гідність працюючої людини в соціально-трудових відносинах, виборюючи реальні зміни в соціальній політиці, спрямовані на встановлення соціальної справедливості та їх законодавче забезпечення. При цьому був задіяний весь арсенал засобів впливу, який є у профспілок, від переговорного процесу в рамках соціального діалогу до масових вуличних протестних дій.

Позитивним підсумком 2016 року, наголосила Марія Рожко, є зупинення падіння національної економіки,  зростання реальної. що відбулось вперше, мінімальної заробітної плати  до  3200 грн.

Але важливою проблемою залишається питання належної фінансової мотивації до праці в Україні, в тому числі, і з огляду на вплив на міграційні процеси. Тому, цифру у 3200 гривень профспілки розглядають лише як відправну точку для початку  реформи оплати праці на засадах справедливого розподілу її результатів та забезпечення гідного рівня життя. На жаль, Фонд оплати праці у структурі ВВП падає. Потрібно розробити та запровадити галузеві стандарти в оплаті праці. Модернізувати застарілу Єдину тарифну сітку для уникнення зрівнялівки між категоріями працівників та недопущення збільшення відриву рівня оплати праці керівників від звичайних працівників, який на окремих підприємствах сягає в десятки та сотні більше базових посадових окладів.

Прикро що в Україні  доля заробітної плати в собівартості продукції складає 7-8 %, в той же час, як у сусідніх країнах – 18-20%, а то і 30%.  На нашу думку, наголосила доповідачка,  тільки такий підхід, як у сусідніх країнах  дасть зрушення в системі оплати праці. Разом з тим, ми вимагаємо повного погашення заборгованості з заробітної плати, легалізації зайнятості, виходу її з тіні.  Відтак, ці  питання  залишаються   на  контролі  для подальшого вирішення.

Марія Рожко далі детально висвітлила всі питання соціального захисту.які стосуються діяльності профспілок. І по багатьом з них   є позитивні зрушення. Так в області для сприяння відновлення   реалізовано ряд інвестиційних проектів, з 1 квітня 2017 року має розпочатися процес зменшення цін на ліки. Окрім того, хворі на гіпертонію, цукровий діабет ІІ типу та астму отримають державну підтримку на компенсацію вартості ліків для свого лікування. Сьогодні Уряд працює над системою медичного страхування і сподіваємось ,сказала вона, що невдовзі розпочнеться поступовий перехід з принципу фінансування лікарняних ліжок на фінансування медичних послуг.

 Щодо захисту прав  та інтересів членів профспілок, впродовж 2016 року здійснено 151 перевірку додержання законодавства про працю, 4 з яких проведено спільно з територіальною інспекцією Держпраці. Завдяки перевіркам виявлено 173 правопорушення, які стосувались 1684 працівників та  надіслано 67 подань про усунення цих порушень.

Є позитивні зрушення в організації літнього оздоровлення дітей. На 2017 рік Сторонами Територіальної угоди  вдалось запровадити в області інноваційні підходи щодо механізму оплати дитячих путівок. Тендерних процедур вже  не буде, а відпрацьовано дольовий принцип участі владних структур, роботодавців, профспілок та батьків.

В свій час  ФПО  запропонувала народним депутатам розробити та прийняти Закон „Про загальнодержавні програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на 2016-2026  роки”,  в результаті, питання санаторно-курортного лікування уже  врегульовано Постановою Кабміну від 23.11.2016р. №854.

І про те, що   не вдалося поки профспілкам. Зокрема домогтися однієї  з  основних вимог профспілок - знизити ціну на газ та тарифи на комунальні послуги для населення. Від імені   засідання ТТСЕР профспілкова сторона запропонувала  ще раз звернутись  до Верховної  Ради,   народних депутатів від Рівненщини   щодо прискорення розгляду законопроектів: № 5321 «Про внесення змін до Податкового Кодексу України (щодо здешевлення вартості житлово-комунальних послуг для побутових споживачів)   і № 2677 «Про внесення змін до ст.16 ЗУ «Про ціни і ціноутворення» (щодо участі організацій громадянського   суспільства   у   державному  регулюванні цін), яким передбачається  взаємодія  уповноважених органів, які здійснюють державний контроль  організації на збереження в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) галузевого принципу у сфері   з   ціноутворенням,  з  профспілками.  Сьогодні головне своє завдання ФПО Рівненщини вбачає у захисті трудових прав кожного члена профспілки, збереженні існуючих та створенні нових робочих місць, цілісності та єдності галузевих організаційних ланок профспілок, недопущенні необґрунтованої ліквідації первинних профспілкових організацій у процесі оптимізації мережі закладів ЖКГ, бюджетної сфери, АПК тощо. Федерація націлює членські формування первинних профспілкових організацій, при цьому вважає надзвичайно важливою співпрацю з депутатами всіх рівнів щодо децентралізації владних повноважень та розвитку територіальних громад.  

У виступі на засіданні заступника голови Рівненської ОДА Ігора Тимошенка чітко прозвучало: адміністрація взяті зобов’язання Угоди в основному виконує.У 2016 вдало склалося з наповненям обласного і місцевих бюджетів,зрушив з місця процес повернення зарплатних боргів, потеплішав інвестиційний клімат. Підприємства почали поступове  освоєння західного ринку. Серед регіонів України Рівненщина за величиною заробітної плати посіла 9 місце,  оплата праці штатних працівників становила 5703 грн.,що на19,9 відс. більше порівняно з аналогічним періодом  2015 року. Початок нинішнього ж року через проблеми з Рівнеазотом, де третій місяць затримується виплата зарплати  колективу та скрочення випуску електроенергіі  Рівненською АЄС дещо погіршив показники росту економіки області.. Тож адміністрація включає всі важелі, щоб справитись з цими негараздами і послідовно виконуватиме всі свої зобов’язання, прописані Угодою.

Слова солідарної підтримкм протесних акцій профспілок проти підвищення комунальних тарифів і ціни на газ висловив у своєму виступі на засіданні заступник голови обласної ради  Олексій Бучинський.

Слово для  звіту було надано заступнику голови територіальної тристоронньої  соціально –економічної ради від Сторони роботодавців Валерію Ройко.

У діючу Територіальну  угоду  між Рівненською  обласною державною  адміністрацією, обласною радою, об’єднанням організацій роботодавців області та Федерацією профспілок області з соціально-економічних итань на 2015-2017 роки Сторонами  були внесені зміни та доповнення.

 

Тамара Стецюк,

Газета «За Відродження»

 

2DSC 3793