DSC02572

 

 

Уперше на Кіровоградщині відбулося спільне засідання колегії управління Держпраці в області та Федерації профспілок області, під час якого було підбито підсумки роботи щодо виконання Угоди про співпрацю. І голова ФПО Максим Баланенко, і начальник управління Держпраці в області Сергій Подорожний (й інші учасники засідання) відзначили активну співпрацю у різних напрямках діяльності. Наприклад, профспілкові органи вказують на порушення трудових прав, контролюють їх виконання і наполягають на більш жорстких підходах до захисту прав працівників.

За словами Максима Баланенка, основними напрямами співпраці є контроль за реалізацією державної політики у сфері охорони праці, зайнятості населення, оплати праці, вжиття заходів до усунення порушень і проведення профілактичної роботи щодо їх попередження. Громадськими інспекторами праці перевірено 393 юридичні особи, на яких виявлено 467 порушень. Поновлено права понад трьох тисяч працівників. Головна увага приділялася виробленню спільної тактики дій з вирішення проблемних питань під час реалізації законодавчих змін у сфері оплати праці. Забезпечено широку інформаційно-роз’яснювальну роботи у цьому напрямку.

Так, не сприймаються пояснення про те, що доплати за роботу у вечірній час, суміщення професій, виконання обов’язків відсутнього працівника, розширення зони обслуговування, доплата за класність, ранг держслужбовця, престижність педагогічної роботи, індексація зарплати включаються до виплат, які мають враховуватись до зарплати при забезпеченні її мінімального розміру. Надзвичайно важко пояснити працівникові, який сенс йому братись за суміщення професій, додаткову роботу, підвищувати кваліфікацію, якщо це  ніяк не відіб’ється на його зарплаті.

ФПУ проводить активну роботу із врегулювання таких проблемних питань. Позиція профспілок чітка – не може бути такої зрівнялівки, яка викликана останніми змінами в законодавстві про оплату праці. Профспілкова сторона розраховує, що відповідно до Угоди буде розроблено спільні пропозиції щодо удосконалення законодавства про працю, у застосуванні штрафних санкцій. Угода передбачає проведення аналізу найбільш поширених видів порушень та механізмів їх усунення. Одним із таких видів сьогодні є порушення строків виплати зарплати. Незважаючи на те, що проблеми погашення боргів із зарплати знаходяться постійно в полі зору управління Держпраці, ФПО і її членських організацій, ліквідувати борги не удалось. Не лякають підприємства ні приписи, ні штрафи, не завжди допомагають механізми колективного трудового спору, судових звернень, ініціювання розірвання трудового договору з керівником підприємства. Вдалось це лише обкому профспілки працівників автотранспорту та шляхового господарства. Результатом їхньої наполегливої боротьби стала відсутність боргів, які тримали область в «передовиках» по боргам. По боржниках треба діяти більш активно, адже власники, відпрацьовують «хитрі» плани, як перекинути  борги і вийти «чистими». Бувають інші приклади, як із ДП «Кіровоградтепло». Тут зарплатні борги виникли з вини держави через невідшкодування різниці в тарифах. Торік в ході протестних акцій профспілки зажадали від влади для ліквідації заборгованості із зарплати невідкладно ухвалити законодавчі акти, спрямовані на посилення захисту економічних прав працівників, заснування  «гарантійної установи виплати боргів». У Верховній Раді зареєстровано два законопроекти щодо відповідальності роботодавця за борги із зарплати.

Максим Баланенко зупинився на виконанні домовленостей за Угодою щодо охорони праці. У ході акції протесту профспілки вимагали повернути до 1 січня 2017 року десяткам тисяч працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, безпідставно скасоване право на достроковий вихід на пенсію (Списки № 1 і № 2). На сьогодні підготовлений і узгоджений з СПО об’єднань профспілок проект постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів від 24 червня 2016 року № 461 «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах». У разі його прийняття буде повернено право дострокового виходу на пенсію для майже 28 тис. працівників. На сьогодні у державі склалася надзвичайна ситуація з безпекою та умовами праці на більшості підприємств. Про це свідчать результати здійснення перевірок спеціалістів управління і громадського контролю. Порушення обчислюються тисячами. Серед причин - недостатнє з боку роботодавців фінансування профілактичних заходів і засобів з охорони праці. На жаль, стало головним – наявність робочого місця, а які там умови – це вже вторинне.

За інформацією першого заступника начальника управління Романа Зяблікова, торік проведено 222 планові перевірки суб’єктів господарювання. Близько 30 відсотків планових перевірок проходили на суб’єктах господарювання, де є профспілкові організацїі. Її представників запрошували до участі у перевірках. Зокрема, відбулася перевірка за зверненням голови первинної профорганізації Новопразького НВК Олександрійської райради. Встановлено порушення вимоги ЗУ «Про колективні договори і угоди». За результатами перевірки директору вручено припис щодо недопущення виявлених порушень в подальшому, буде передано до суду протоколи для притягнення директора НВК до адміністративної відповідальності.

І управління Держпраці, і ФПО приділяють увагу проведенню превентивних заходів, зокрема організовують спільні семінари з питань трудового законодавства.

Фахівці управління торік провели 34 спеціальні розслідування нещасних випадків на виробництві, у яких беруть участь представників профспілкових організацій, як органу, що стоїть на боці працівників. Представник ФПО бере участь в опитувані свідків, огляді місця настання нещасного випадку, робить висновки. Представник управління Держпраці та ФПО разом відстоюють права потерпілого.

Під час спільного засідання прийнято спільне рішення та визначено завдання для подальшої співпраці.

 

Марія Іванова,

м.Кіровоград

 

DSC02564

 

DSC02585