P1610631

29 березня 2017 року відбулось засідання Ради Федерації профспілок Вінницької області з порядком денним:

- ”Про роботу та завдання членських організацій ФПО по збереженню робочих місць та забезпеченню продуктивної зайнятості працюючих в умовах проведення реформ”;

-   Про бюджет ФПО на 2017 рік;

-  Про заходи щодо виконання профспілковою стороною своїх зобов’язань, визначених Територіальною угодою між Вінницькою обласною державною адміністрацією, Вінницькою обласною Радою, обласним обєднанням організацій роботодавців та Спільним представницьким органом профспілкових організацій області на 2016-2020 роки.

Відкрив та вів засідання Ради Голова Федерації профспілок області  Микола Колесник.

У засіданні взяли участь: члени Ради Федерації, керівники членських організацій ФПО, заступник директора Вінницького обласного Центру зайнятості В. Гаврилюк, директор Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Н. Заболотна, начальник регіонального відділення НСПП у Вінницькій області І. Андрущак, заступник начальника управління Держпраці у Вінницькій області Ю. Ковальчук, виконавчий директор Вінницького обласного об’єднання організацій роботодавців Л. Антонюк, голови районних координаційних рад голів профкомітетів, заступники керівників членських організацій ФПО, члени Молодіжної ради ФПО, працівники апарату ФПО,  представники ЗМІ.

З інформацією ”Про роботу та завдання членських організацій ФПО по збереженню робочих місць та забезпеченню продуктивної зайнятості працюючих в умовах проведення реформ” виступив заступник Голови ФПО Володимир Слободянюк.

В обговоренні виступили:

Тетяна Побережна – голова обкому профспілки працівників культури;

Михайло Кідалов– голова районної координаційної ради голів профкомітетів Козятинського району, голова райкому профспілки працівників АПК;

Марина Закревська - голова первинної профспілкової організації Вінницького казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства, член Молодіжної ради ФПО;

Вячеслав Гаврилюк – заступник директора обласного Центру зайнятості населення;

Леонід Антонюк – виконавчий директор Вінницького обласного об’єднання організацій роботодавців;

Голова Федерації профспілок області - Микола Колесник підвів підсумки обговорення і наголосив, що членськими організаціями ФПО здійснюється послідовна робота по реалізації прав спілчан на працю та соціальний захист від безробіття. З метою збереження і розвитку трудового потенціалу Федерацією профспілок укладено Угоду про співпрацю з обласним Центром зайнятості, активно використовується механізм колективних договорів та угод різного рівня. Рішення про скорочення чисельності працюючих узгоджуються з профкомами підприємств, установ та організацій усіх сфер економіки області. Здійснюється громадський контроль за дотриманням законодавства про зайнятість населення. Мають місце деякі позитивні зрушення на ринку праці. Так, протягом 2016 року в області створено 14713 нових робочих місць, що на 34% більше ніж у 2015 р. На 3,6% збільшилась кількість вакансій.

Голова Федерації також зауважив, що проблемою у сфері зайнятості є неухильне скорочення чисельності трудових ресурсів. Так, середньооблікова кількість штатних працівників у 2016 р. становила 273,3 тис. осіб, що на 3,1% менше, ніж у 2015 р. Стримує зростання зайнятості і невисока якість частини існуючих та створюваних робочих місць. Вкрай обмеженими залишаються можливості сільського населення одержати роботу, особливо гостро стоїть проблема забезпечення молоді першим робочим місцем. Нагальним завданням є усунення існуючих диспропорцій між ринком праці та ринком освітніх послуг. Профспілки налаштовані рішуче і будуть стежити за тим, аби структурні реформи в економіці призводили не до скорочень та звільнень, а відкривали нові можливості для зайнятості на високотехнологічних робочих місцях.

На засіданні Ради було ухвалено відповідні  постанови з обговорюваних питань.

Федерація профспілок Вінницької області

P1610628