IMG 7799

3 квітня у м. Черкаси відбулася багатотисячна акція протесту членів профспілок, трудових колективів, підприємств, установ та організацій Черкащини до органів влади в зв’язку з ситуацією, що склалася на ПАТ «Азот».

Учасники акції обурені бездіяльністю українських урядовців щодо підтримки вітчизняних виробників мінеральних добрив та поставку їх із Росії.

На сьогодні через відсутність обігових коштів ПАТ «Азот» не має можливості зробити попередню оплату за природний газ, виплачувати заробітну плату працівникам і віддавати аграріям мінеральні добрива, за які вони до речі вже сплатили. Через затримки із виплати заробітної плати, відсутність перспектив роботи підприємство опинилося в дуже складному становищі: його залишають висококваліфіковані працівники.

Якщо найближчим часом ситуація на підприємстві не зміниться – нікому буде керувати складним виробничим процесом, а працівники ПАТ «Азот» поповнять армію безробітних, державний бюджет недотримає мільйони гривень податків, місто залишиться без допомоги, яку «Азот» надавав упродовж останніх років.

Зупинка «Азоту» поставить на межу виживання і цілий ряд інших підприємств, зокрема, Черкасиобленерго та Черкасигаз.

IMG 7842

В акції протесту взяли участь представники профспілки підприємств ПАТ «Азот» міст Рівно та Сєвєродонецьку.

- Ще тиждень-два і час буде втрачено, — зазначив директор підприємства ПАТ «Азот» Віталій Скляров. — У той же час російський виробник збув в Україну декілька мільйонів тонн добрив, а наш поставлений на коліна. Зупинка підприємства принесе втрати для міського бюджету, а також може створити проблеми із роботою очисних споруд.

Тому Скляров звернувся до керівництва країни, щоб усім хімічним підприємствам дали газ і кредитування.

В акції протесту взяли участь народні депутати Михайло Попієв, Олег Петренко, М. Скорик.

- У цьому питанні не може бути політики, бо справа стосується людей. Тому сьогодні я підтримую ваше  звернення до Президента. Правильно, що звертаєтеся і до Прем’єр-міністра, вони мають побачити, що тут відбувається, — зазначив нардеп Михайло Папієв.

За його словами, Укртрансгаз просто бойкотує подачу газу групі компаній OSTCHEM.

IMG 7876

Це неприпустимо, на його думку, коли 70% добрив завозиться з Росії.

- Явно, що у цьому замішані і представники українського політикуму. Вони мають сісти за державну зраду, — сказав депутат. — Це в той час, коли Україна недоотримує до держбюджету близько 1 млрд грн.

Нардеп Олег Петренко, у свою чергу, зауважив, що рідко коли люди у такій кількості збираються на Соборній площі.

- Економічна агресія відбувається прямо в центрі України. Ми багато говоримо про залучення інвестицій. Які там інвестиції, коли прямо тут відбувається рейдерське захоплення, — зазначив він.

Депутат міськради Павло Карась висловив думку, що зупинка цього підприємства означає не лише втрату робочих місць:

- Як можливо під час війни, щоб головний виробник російських добрив заробив у минулому році 1 млрд гривень? Уже зараз аграрії не внесли вчасно добрива, уже пішли втрати врожаю.

Учасниками акції прийнята Резолюція до Президента, Кабінету міністрів України , Прем’єр-міністра України.

Федерація профспілок Черкаської області