Image09

 

27 квітня 2017 року у Будинку профспілок області відбулися загальнообласні збори голів первинних профспілкових організацій з порядком денним: ”Профспілки - за гідну працю і справедливу зарплату”.

На зібрання з усієї області з’їхалися майже 400 учасників – голів первинок, що представляють промислові підприємства різних галузей економіки, організації і заклади бюджетної сфери.

Учасники зборів поклали квіти до меморіальної дошки колишнього Голови облпрофради, Героя Соціалістичної Праці П.М. Лук’янчикова. Відбулося відкриття Дошки Пошани Федерації профспілок області.

У зборах взяли участь: Голова облдержадміністрації Валерій Коровій, Голова обласної Ради Анатолій Олійник, Вінницький міський Голова Сергій Моргунов, заступник Голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко, виконавчий директор Вінницького обласного об’єднання організацій роботодавців Леонід Антонюк, керівники територіальних управлінь Держпраці у Вінницькій області, обласного Центу зайнятості, Головного управління Пенсійного фонду України, керівники ряду департаментів ОДА та обласних управлінь, а також лідери обласних галузевих профспілок, голови районних координаційних рад голів профкомітетів, члени Молодіжної, Культурно-мистецької та Спортивної рад ФПО, ветерани профспілкового руху, засоби масової інформації.

На ім’я учасників зборів надійшли вітальні телеграми з багатьох регіонів України.

Варто наголосити, що таке профспілкове віче є вкрай необхідним, адже життя ставить настільки гострі й масштабні питання в усіх сферах, що позиції лише вищих виборних профспілкових органів недостатньо для прийняття рішень, на які очікують спілчани. Тут зібралися люди з досвідом, які представляють і з середини знають життя трудових колективів, настрої, оцінки та прагнення робітників, інженерів, педагогів, медиків, державних службовців, селян, творчої інтелігенції.

У своєму виступі Голова Федерації профспілок області Микола Колесник зазначив, що реформи, які відбуваються в країні, боляче бють по правам та інтересам трудівників. Фінансово-економічні кризи, політична нестабільність вкрай негативно впливає на становище працівників, всіх простих людей. Ми категорично не сприймаємо тарифно-цінової політики державних органів влади, спрямованої на зниження життєвого рівня народу та поширення бідності серед працюючих. За таких умов, роль профспілок, як справжніх захисників трудівників, зростає в рази. Профспілки не можуть сприйняти і започаткованої урядом політики оплати праці окремих категорій керівників держмонополій, відомств, судів та інших. Спільними зусиллями ми маємо зупинити політику “захмарних” зарплат потрібних владі категорій працівників, яка призводить до розшарування в доходах, дискредитації та де мотивації легальної праці.

Голова Федерації профспілок області наголосив, що за наполяганням профспілок в країні нарешті розпочалася реформа оплати праці. З 1 січня 2017 року вдвічі підвищено мінімальну заробітну плату. І це тільки перший крок. Реформа оплати праці, перш за все, має забезпечити справедливий розподіл її результатів: людина має отримувати належне.

Голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій та голова обласної Ради Анатолій Олійник зазначили у свої виступах, що органи влади і місцевого самоврядування в області працюють пліч –о- пліч із профспілками. Представники профспілок залучаються до всіх робочих груп, беруть участь в усіх важливих заходах, що відбуваються в області.

Вінницький міський Голова Сергій Моргунов звернув увагу присутніх, що спільно з профспілками була започаткована Програма ”Муніципальне житло.”, завдяки якій понад 500 сімей працівників бюджетної сфери отримали житло за пільговими цінами. Розвитку соціального діалогу сприяло і підписання нової Міської угоди на 2016-2010 рр.

Заступник Голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко привітав всіх із прийдешнім святом людини праці - Днем Міжнародної солідарності трудящих і запевнив, що Федерація профспілок України, спираючись на думку переважної більшості спілчан, не допустить його скасування. Він також зазначив, що профспілки насамперед турбують питання зайнятості, створення нових робочих місць, активізації економічної активності населення. Наразі триває робота над програмою зайнятості населення, оновленням редакції закону про зайнятість в Україні. Крім того, профспілки опрацьовують нову редакцію закону про колективні договори й угоди, в якому необхідно закріпити право працівників на страйк. У сфері соціального забезпечення пріоритетом є проведення пенсійної реформи.

Виступаючі акцентували увагу на тому, що ситуація вимагає від профспілок посилення діяльності по захисту інтересів спілчан в умовах проведення реформ. І головною зброєю для досягнення цієї мети є соціальний діалог, ефективність якого необхідно підняти в рази.

Вкрай важливо разом виробити рішення і тактику консолідованих дій як на регіональному рівні, так і на місцях, щоб захистити вітчизняного товаровиробника, створити нові високопродуктивні робочі місця, убезпечити працюючу людину від бідності. Тільки згуртувавшись, обєднавши спільні зусилля, можливо реально захистити права спілчан.

Профспілкові активісти ділилися інформацією про реальний стан справ на місцях, в трудових колективах. Також було обговорено питання внутрішньоспілкової діяльності, відбувся обмін думками щодо посилення захисного потенціалу організацій в сучасних умовах.

Учасники зборів рішуче засудили ідею скасування свята 1-го Травня як Дня Міжнародної солідарності трудящих.

За результатами роботи загальнообласних зборів голів первинних профспілкових організацій було ухвалено Резолюцію з нагоди Дня Міжнародної солідарності трудящих.

Учасників зборів привітали керівники Федерації профспілок України, області, міста та обласної організації роботодавців і нагородили кращих представників трудових колективів Вінниччини Почесними грамотами ФПУ, обласної державної адміністрації та обласної Ради, виконкому Вінницької міської Ради.

Голова Федерації профспілок області Микола Колесник вручив профспілковим активістам Свідоцтва про занесення їх до Книги Трудової Слави та на Дошку Пошани Федерації профспілок області з нагоди Дня Міжнародної солідарності трудящих.

На завершення відбувся святковий концерт народних та зразкових аматорських колективів профспілок області.

 

Федерація профспілок Вінницької області

    

Image10

 

Image01