IMG 1133

 

 

Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України гостинно прийняла тристоронню робочу нараду Федерації профспілок України, Профспілки будівельників із Державною службою України за питань праці з приводу проекту Наказу Мінсоцполітики щодо Мінімальних вимог з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках.

Зазначений проект наказу призваний адаптувати українське законодавство в галузі безпеки і гігієни праці на будівельних майданчиках із важливою Директивою Європарламенту і Ради ЄС від 24.06.92 92/57/ЄС про Мінімальні вимоги щодо безпеки та захисту здоров’я на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках.

В нараді взяли участь Голова ЦК Профспілки будівельників України Андреєв В.М., Директор департаменту нагляду в промисловості і на об'єктах підвищеної небезпеки Держпраці України Радецький Й.І. та завідувач відділу охорони праці ФПУ Маціяшко В.А. разом із профільними експертами і спеціалістами.

В результаті змістовної дискусії на нараді досягнуто згоди щодо необхідності додатково опрацювати пропозиції сторін до проекту Наказу про імплементацію Євродирективи 92/57, зокрема щодо комплексного рішення про адаптацію багатьох українських НПА , долучення до процесу інших відповідальних ЦОВВ, перш за все Мінрегіону України, визначення ролі і функцій координаторів з охорони праці на стадії проектування і на стадії будівництва, ліквідації неузгодженості проекту Наказу, що опрацьовується, із іншим українським законодавством в галузі безпеки і гігієни праці в будівництві.

Також адаптація українського законодавства до Євродирективи 92/57 приблизить українське законодавство до міжнародних правових стандартів в частині Конвенції Міжнародної організації праці №167 «Про безпеку і гігієну праці в будівництві».

За результатами наради необхідно зазначити конструктивність позицій сторін, готовність сприймати і узгоджувати різні експертні позицій навколо цього проекту Наказу Мінсоцполітики України. Досягнення сталого результату у вигляді зменшення травматизму та захворюваності будівельників на тимчасових і мобільних будівельних майданчиках через якісну імплементацію Євродирективи 92/57 є зараз основним завданням як профспілок, так і Держпраці України.

Продовження продуктивного соціального діалогу між профспілками і Держпраці навколо імплементаціє Директив ЄС стане запорукою успіху в рамках напруженого плану адаптації українського законодавства до aquis communitaire в 2017-2018 роках.

 

Фото - Олексій ПЕТРУНЯ

 

 

Профспілка працівників будівництва

і промисловості будівельних матеріалів України

 

IMG 1124

 

IMG 1129 

 

IMG 1134