DSC02677

 

У Вільшанському районі відбувся День Федерації профспілок Кіровоградської області. Спонукали до розмови з профспілковим активом зміни у сфері трудових, соціально-економічних відносин, адже реформи, що відбуваються в країні, боляче б’ють по правах та інтересах трудівників. Сьогодні життя ставить перед профспілками чимало гострих проблем. У цій ситуації недостатньо прийняти рішення суто вищих керівних органів - потрібна підтримка і порада, як кажуть, знизу, первинних організацій профспілок, які знають реальне життя трудових колективів. І сьогодні, у рік первинної профспілкової організації, робиться акцент саме на їхню діяльність. (2017 рік ФПУ оголосила Роком первинної профспілкової організації. З цього приводу ФПО провела засідання за круглим столом голів первинних профорганізацій, за результатами якого прийняті рекомендації).

Заступник голови ФПО Оксана Терлецька проаналізувала, що зроблено профспілками і над чим вони працюють. Торік ФПУ проведено дві масові акції протесту. Основна вимога: підвищення мінімальної зарплати. Ми досягли підвищення мінімалки у тому розмірі як вимагали, але зовсім в іншому форматі. Тепер до мінімальної зарплати включаються майже всі доплати, надбавки, премії. І найголовніше те, що мінімалка не використовується при формуванні тарифних сіток і посадових окладів. Тому, зараз і ФПУ, і ми, працюємо над тим, щоби до мінімальної зарплати не включалися додаткові виплати і щоб вона стала основою формування розміру зарплати. Друга вимога: зниження ціни на газ, житлово-комунальні послуги. Вона не задоволена, не йдуть на поступки ні Кабмін, ні Верховна Рада України. Більше того, Уряд намагався ввести абонплату за транспортування газу. З цього приводу відбулася акція протесту і на вимогу профспілок введення абонплати відтерміновано. Загалом, ми не здали свої позиції, ці питання на постійному контролі ФПУ і вишукуються нові методи впливу на Кабмін, в т. ч. і звернення до суду. Однією з вимог учасників акції було відновлення прав працівників на пільгові пенсії (Списки 1 та 2). За активної участі профспілок, в т. ч. і профоб’єднання, підготовлено проект змін до цих Списків і є сподівання, що вони будуть враховані. Інша вимога - щодо підвищення пенсій. На нашу думку, рівень мінімальної пенсії має бути не нижче прожиткового мінімуму для непрацездатної особи – 2857грн. Ця вимога повністю не виконана, але ведеться активна робота по реформуванню пенсійного забезпечення. У профспілок є багато зауважень та застережень до презентованих змін до законодавства, зокрема, щодо підвищення тривалості страхового стажу для призначення пенсії та відповідне відтермінування виходу на пенсію, зменшення коефіцієнта страхового стажу з 1,35 до 1,0, «замороження» показника середньої зарплати для обчислення пенсії, визначення розміру мінімальної пенсії у відсотках від мінімальної зарплати, а не від прожиткового мінімуму, як базового державного соціального стандарту».

Одна з вимог стосувалася реформи охорони здоров’я. За наполяганням профспілкової сторони це питання було винесено на розгляд Національної тристоронньої соціально-економічної ради. Керівник галузевої Профспілки виступила з детальним аналізом негативних наслідків цієї реформи. Позиція Профспілки така: ця реформа суперечить базовим принципам Конституції України та рішенню Конституційного суду.

Обговорили учасники зустрічі й долю проекту Трудового кодексу, який прийнято у першому читанні. 75 профспілкових постатейних поправок профільним Комітетом враховано або частково враховано. Тепер все залежить від народних обранців, тому ФПО направила звернення до депутатів від Кіровоградщини щодо підтримки профспілкових пропозицій.

Ще одне випробування перед профспілками – це децентралізація влади. На жаль, перші її результати несуть негативні наслідки для профспілок. Перш за все, це - порушення галузевого принципу діяльності профспілок.   Керівник територіальної громади бачить одну профспілку громади, яка буде повністю йому підпорядковуватися і виконуватиме його рішення. Завдання профспілок у цьому процесі: не допустити ліквідацію профспілкових організацій і зберегти їх галузевий принцип.

Про вагу колективно-договірного регулювання у сучасних умовах розповіла головний фахівець ФПО Олександра Залевська. «У ринкових умовах господарювання, де все купується і продається, колдоговір - основний інструмент регулювання соціально-трудових відносин. Ми є продавцями робочої сили: яку ціну «виторгуємо» у роботодавця, таку зарплату й отримають працівники. І всі ці «торги» відбуваються через колективний договір».

В області на 1 січня ц. р. укладено 2288 колдоговорів – охоплено понад 150 тисяч працівників. Найбільший, стовідсотковий рівень охоплення у медицині, освіті, АПК. Більшість колдоговорів укладено за участю профспілкових організацій. Як правило, ці документи передбачають додаткові, порівняно із законодавством гарантії і пільги. Так, в обласній організації автомобільного і сільгоспмашинобудування сума таких коштів склала 3,3 млн. грн. Це майже тисяча гривень на кожного працюючого. Більше тисячі гривень склали такі витрати, спрямовані на соціальний розвиток у розрахунку на одного працюючого на підприємствах обласних організацій профспілок працівників зв’язку ПАТ «Укртелеком», автотранспорту і шляхового господарства, лісового господарства, енергетики та електротехнічної промисловості, у ТОВ «Побузький феронікелевий комбінат», ДП «Центр стандартизації, метрології та сертифікації». Зважаючи на складний стан ринку праці в області, при укладенні колдоговорів профорганізації домагалися обов’язкового включення зобов’язань сторін щодо недопущення масових скорочень працівників, збереження трудових колективів, встановлення додаткових пільг для працівників, які звільняються за ініціативи роботодавця.

У спектрі обговорених того дня були питання щодо перерахування коштів первинним профорганізація на культмасову та оздоровчу роботу, на комплексні заходи з охорони праці. Висловлювалася пропозиція щодо поширення норм колдоговору, хоча б окремих, лише на членів профспілок. Це буде найкращою мотивацією профспілкового членства.

У зібранні взяв участь заступник голови РДА Дмитро Сакун.

                                                                                          

Марія Іванова