Уєвич

У Міжнародний день боротьби за ліквідацію  бідності в Раді профспілок Івано-Франківської області під головуванням керівника  Ради профспілок Володимира Уєвича відбувся круглий стіл за участі голів обласних організацій профспілок, представників органів виконавчої влади, роботодавців, територіальних органів Держпраці, Пенсійного фонду України,  відділення НСПП та обласного центру зайнятості.

 

Девізом цьогорічного ювілейного Дня боротьби за ліквідацію бідності - 17 жовтня та Всесвітнього дня дій за гідну працю, який відзначався 7 жовтня, є гасло -«Настав час для підвищення заробітної плати». Гідна зарплата – запорука гідної праці.

В.Уєвич зазначив, що одним із пріоритетних завдань профспілок залишається забезпечення гідної оплати праці як основи боротьби з бідністю, а значить забезпечення достатнього рівня життя для працівників та їх сімей в умовах стрімкого зростання цін та замороження основних державних соціальних стандартів і гарантій. Для цього в області є всі передумови. При цьому зростає роль налагодження ефективного соціального діалогу з роботодавцями за активної участі органів виконавчої влади, а також колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин.

У своєму слові до учасників заходу модератор зустрічі Перша заступниця Голови Ради профспілок області Олександра Гринів проаналізувала основні економічні показники Прикарпаття. Вони характеризуються зростанням працездатного населення за рахунок   кількості внутрішньо переміщених осіб, а бізнес поступово адаптується до сучасних умов. Так, до місцевих бюджетів за 8 місяців цього року надійшло на 1.2 млрд. грн. більше, ніж торік, в тому числі податків від релокованого бізнесу.

Поряд з цим роботодавці стикаються з дефіцитом кваліфікованих  кадрів, через низький рівень заробітних плат знижується конкуренція за роботу.

Так, станом на 1 жовтня 2023 року в області нараховувалося 2.2 тис. Вакансій, при цьому на одне робоче місце в середньому претендувало 2 безробітні проти 5 осіб, як було в 2022 році. Середній розмір заробітної плати за вакансіями, яку пропонують роботодавці, становить 10.3 тис.грн. В той час як за резюме шукачів роботи – 18-19 тис.грн. При цьому показник середньої заробітної плати для нарахування пенсій у червні цього року затверджено на рівні 16 тис. грн.

Залишається актуальної проблема заборгованості із виплати заробітної плати. Так, станом на 01.09.2023 працівникам області заборговано 77,7 млн. гривень зароблених коштів, з яких 76,5 % припадає на підприємства, які припинили свою господарську діяльність. Тому профспілки Івано-Франківщини підтримують законопроект № 9510 .

Також Олександра Гринів  підкреслила, що наразі профспілки наполягають на підвищенні розміру мінімальної заробітної плати на 2024 рік до фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних  осіб з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін на 2023 рік – 9257 грн.

Відбулася жвава дискусія. Кожна зі сторін ознайомила учасників заходу з тенденціями, які відбуваються сьогодні в суспільстві, як то на ринку праці, в соціальній сфері, в оподаткуванні тощо. Про це вели мову директор обласного центру зайнятості Василь Цимбалюк, начальник управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківськ Оксана Козло, заступник начальника управління інспекційної діяльності в Івано-Франківській області Андрій Юречко, начальник відділення НСПП в області Роман Баб’юк, заступник голови, виконавчий директор обласного об’єднання роботодавців Василь Скригунець та інші учасники заходу.

Найбільше, на чому акцентували  увагу учасники круглого столу, то це на потребі відновлення тристороннього соціального діалогу в області. Адже попередні роки він був одним з найкращих в Україні, на територіальному рівні вдавалося вирішувати чимало питань, пов’язаних із боргами по зарплаті, скороченням працівників, збереження окремих підприємств, законодавчих ініціатив тощо. Отож, коли зараз чимало з цих питань загострилися і потребують прискореного вирішення,  воєнний час не може бути  виправданням для призупинення діалогу.

 Профспілки і роботодавці вважають своїм обов’язком підкласти плечі органам влади, які нині зосереджують більше уваги на питаннях забезпечення фронту, на питаннях, пов’язаних із внутрішньо переміщеними особами, релокованими підприємствами .

За підсумками дискусії, учасники круглого столу прийняли Заяву з нагоди  Всесвітнього Дня дій за гідну працю «Настав час для підвищення заробітної плати» та Міжнародного Дня боротьби за ліквідацію бідності».

                                           

 ЗАЯВА УЧАСНИКІВ КРУГЛОГО СТОЛУ

ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ДІЙ ЗА ГІДНУ ПРАЦЮ

 «НАСТАВ ЧАС ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ» ТА

МІЖНАРОДНОГО ДНЯ БОРОТЬБИ ЗА ЛІКВІДАЦІЮ БІДНОСТІ

Щороку 7 жовтня відзначається Всесвітній день дій за гідну працю, який за ініціативи Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) та підтримки Міжнародної організації праці (МОП) проводиться з 2008 року. Цьогоріч Міжнародна конфедерація профспілок затвердила тематику заходів до Дня гідної праці “Настав час для підвищення заробітної плати”.

Водночас, Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією, прийнятою      22 грудня 1992 року, оголосила 17 жовтня Міжнародним днем боротьби за ліквідацію бідності та закликала всі держави присвячувати цей День пропаганді і проведенню заходів, пов’язаних з ліквідацією злиднів та бідності.

Багато років поспіль лишається вкрай низьким загальний рівень оплати праці в Україні, а середня заробітна плата ледь сягає розміру найнижчої мінімальної заробітної плати в країнах ЄС.

Поглиблюється нерівність в оплаті праці. Співвідношення в заробітній платі працівника основної професії та керівника підприємства подекуди досягає 1:200, різниця між розмірами заробітної плати працівників бюджетної сфери та приватних підприємств складає 30 %, а гендерний розрив в оплаті праці – майже 25 %.

Залишається актуальної проблема заборгованості із виплати заробітної плати. Так, станом на 01.09.2023 працівникам області заборговано 77,7 млн. гривень зароблених коштів, з яких 76,5 % припадає на підприємства, які припинили свою господарську діяльність.

Прикарпаття характеризується зростанням населення та бізнесу, який поступово адаптується до сучасних умов. До місцевих бюджетів області за 8 місяців цього року надійшло податків та зборів на суму понад 7,5 млрд. грн., що на 1,2 млрд. грн. більше ніж торік. А ще місцеві скарбниці поповнилися за рахунок податку на прибуток  підприємств на загальну суму 63,2 млн. грн., за спеціальне використання лісових ресурсів – 48,8 млн. грн., туристичного збору – 12,9 млн. гривень. Це доводить, що працювати над відновленням можливо і необхідно ще до завершення війни.

Поряд з цим роботодавці стикаються з дефіцитом кваліфікованих  кадрів, через низький рівень заробітних плат знижується конкуренція за роботу. Так, станом на 1 жовтня 2023 року в області нараховувалося 2.2 тис. вакансій, при цьому на одне робоче місце в середньому претендувало 2 безробітні проти 5 осіб, як було в 2022 році. Середній розмір заробітної плати за вакансіями, яку пропонують роботодавці, становить 10.3 тис.грн. В той час як за резюме шукачів роботи – 18-19 тис.грн. При цьому показник середньої заробітної плати для нарахування пенсій у червні цього року затверджено на рівні 16 тис. грн.

Станом на 01.10.2023 в області налічується 2,2 тис. вакансій, що на 73,4 % більше за минулорічний показник. Через низький рівень заробітної плати знижується конкуренція за роботу, а роботодавці стикаються з дефіцитом кваліфікованих кадрів попри те, що в область переїхала значна кількість внутрішньо переміщених осіб.

Сьогодні ми закладаємо фундамент у відбудову України після нашої Перемоги. Підвищення зарплат - це інвестиції у повернення наших співвітчизників в Україну. У своєму звернені до Дня Незалежності Президент України В. Зеленський наголосив на необхідності відмовитись від ідеї “дешевої” праці українців. Він вбачає, що за повоєнний період ми маємо досягти рівня оплати за формулою Східні країни + 30%. Тоді буде мотивація українців до роботи в Україні.

Учасники круглого столу зазначають, що покращення рівня життя українців, зокрема, шляхом підвищення розміру мінімальної заробітної плати на 2024 рік до фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням прогнозного рівня інфляції, встановлення розміру посадового окладу працівника І т. р. ЄТС на рівні фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і забезпечення індексації грошових доходів населення у повному обсязі, визначеному Законом України “Про індексацію грошових доходів населення”, мають бути пріоритетною метою усіх сторін соціального діалогу.

Пам’ятаймо, що Україна та її  народ сьогодні виборюють своє право на гідне життя, на європейське майбутнє та втілення в життя європейських цінностей і стандартів.

Акцентуємо увагу на потребі відновлення тристороннього соціального діалогу в області. воєнний час не може бути  виправданням для призупинення діалогу. Колективно-договірне  регулювання соціально-трудових відносин має відігравати ключову роль у підвищенні заробітної плати та ліквідації бідності людей.

Переконані, що тільки через втілення в повсякденне життя принципу: “Гідна праця – високооплачувана праця!” можна створити умови для економічного відродження України, викорінення бідності та зростання добробуту населення.

Об’єднуємо зусилля задля Перемоги!

Слава Україні!

СХВАЛЕНО  на засіданні круглого столу від 17.10.2023

 

Джерело: http://www.rpo.if.ua/index.php?act=page&id=2933