IMG 64c995cceccebcccb9bd4bf2f8656a6f V

Відповідно до Плану роботи Профспілки працівників культури України, з 23 по 26 жовтня 2023 року, на базі профспілкового санаторію «Хмільник» (Вінницька область) відбувся семінар для голів територіальних організацій Профспілки.

 

Відкрила роботу семінару Голова Профспілки Галина Гайдук.

З привітальним словом до учасників заходу звернулися заступник головного лікаря Олександр Оніщук та перший заступник Федерації профспілок Вінницької області Тетяна Побережна.

Учасниками семінару було розглянуто та докладно обговорено наступні питання порядку денного:

  • про досвід роботи Вінницької обласної організації Профспілки щодо вирішення питань соціально-економічного захисту членів Профспілки у співпраці з владними інституціями та особливості колективно-договірної роботи у регіоні з урахуванням новел ЗУ «Про колективні угоди та договори» (доповідач заступник Голови Профспілки, Голова Вінницької обласної організації Тетяна Побережна);
  • про реагування профспілок в частині захисту персональних даних на законодавчу норму та рекомендації Пенсійного фонду України щодо членства працюючих у профспілках (доповідач голова Дніпропетровської обласної організації Профспілки Анатолій Яловий);
  • про формування нової редакції Статуту Профспілки працівників культури України (доповідач Голова Профспілки Галина Гайдук).

IMG 9968532b18a7104441a08ae566053b5e V

Під час обговорення вищезазначених питань голови обласних організацій Профспілки також зупинилися на особливостях співпраці з представниками влади у територіальних громадах, змінах організаційної структури та назв профорганізацій після реалізації реформи децентралізації, проведення атестації педагогічних працівників сфери мистецької освіти, необхідності запровадження осучасненого профспілкового квитка єдиного зразка, сайту Профспілки та інших питаннях.

Особлива увага була приділена важливості емоційного стану та збереження психологічного здоровʼя працівників галузі культури у воєнний час. В цей непростий для України час кожен член Профспілки має бути впевнений, що поруч є Профспілка, яка готова допомогти.

При цьому, кожен учасник семінару мав змогу поділитися власним досвідом роботи, навести конкретні приклади та озвучити проблеми, які потребують розвʼязання з урахуванням військового стану та надскладної фінансово-економічної ситуації.  Адже,  по-перше, більш ніж 2000 закладів культури знищено або частково зруйновано окупантами. По-друге, місцева влада, посилаючись на війну, намагається наголосити, що культура не на часі та на сьогодні є другорядною галуззю.

Тому, особливу увагу голови профорганізацій у регіонах приділяють конструктивному діалогу та колективно-договірному регулюванню відносин у сфері трудового права, постійно здійснюють перемовини та пошук шляхів збереження галузевих закладів заради майбутнього української нації.

Крім того, в звʼязку з розпочатою у Профспілці працівників культури України звітно-виборною кампанією, голови обласних організацій Профспілки під час семінару доповіли про хід звітів та виборів, наголосили на питаннях реформування та осучаснення Профспілки, детально зупинилися на постатейних пропозиціях до нової редакції Статуту Профспілки та Стратегії її діяльності на подальший пʼятирічний період.

Насамкінець, учасники семінару визнали важливість проведення таких заходів.

IMG 6a2e38b52b433148db9c619ad28f15b8 V

                                              Профспілка працівників культури України