rob gr

 

     Відбулося засідання постійно діючої робочої групи Івано-Франківської обласної тристоронньої соціально-економічної ради. Сторони соціального діалогу обговорили проблемні питання, пов’язані з діяльністю суб’єктів господарювання - роботодавців, які наймають працівників для подальшого виконання робіт на умовах трудових договорів.

       У цьому заході взяли участь відповідальні працівники управління праці департаменту соціальної політики облдержадміністрації, Ради профспілок області, обласної ради профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості, виконавчого апарату обласного об’єднання організацій роботодавців.

       Учасники засідання відзначили, що на території області почастішали випадки застосування роботодавцями різних технологій організації праці, зокрема, таких форм зайнятості як аутстаффінг (залучення до виконання роботи працівників, які юридично оформлені у іншого роботодавця), аутсорсинг (передача іншому роботодавцеві виконання другорядних процесів на умовах договору-підряду), рекрутинг (надання послуг роботодавцям з пошуку та підбору персоналу) тощо. Відповідні технології застосовуються механічно, без врахування вимог законодавства України. Це спичиняє штучну ліквідацію робочих місць, зниження рівня заробітної плати, погіршення умов праці, соціальну незахищеність працюючих, ухилення від сплати податків, зменшення надходжень до місцевих бюджетів.

        З набранням чинності Закону України Про зайнятість населення з 1 січня 2013 року частково вирішено проблеми, пов’язані з трудовим законодавством. Поряд з цим, застосування нових форм зайнятості не приведено у відповідність до вимог чинного податкового законодавства. Сторони соціального діалогу прийняли рішення звернутися до головного управління Міндоходів України в області щодо напрацювання пропозицій про внесення змін до Податкового Кодексу України в частині сплати роботодавцем податку з доходів фізичних осіб не за місцем його реєстрації, а за місцем здійснення господарської діяльності.

 

 

                               Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області