Яку мету, як правило, ставить роботодавець стосовно найманих працівників? Відповідь зрозуміла: роботодавець хоче дешевше купити робочу силу, щоб отримати найбільші прибутки. Чи зможе найманий працівник самостійно захистити свої права перед роботодавцем? Однозначно, ні. Оскільки, захищаючи свої інтереси, працівник швидко стане для роботодавця «неугодним» і за будь-якої нагоди опиниться першим у списку на звільнення. Що робити? Як примусити роботодавця врахувати думку колективу? Дуже просто. Вступати у профспілку. Переваги перебування у цій громадській організації, її можливості і функції обговорювалися під час профспілкового уроку, який відбувся у Кіровоградському медичному коледжі.

профсп.урок a267f
Урок проводився в аудиторії випускників коледжу, які невдовзі поповнять трудові колективи закладів охорони здоров'я, тож мають зробити правильний вибір щодо вступу у профспілку. Урок проходив у вигляді дискусії. Студентів цікавило: що потрібно знати члену профспілки, де можуть створюватися профоргани, які важелі впливу вони мають на роботодавця?..

На запитання аудиторії переконливо відповідали голова обкому профспілки працівників охорони здоров'я Лариса Козлова та правовий інспектор обкому Ольга Заватій. На їхню думку, профспілка залишається найвпливовішим інститутом громадянського суспільства. Її основні функції: представницька (представляє інтереси працівників у відносинах з роботодавцем та державою), захисна (захищає трудові і соціально-економічні права найманих працівників: забезпечення гідної оплати праці, створення безпечних умов праці, підвищення розмірів соціальних гарантій, всебічне задоволення соціально-культурних, освітніх потреб), організаторська (організація працівників для сукупних дій щодо захисту своїх прав, наприклад, акцій протесту. До речі, профспілкові організації можуть створюватися на підприємствах, установах, які використовують найману працю, а також у профтехучилищах, середніх та вищих навчальних закладах.

Профспілкові викладачі назвали основні спілчанські важелі впливу на роботодавця. Це профспілкові збори (на них заслуховуються звіти роботодавця про виконання колдоговору, дотримання ним законодавства про працю), переговори з роботодавцем (профспілки від імені трудового колективу ведуть переговори з адміністрацією щодо формування в закладі соціальних стандартів), акції протесту (профспілки законодавством наділені повноваженнями обстоювати права та інтереси найманих працівників шляхом проведення протестних дій, страйків. Крім того, профспілки уповноважені здійснювати громадський контроль щодо дотримання трудового законодавства, про охорону та безпеку праці, виконання умов колективного договору, Генеральної, галузевої та регіональної угод.

У будь-яких ситуаціях спілчанин має вагомі переваги перед тими, хто не є членом профспілки, його захищають у разі загрози скорочення, незаконного звільнення, невиплати зарплати, порушення норм та умов праці. До того, профспілкові органи усіх рівнів надають найманим працівникам безплатну юридичну допомогу, здійснюють представництво у судах аж до міжнародних.

Світлана Чернецька, голова студентського профкому медколеджу