БИБ1

Незважаючи на вкрай несприятливу соціально-економічну ситуацію, Київська міська профспілка працівників культури і надалі буде вирішувати питання результативності соціального партнерства з міською владою та роботодавцями, виконання колективних угод, постійно порушувати питання підвищення заробітної плати, додаткових виплат, а також своєчасних їх виплат. Таке принципове рішення прийнято 24 вересня учасниками XIII звітно-виборної конференції Профспілки.

З доповіддю про роботу Київського міського комітету профспілки за період з 25 листопада 2009 року по 23 вересня 2014 року виступила Голова міському Лідія Колодко.  Вона наголосила на необхідності боротися проти масових скорочень працюючих, налагодженні на рівні галузей культури мотивації профспілкового членства й удосконалювати методики організаційних засад проведення масових профспілкових акцій протесту, скерувати свою роботу згідно стратегії модернізації Федерації профспілок України, її членських організацій.

Як підкреслювалось у доповіді та виступах учасників конференції, завдяки принципової позиції Профспілки працівників культури України та Київської міської профспілки, підтримці вищих профспілкових органів – Федерації профспілок України, Київської міської ради профспілок, заробітна плата бюджетників протягом 2009-2014 років підвищувалась кілька разів, зростала вона і в інших галузях сфери культури, проте фінансово-економічна криза, інфляція, військові дії на сході країни, подорожчання рівня життя в Києві звели нанівець ці підвищення, залишивши старі проблеми низьких заробітних плат та неврегульованих міжпосадових відносин в оплаті праці членів профспілки галузей культури. А окрім того ще додали цілу низку проблем щодо виплат, надбавок, доплат, стимулюючих та компенсаційних виплат працівникам бюджетної сфери, згідно чинного законодавства України.

Звітний період характеризувався значним розвитком соціального партнерства київських профспілок, влади та роботодавців. Сьогодні 98% первинних організацій профспілки охоплено колективними договорами, відсутня заборгованість по заробітної платі, збережено певні соціальні пільги колективів, налагоджено систему оздоровлення та відпочинку членів профспілки та їх сімей.

Разом з тим, говорилось у доповіді та виступах, сьогодні невирішені питання в діяльності профспілки працівників культури міста не тільки залишаються, а навіть поглиблюються. Це, крім складної політичної і соціально-економічної ситуації в країні, викликано неприйняттям всіма гілками влади та окремими роботодавцями діяльності профспілок на місцях. Ситуація така, що захисники культури самі потребують захисту від антисоціального наступу на їх законні права та інтереси. «Нам весь час говорять: Київ не чує Донбас. А ми зараз говоримо: влада не чує профспілки», - заявила Лідія Колодко.

У доповіді та виступах учасників конференції особливу увагу було приділено питанням підвищення ефективності організаційної роботи, діяльності щодо соціально-економічного та правового захисту членів профспілки, посилення громадського контролю за умовами та охороною праці.

Під час конференції було визначено головні пріоритети в діяльності профспілки та завдання, які вона має виконувати для вирішення проблем, що турбують спілчан.

Делегати конференції одноголосно обрали Головою Профспілки Лідію Колодко. Також обрано новий склад міському , його Президії та делегати на VI з’їзд Профспілки працівників культури, який відбудеться 18 грудня у Дніпропетровську.

На звітно-виборної конференції виступили Голова Профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна, Голова Київської міської ради профспілок Валентин Мельник, в.о. керівника Департаменту культури Київської міськдержадміністрації Діана Попова.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ