IMG 8007

 

Днями в Навчально-методичному центрі Федерації профспілкових організацій Чернігівської області відбулося засідання учасників засідання «круглого столу» на тему «Сучасна державна політика Уряду з надання комунальних послуг та пропозиції профспілок щодо пом’якшення її наслідків». Федерація профспілкових організацій Чернігівської області виступили ініціатором подібного обговорення через суспільну напругу щодо якості і вартості комунальних послуг в умовах дефіциту енергоресурсів.

Відкрив засідання круглого столу Петро Чорнорот – заступник голови Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, який озвучив основні питання, які наразі турбують членів профспілок, а саме: Чи буде тепло в чернігівських оселях цієї зими? Наскільки вірогідні відключення енергопостачання? До якої межі будуть зростати тарифи на комунальні послуги?

Профспілковий лідер запросив учасників до дискусії та надав слово для виступу В’ячеславу Сальнікову – заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації. Чиновник проінформував учасників зібрання про стан підготовки до роботи підприємств ЖКГ області в осінньо-зимовий період 2014-2015 рр. За його словами наразі виконано 95% робіт по підготовці до опалювального сезону в житлово-комунальному господарстві. Підготовка в освітніх і медичних закладах також майже завершена. Серед проблем, які доводиться вирішувати — нестача вугілля для роботи котелень, а також підвищення цін на газ. Відповідно, проводяться заходи по зменшенню споживання природного газу, а також рекомендується заготовляти деревне паливо. В’ячеслав Сальніков наголосив, що терміни початку опалювального сезону будуть визначатися у відповідності до чинного законодавства з урахуванням реальної ситуації із забезпеченням паливом.

Наступний виступаючий Іван Луста – голова правління ПАТ «Чернігівоблтеплокомуненерго» проінформував про результати реконструкції котелень і ремонти теплових мереж. Він заявив, що в технічному плані компанія готова розпочати опалювальний сезон після відповідного розпорядження. Торкнувся Іван Луста і питання тарифоутворення. Очільник підприємства переконував присутніх, що тарифи на опалення є економічно необґрунтованими і на 15-20% не забезпечені фінансово.

Щодо перспектив стабільного постачання електричної енергії в області виступив Володимир Рубанка – технічний директор ПАТ «Чернігівобленерго». Він наголосив, що в країні зараз спостерігається дефіцит пального на теплових електростанціях, через що існує загроза стабільного постачання електроенергії. Через присутніх журналістів він закликав до скорочення споживання електроенергії населенням, яке є основним його споживачем. За останніми даними Чернігівська область перевищує встановлені ліміти на 90 мВт/год.

В обговоренні питань круглого столу також взяли участь: Олексій Близнюк – начальник управління по реалізації природного газу ПрАТ «Чернігівгаз» (політика держави з газопостачання), Ольга Кульгейко – начальник відділу адресних соціальних виплат Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА (питання посилення державою соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на ЖКГ), а також Валерій Сукач – головний спеціаліст відділу досліджень та розслідувань обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (повноваження органів територіального відділення Антимонопольного комітету України у сфері надання комунальних послуг).

На завершення заходу учасники круглого столу ухвалили рішення направити до Кабінету Міністрів України в якому закликали не допустити зменшення рівня оплати праці та соціального забезпечення населення в умовах зростання тарифів на комунальні послуги та подорожчання товарів. Зокрема, під час формування державних програм економічного й соціального розвитку необхідно з розумінням поставитися до проблем населення щодо погіршення їх добробуту у зв’язку з підвищенням цін на житлово-комунальні послуги.

В зверненні також є пропозиція законодавчо передбачити зобов’язання роботодавців щодо спрямування конкретної частини коштів, які вивільняються при зменшенні податкового тиску, на підвищення заробітної плати.

 

 

Віталій Копиш, 

Навчально-методичний центр

Федерації профспілкових організацій Чернігівської області

 

IMG 8009

 

IMG 8011

 

IMG 8014

 

IMG 8018