DSC 6645
Оздоровлення дітей в літній період – це одна із можливостей реально покращити здоров'я дітей. І найбільш ефективною формою, на нашу думку, є заміські заклади оздоровлення та відпочинку. Бо саме в заміських таборах діти отримують все: і повноцінне 5-ти разове харчування, і оздоровлення, адже постійно знаходяться на свіжому повітрі, біля річки та в лісі і, мабуть, головне – мають змістовний, якісний відпочинок, отримують нові враження, гарні емоції.

          Цього літа за організаційно-фінансовою участю профспілок в області відкрилось 23 заміські стаціонарні оздоровчі заклади, в яких оздоровилось понад одинадцять тисяч дітей.

      Крім цього, Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності було закуплено 1170 повноплатних путівок для дітей з 10% батьківською доплатою у   табір     «Енергія»     (м. Скадовськ) - 750 шт., дитячий оздоровчий центр «Чайка» (м.Суми) - 257 шт. та навчально-спортивна база «Україна» (с.Ворохта) - 163путівки. Всього за межами області оздоровлено 1016 дітей. Оздоровчими заходами у 23 стаціонарних оздоровчих закладах області та за її межами охоплено 11208 школярів Сумщини.

          Робота по оздоровленню дітей проводилася за активною організаційною та фінансовою участю профспілок. Активну роботу у цьому напрямі проводили профкоми ПАТ «Сумихімпром», НГВУ «Охтирканафтогаз», казенного заводу «Імпульс», ПАТ «СНВО ім. Фрунзе», Сумського державного університету, райком профспілки працівників агропромислового комплексу Конотопського району, обкоми профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, охорони здоров'я, освіти і науки, державних установ, будівництва та промисловості будівельних матеріалів, споживчої кооперації, УДППЗ «Укрпошта», культури, терком профспілки Південної залізниці тощо.

          Власники оздоровчих закладів предметно займалися поліпшенням матеріальної бази таборів, залученням до цього додаткових коштів.

          Цього літа вперше після зміни власника прийняв на відпочинок дітей оздоровчий табір «Універ»Сумського державного університету. До початку оздоровчого сезону у всіх житлових корпусах табору замінено вікна та двері, здійснено капітальний ремонт приміщень, проведено опалення, поновлено м'який та твердий інвентар, облаштовано територію закладу.

          Значний обсяг робіт виконано у таборах: «Сонячний» ПАТ «Сумський завод «Насосенергомаш»(закуплено нові меблі у всі спальні корпуси та в обідню залу їдальні), «Космос» профкому НГВУ «Охтирканафтогаз» (встановлена нова водонапірна башта, поновлено м'який інвентар), завдяки ініціативі Путивльського відділу освіти у таборі «Восход»створені цікаві куточки, де встановлені вироби із дерева, виготовлені закладами освіти району, новими тумбочками , шафами для одягу, стільцями в їдальні поповнився табір «Сонячний» Глухівської міської ради тощо.

DSC 0438Практично у всіх оздоровчих закладах були створені комфортні умови для оздоровлення та відпочинку дітей.

          На проведення дитячої оздоровчої кампанії ( у 23 дитячих оздоровчих закладах області та за межами області) із бюджетів різних рівнів, коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, профспілкового бюджету, господарників та батьківської доплати залучено 29.8 млн.грн., в тому числі: з бюджету профспілок – 4481,1 тис.грн, від господарських організацій отримано –5809,8 тис.грн., батьківська доплата становить – 3359,3 тис.грн., від спонсорів надійшло - 51,6 тис.грн.

          Завдяки активній співпраці з представниками влади, роботодавцями вдалося частково здешевити вартість путівок.

          Практично всі міські ради та райдержадміністрації тих міст і районів, де розташовані табори, вишукали кошти на здешевлення путівок.

          Середня вартість путівки до оздоровчих закладів склала 2667грн. (2013р.- 2436 грн.), середня  вартість    одного  людинодня  127 грн.( проти

116 грн. у 2013 році).

          Упродовж літа у оздоровчих закладах відпочило 517 дітей-сиріт,958 дітей з малозабезпечених та багатодітних сімей, 117 дітей-інвалідів,69 дітей постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС.

          Профком НГВУ «Охтирканафтогаз»виділив 33 безкоштовні путівки для оздоровлення дітей-сиріт м.Охтирка та Охтирського району, 52 безкоштовні путівки для дітей пільгових категорій, батьки яких працюють на ПАТ «СНВО ім. М.В. Фрунзе»виділив профком заводу. Адміністрація ШКЗ «Імпульс»надала 36 пільгових путівок для дітей співробітників МПЧ-25, МРО УМВС та ветеранів заводу.

          У серпні оздоровчий табір «Універ» СумДУ прийняв на відпочинок 116 дітей із Донецької та Луганської областей. Обласні галузеві профспілкові організації організували для дітей екскурсії по м.Суми, подарували шкільне приладдя до початку навчального року та засоби особистої гігієни.

          У всіх оздоровчих закладах діти отримували 5-ти разове харчування із розрахунку 43 грн. в день на дитину. Був організований чіткий контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог, погоджено перелік постачальників продуктів харчування, що дозволило уникнути випадків харчових отруєнь.

          Певна увага приділялася профілактичній роботі та лікуванню дітей. Активно використовувалась лікувальна база для надання фізіотерапевтичних процедур у «Лісному» (ШКЗ «Імпульс»), у таборі «Десна» (С-Будського відділу освіти) упродовж двух змін працював стоматологічний кабінет. У роботі з дітьми активно використовувались різноманітні кліматологічні, водолікувальні процедури, дієтичне харчування, сокотерапія, фітотерапія тощо.

          Благодатних куточків, де розташовані оздоровчі заклади на Сумщині вистачає – «Світлий», «Супутник», «Зорька», «Зірка», «Десна», «Орлятко»(ПЗ)…

          Дітлахів буквально причаровують ці казкові куточки. І батьки задоволені, не треба шукати відпочинок за тридев'ять земель – сонце, повітря і вода ось поруч. А ще цікава різноманітна культурно-масова, виховна робота, робота гуртків, майстерень, клубів за інтересами, малі олімпійські ігри, туристичні походи та екскурсії та багато іншого.

          Все було підпорядковане тому, щоб діти не просто відпочили й оздоровилися, а й через ігри, конкурси, розваги виявили свої здібності, повірили в себе і залишили в серці табірні дні як найдорожчий спогад.

          Цього літа оздоровчих закладів пройшли державну атестацію. заклади, враховуючи державну форму власності, атестовані безпосередньо комісією Міністерства соціальної політики України, 3 – обласною експертною комісією. Першу категорію отримали оздоровчі заклади: «Лісний» (ШКЗ «Імпульс») -165 балів, «Сокіл» ( УМВС України в Сумській області) -155 балів, «Світлий» (ВАТ «АК « Свема») - 148 балів та «Зорька» (державного територіально-галузевого об'єднання «Південно-Західна залізниця») – 145 балів; другу категорію отримали оздоровчі табори: «Зірка» (Конотопський р-н) -127 балів, ім. Кості Яніна (Свеський професійно-аграрний ліцей) -122 бали та «Десна» (Середино-Будський район) -120 балів.

          Оздоровчі заклади відповідально підійшли до цього питання. У більшості із них поновлено м'який та твердий інвентар, облаштовані методичні кабінети, на належному рівні була оформлена вся документація.

         23 вересня поточного року президія облпрофради підвела підсумки оздоровлення дітей влітку2014 року, Почесними грамотами облпрофради, ФП України відзначені кращі оздоровчі заклади, профспілкові організації, керівники підприємств за активну участь в організації оздоровлення дітей. У номінації «Кращий заклад оздоровлення та відпочинку дітей» переможцем став позаміський заклад оздоровлення та відпочинку «Лісний» Казенного підприємства «Шосткинський казенний завод «Імпульс» (директор Полевик Т.М.).

          На жаль, оздоровчий сезон завершився. Ми вдячні всім, кому був небайдужий дитячий відпочинок, за допомогу та підтримку, хто зробив все, аби діти мали можливість гарно оздоровитися та набратися сил до нового навчального року.

                                                                                   

Сумська обласна рада профспілок