P1550992

 

29 вересня 2014 року відбулось спільне засідання Президії Федерації профспілок Вінницької області, президій ОК профспілок працівників лісового господарства та соціальної сфери з порядком денним: ”Про стан здійснення громадського контролю за станом промислової безпеки та охорони праці”.

 

Відкрив та вів засідання Голова Федерації профспілок області Володимир Паращук.

В засіданні взяли участь члени Президії, керівники членських організацій ФПО,  заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду у Вінницькій області Володимир Боковець, працівники Апарату ФПО,  представники ЗМІ.

 

З  інформацією: ”Про здійснення громадського контролю за станом промислвої безпеки та охорони праці”  виступив  Олександр Калашнюк -  головний технічний інспектор праці Апарату ФПО.

 

В обговоренні даного питання взяли участь:

Галина Собко – голова обласної організації профспілки працівників соціальної сфери;

Іван Івацко – голова обласної організації профспілки працівників лісового господарства;

 

Голова Федерації профспілок області - Володимир Паращук підвів підсумки обговорення і зазначив, що здійснення профспілками громадсь­кого контролю за дотриманням законодавства про працю визначаються Кодексом за­конів про працю України, За­коном України “Про професійні спілки, їх права та га­рантії діяльності”, Законом України “Про охорону праці ”.

Він також наголосив, що перевірки дотримання вимог чинного законодавства про працю та законодавства про охорону праці можуть здійснювати виборні органи профспілки із залучен­ням профспілкового ак­тиву; комісії профкому (при­міром, із питань захисту трудових, соціально-економічних прав і законних інтересів членів профспілки тощо); громадські інспектори, обрані на профспілко­вих зборах тощо. Виборний орган профспілки може залучити до здійснення заходів гро­мадського контролю інспекторів праці ФПО, які наділені відповідни­ми повноваженнями та мають спеціальну підго­товку. Виборний орган профспілки має вжити всіх пе­редбачених законодавс­твом заходів.

В сьогоднішніх реаліях громадський контроль профспілок набуває більшої вагомості і є єдиним способом захисту права працівників.

 

Президією була прийнята постанова з обговорюваного питання.

 

 

Федерація профспілок Вінницької області

 

P1550999