DSC 1795

 

30 вересня 2014 відбулося планове засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради, яке провів голова Ради, перший заступник Голови Об'єднання профспілок Харківської області С.Г. Волков.

Розглянуті питання «Про стан травматизму на виробництві та його профілактика» та «Про взаємодію сторін соціального діалогу у напрямку стабілізації соціально-трудових відносин на підприємствах області та стан роботи територіальних тристоронніх соціально-економічних рад в містах та районах області».

Як зазначив заступник начальника управління виконавчої Дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Харківській області Кравченко В.М., в області відбувається тенденція скорочення виробничого травматизму. Так, у І півріччі поточного року кількість нещасних випадків, пов’язаних з травматизмом склала 104 од. і скоротилась до відповідного періоду минулого року на 38 од. Також на 28 чол. скоротилася кількість травмованих осіб. В цілому у січні-червні травмовано 121 особу, в тому числі 14 – смертельно.

Найбільша кількість нещасних випадків відбулася на підприємствах, зареєстрованих у м. Харкові. Також доповідач акцентував увагу на основних причинах страхових нещасних випадках.

Пантелєєв І.В., начальник територіального управління Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України у Харківській області, звернув увагу членів Ради, що на фоні інших регіонів України, в області підвищився рівень смертельного травматизму, тому і роботодавцям, і профспілкам вкрай необхідно брати участь в розробці та впроваджені нових методів профілактики травматизму.

Під час обговорення цього питання Байбакова Н.П., голова обласної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу, відмітила, що у всіх районних управліннях агропромислового комплексу області відсутні фахівці з охорони праці, але питання безпеки праці залишається найактуальнішим. При тому, в галузі офіційно відсутні факти виробничого травматизму, через відсутність офіційних трудових відносин працівників, застосування займаної праці, є велика кількість прикладів виробничого травматизму. Але потерпілі не мають змоги отримувати відшкодування шкоди.

Благовещенська А.В., голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я, звернула увагу членів Ради на неприпустимість прийняття Законів України та інших нормативно-правових актів, норми яких погіршують соціальний захист працівників, в тому числі скасовують відрахування коштів на охорону праці.

Інформуючи членів Ради про взаємодію сторін соціального діалогу у напрямку стабілізації соціально-трудових відносин на підприємствах області та стан роботи територіальних тристоронніх соціально-економічних рад в містах та районах області, заступник Директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Печура Т.М відмітила, що в області забезпечено дієвий соціальний діалог.

Укладено Територіальну угоду між Харківською обласною державною адміністрацією, Спільними представницькими органами сторін роботодавців та профспілок Харківської області на 2013 – 2015 роки.

За даними моніторингу в 15 районах та містах області укладено відповідні угоди (Балаклійському, Близнюківському, Богодухівському, Дворічанському, Зміївському, Золочівському, Ізюмському, Кегичівському, Красноградському, Печенізькому, Сахновщинському, Харківському районах області, в містах Ізюм, Люботин та Чугуїв). Триває робота з укладання угод на новий термін в Нововодолазькому, Чугуївському районах області та в м. Харків.

Для ведення соціального діалогу на обласному рівні працюють дорадчі органи, а саме:

- тристороння соціально-економічна рада (далі – Рада), яка діє відповідно до Закону України «Про соціальний діалог в Україні» та Указу Президента та пункту 6 Указу Президента України від 2 квітня 2011 року «Про Національну тристоронню соціально-економічну раду» (№ 347/2011).

Відповідні ради створені у 31 районі та місті області.

З початку року проведено 62 засідання районних, міських рад, на яких розглянуто такі питання, як: залучення безробітних до участі у громадських роботах, про розвиток системи професійної підготовки кадрів; в тому числі незайнятого населення; про оплату праці, своєчасне введення встановленого Законом України мінімального розміру оплати праці; щодо заборгованості з виплати заробітної працівникам  підприємств; про стан укладання колективних договорів та інші.

- обласний координаційний Комітет сприяння зайнятості та професійної орієнтації населення (далі – Комітет), який створено з метою консолідації зусиль сторін соціального діалогу щодо стабілізації ситуації на ринку праці.

Відповідні комітети створено в 23 районах та 5 містах обласного значення. На їх засіданнях розглядалися питання найактуальніші на ринку праці.

Однак, через відсутність організацій роботодавців не створено дорадчих органів в окремих районах та містах області.

Ради не створені у Великобурлуцькому, Дергачівському районах області та у місті Первомайський.

Одночасно з цим, у Зачепилівському та Красноградському районах Ради створені з представників однієї сторони – влади.

Секретар спільного представницького органу роботодавців Харківської області Григор’єв В.В. та Волков С.Г. проінформували членів Ради про дії та завдання роботодавців і профспілок щодо стабілізації соціально-трудових відносин в області, акцентували увагу на не вирішених проблемних питаннях.

В обговоренні зазначених питань взяли участь: Райнін І.Л., перший заступник голови облдержадміністрації, співголова Ради, Колесніков О.О., перший заступник голови ХООР «Граніт», генеральний директор ПуАТ «Харківський електротехнічний завод «Укрелектромаш», співголова Ради, Набока Е.Є., виконавчий директор об’єднання промисловців та підприємців Харківської області.

 

 

Гриценко Н.О.,

 заввідділом соціально-економічного захисту трудящих ОПХО

 

DSC 1798

 

DSC 1802

 

DSC 1806