1365058098 u

 

 Голові  ФПУ,

 Голові СПО обєднань профспілок

 Г.В.Осовому

 

 

Шановний Григорію Васильовичу!

 

Запорізька обласна рада профспілок підтримує позицію Спільного представницького органу об’єднань профспілок щодо розробленого Міністерством фінансів антисоціального проекту закону «Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні».

Розуміючи всю складність суспільно-політичної та економічної ситуації в державі вважаємо що низка положень законопроекту суперечить вимогам ст. 22 Конституції України, згідно з якою при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Зокрема, що стосується металургів, машинобудівників значна їх кількість  працює на роботах з шкідливими та важкими умовами праці за Списками №1 та №2, що відповідно до чинного законодавства дає їм право на призначення пенсії на пільгових умовах. Необгрунтоване збільшення віку виходу на пенсію, загального та спеціального стажу роботи фактично позбавляє права на пільгову пенсію.

Ми не можемо погодитись з намірами Кабінету Міністрів України щодо встановлення «ручного» регулювання питань виплати у бюджетній сфері надбавок, допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки, виплати щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зміни порядку індексації доходів громадян, скасування норми про відрахування коштів на оздоровлення, на охорону праці.

Головним джерелом грошових доходів працюючої людини є заробітна плата, правильна організація виплати якої спонукає членів суспільства до високопродуктивної та якісної праці, а відтак безпосередньо впливає на темпи соціально-економічного розвитку країни.

Через затверджені Урядом заходи жорсткої економії коштів, суттєво зросли ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги, ліки, товари першої необхідності.

Запропоновані у законопроекті зміни призведуть до ще більшого погіршення фінансово-економічної ситуації, руйнування та зниження активності людського потенціалу, унеможливлять реалізацію стратегічних напрямів розвитку. Уряд повинен зосередити свою увагу на боротьбі з «тіньовим» бізнесом та корупцією, а не на пресингуванні легального сектора економіки. Необхідно враховувати, що рівень заробітної плати, пенсій, інших соціальних виплат є найнижчим у Європі, при тому що діючі ціни на більшість товарів вже європейські.

Політика продовження «затягування поясів» звичайних українців є неприйнятною та контрпродуктивною.

Подальший рух у цьому напрямку може знецінити в очах суспільства всі позитивні наміри та намагання діючої влади та спричинити масовий соціальний вибух невдоволення внутрішньою державною політикою.

Профспілки не повинні допустити прийняття цього законопроекту.

 

 

За дорученням президії

Голова Запорізької обласної

ради профспілок                                                            В.М. Сластьон