DSC07694

 

27 листопада 2014 року у приміщенні Будинку спілок Житомирської області відбулося четверте засідання ради Федерації профспілок Житомирської області з порядком денним про стратегічні напрями діяльності профспілок щодо розвитку сфери охорони праці у сучасних умовах.

 

У роботі взяв участь та виступив заступник Голови ФПУ Сергій Українець.

На засідання ради запросили голів районних, міських координаційних рад профспілок, членів Молодіжної ради ФПО, окремих профкомів, керівників окремих служб та управлінь облдержадміністрації, громадських організацій, всього близько 120 осіб.

Пленум відкрила голова Федерації профспілок Житомирської області Паламарчук Неля Анатоліївна, зазначивши, що питання безпеки на робочому місці залежить від кожного. Із співдоповіддю виступив начальник Територіального управління Держгірпромнагляду у Житомирській області Кирилюк О.В. Висловились з даних питань і виступаючі: Клісовська Л.О. — заступник начальника управління — начальник відділу профілактики нещасних випадків на виробництві та медичного обслуговування виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Житомирській області; Корець Т.Л. — голова обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарств, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення України; Крижанівський С.П. — інженер з охорони праці Житомирського державного експериментального протезно-ортопедичного підприємства, Остапенко Т.О. — голова координаційної ради Романівського району, голова ради профспілки Романівської ЦРК працівників охорони здоровя України; Фесенко А.І. — голова первинної профспілкової організації ДП «Молочник»; Чугаєвська Т.С. — голова Житомирської міської організації профспілки працівників освіти і науки України; Поліщук Вячеслав Іванович — заступник голови -керівник апарату облдержадміністрації, Антонюк Л.О. — голова громадської ради при облдержадміністрації.

Профспілки акцентують увагу на тому, що праця є головним джерелом національного багатства нашої країни, наповнення бюджетів всіх рівнів. Саме це надбання забезпечить економічне зростання України, при цьому гарантувавши кожній людині безпечні робочі місця з гідними умовами праці.

 

DSC07704

 

За останні роки в області спостерігається стійка тенденція суттєвого зниження рівня виробничого травматизму однак при цьому ризик зазнати травми на виробництві, отримати професійне захворювання все ще залишається високим.

Статистичні дані не відображають реального стану безпеки та охорони праці, оскільки не враховують значних обсягів нелегальної зайнятості, приховування нещасних випадків від розслідування та обліку, скорочення фінансування заходів  з охорони праці та інші чинники.

На протязі останніх п’яти років в області кількість потерпілих від нещасних випадків на виробництві знизилась на 36%, але за цей же період на 26 тисяч знизилась і чисельність працюючих.

Профспілкові організації області разом з соціальними партнерами мають зосередити свою діяльність на створенні безпечних умов праці, відновленні трудового потенціалу Житомирщини і професійного здоров’я працівників. Тому за результатами четвертого засідання ради ФПО було прийнято відповідну постанову та звернення до соціальних партнерів та громадськості  з тим, щоб консолідувати дії по забезпеченню відповідних умов праці трудящих.

Підчас закриття четвертого засідання ради ФПО від імені всього профспілкового активу голова ФПО привітала та вручила Почесну грамоту за багаторічну активну роботу у профспілках, високий професіоналізм, особистий внесок у розвиток і зміцнення профспілкового руху в Україні, області та з нагоди 80-річчя від дня народження нагородити Почесною грамотою Федерації профспілок області Русецькому Вікентію Івановичу, колишньому головому технічному інспектору праці Федерації профспілок Житомирської області. За ефективну роботу профспілках було також нагороджено Почесною грамотою ФПО Вербицького О.П., головного технічного інспектора праці ФПО.

 

DSC07733

 

Профспілки впевнені, що разом з нашими партнерами та громадськістю ми маємо відігравати впливову роль у розбудові держави, а соціальний діалог є запорукою успіху і згуртованості для досягнення амбітних цілей задля процвітання та розвитку України.

 

Текст звернення можна завантажити тут Звернення учасників Пленуму ФПО до соціальних партнерів.

 

За інформацією

Федерації профспілок Житомирської області