СТРОЙКА

 

«Якщо б профспілки втратили систему соціального страхування, вони втратили б свою можливість впливати на соціальний захист людей. Цього ми не допускали і не допустимо», - заявив Голова ФПУ Григорій Осовий, виступаючи на Пленумі ЦК Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України, що відбувся 2 грудня у Києві. Вів засідання Голова Профспілки Василь Андреєв.

 

 

 

Григорій Осовий проінформував учасників засідання про дії Федерація профспілок України щодо розвитку соціального діалогу в сфері забезпечення соціального страхування людини праці. «Коли ми виходили на акцію протесту перед будівлею Уряду 15 жовтня, серед головних вимог була вимога зупинити знищення системи соціального страхування. Так, Уряд має своє бачення реформування цієї системи. Але профспілкам ця реформа не подобається. Доречі, на засіданні Кабінету міністрів я запропонував прописати серед функцій казначейства те, що воно має здійснювати перерахування коштів по платіжним дорученням фондів соцстраху в порядку черговості надходження, але не пізніше ніж в двотижневий термін. Але і в коаліційній угоді, і в проекті закону вже прописано, що саме народні депутати будуть затверджувати і Держбюджет, і бюджети фондів соцстрахування. І в цій системі ні профспілкам, ні роботодавцям вже немає місця. Ми, звичайно, маємо перебити цей тренд. За законом, профспілки є представниками застрахованих осіб, ми відповідальні за забезпечення їх прав та інтересів».

 

СТРОЙ2

 

 

 

Як наголосив Голова ФПУ, на його думку, у авторів так званого реформування системи державного соціального страхування є два задуми: вдарити по профспілках та по їхньому санаторно-курортному комплексу, намагаючись знищити матеріальну базу профспілок. «Що ми наразі зробили? По-перше, Верховна Рада відмовилась від розгляду законопроекту по реформуванню системи державного соціального страхування. По-друге, враховуючи те, що новий склад парламенту вже запланував проводити реформування системи соцстраху, зливання фондів соцстраху, ми спільно з роботодавцями напрацювали свої пропозиції у цієї сфері», - підкреслив профспілковий лідер.

 

 

СТРОЙ8

 

Профспілки бачать ще одну загрозу для системи соцстрахування у тому, що контроль над діяльністю фондів передбачено передати не профспілкам, а громадськості. На думку Григорія Осового, це може бути намаганням витіснити профспілки з системи соцстраху. Аналогічні спроби, підкреслив він, здійснюються і по іншим напрямам, зокрема, при створенні Національної платформи громадянського суспільства. Профспілки, заявив він, мають дати рішучу відповідь на ці спроби. Профспілки, за законом, є повноважними представниками прав та інтересів людини праці і у цей складної політичної і соціально-економічної ситуації вони мають зупинити антисоціальний наступ. «Ми переконані, що тільки шляхом соціального діалогу, публічної дискусії ми зможемо не допустити псевдореформаторських ініціатив, які загрожують втратою позитивних надбань у сфері соціального захисту трудящих та призведуть до посилення соціальної напруги, зневіри громадян у справедливості і спроможності держави стати дійсно соціальною», - підкреслив Григорій Осовий.

 

СТРОЙ3

 

У виступах Голови Профспілки Василя Андреєва, учасників засідання наголошувалось, що реальна державна соціальна політика далека від конституційних норм – в її основу замість суспільно-прийнятих державних соціальних стандартів гідного життя і гідної праці покладено ідею соціальних мінімумів виживання: мінімальна зарплата, мінімальна пенсія, прожитковий мінімум, рівень забезпечення соціальних стандартів. Скорочуються бюджетні фонди соціального страхування. Зменшується в 2015 році фінансування дефіциту бюджету. Пенсійного фонду України на 2 млрд. гривень, які будуть субсидовані за рахунок Фонду соцстраху. Ліквідується часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв, дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

 

СТРОЙ5

 

Пленум ЦК вирішив підтримати ініціативу Федерації профспілок України щодо розгортання боротьби за збереження рівня життя і захисту членів профспілок в умовах кризи та долучитись до виконання тактичного плану заходів профспілок з упередження негативних наслідків та запровадження компенсуючих механізмів.

 

СТРОЙ7

 

Учасники засідання обговорили також такі питання: «Про діяльність первинних профспілкових організацій Донецької та Луганської областей та статутні повноваження Кримської та Севастопольської міської організації профспілок», «Про проект Трудового кодексу», «Про проект Генеральної угоди» та інші.

 

СТРОЙ4

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ