Працівниці кондитерського цеху 2  Леся Малецька Наталія Грицьків Вікторія Коцан Параска Савин  вручну виготовляюить солодощі для малечі

 

 

Харчова галузь на Прикрапатті є провідною серед всіх інших у промисловому комплексі міста Івано-Франківська. Її лідерами визнано «Івано-Франківський хлібокомбінат», «Полонина».

         Чільне місце серед кращих підприємств займає і ПАТ «Івано-Франківська харчосмакова фабрика» (директор Р.М.Крицун). Вона щороку відзначається як одне з кращих підприємств області в різних номінаціях. З нагоди професійного свята – Дня працівників харчової промисловості, у 2014 році грамотою міського голови В.Анушкевічуса нагороджена машиніст кондитерського цеху №1 Оксана Тріщук.

         Підприємство засноване в 1946 р. як артіль “5 грудня”. З 1973 року воно перейменоване в Івано-Франківську харчосмакову фабрику, а в 1998 році зареєстроване як Публічне акціонерне товариство (ПАТ) з одноіменною назвою.

Як зазначає  заступник директора підприємства Віктор Карп”юк, трудовий колектив, що нині працює сформувався в 2002 році. За 12 років працівники набули певного досвіду і професійної майстерності.  Продукція підприємства користується заслуженою та неабиякою популярністю серед населення, особливо дітей.

          На підприємстві працює 105 чоловік, їх середня заробітна плата хоч невисока - 2000-2100 гривень, проте заборговності по ній немає.Варто  підкреслити, що у зв’язку із зростанням ціни на газ та інші енергоносії виникають певні проблеми регулювання виробничого процесу. 

          Яскравим свідченням стабільної роботи колективу є те, що починаючи з вересня поточного року спостерігається ріст виробництва, Та, укладено договір із Львівським підприємством “Світоч” на вигтовлення вафельних листів, що дало змогу розширити випуск виробів ПАТ “Івано-Франківська харчосмакова фабрика”.

         Сьогодні у ПАТ “Івано-Франківська харчосмакова фабрика” функціонує три цехи: два кондитерські та один вафельний. Останній, який простоював 2 роки, нещодавно відновлено. Тут  працює 12 чоловік і по суті створено нові робочі місця. Працівники підприємства повністю завантажені роботою, а коли є чимало замовлень трудяться і 3-у зміну. До кінця поточного року планується реалізувати продукції на 12 млн. грн.

         Турбуються харчовики і про мешканців обласного центру: у різних районах міста функціонує 6 торгових павільйони, де широко представлені хлібо-булочні вироби, печиво, пряники, тістечка, східні солодощі тощо. А щороку у травні розпочинається «квасовий сезон». Квас Івано-Франківської харчосмаковій фабрики виготовляється шляхом природного бродіння. Тому це живий квас, що містить в собі вітаміни групи B, корисні мікроорганізми, ферменти.  

          За словами головного технолога Галини Думак, вся продукція якісна, так як зроблена з екологічно чистої та натуральної сировини без хімічних домішок з дотриманням традиційних технологій. Показником їх високої якості є невеликий термін зберігання. Особливістю виробництва є виготовлення вручну горішків із згущеним молоком, рогаликів, слойок у кондитерських цехах. А за цим та іншими процесами пильно стежить інженер-технолог Ірина Луцак.

         Слід підкреслити, що великою популярністю користуютьсчя пряники. Їх найбільше полюбляють маленькі солодкоїжки. До них додають житне борошно, яке здавна відоме своїми оздоровчими властивостями: покращує обмін речовин, роботу серця, виводить токсини. А пряники «духмяні» містять прянощі: імбир, гвоздику, корицю. Нещодавно на підприємстві почали виготовляти пряники з додаванням борошна льону, який називають «ліками 21-го століття», «продуктом майбутнього».

         На підприємстві в унісон та злагоджено співпрацює адміністрація та  профспілки. Як стверджує голова профкому, зав.складом готової продукції Ірина Семак, у позитивному вирішенні соціально-економічних питань завжди враховується їх спільна думка  

          Незважаючи на вкрай складну ситуацію в державі, на фабриці прийнято та затверджено колективний договір на 2014-2017 р.р. Всі його пункти та зобов”язання перед працівниками виконуються. Зокрема, згідно чинного законодавства надається максимальна доплата за шкідливі умови праці (12,5 відсотка заробітної плати), додаткові відпустки пекарям, мукосіям. Вони та всі інші трудівники забезпечені спецодягом та спецхарчуванням.

  У ПАТ “Івано-Франківська харчосмакова фабрика” побутові умови в належному стані, а саме обладнані роздягальні та душові з використанням холодної і гарячої води. Перебуваючи на території та в цехах, одразу помічаєш їх санітарну чистоту.

          На підприємстві постійно проводиться атестація робочих місць, здійснюється медичний огляд працівників, дотримуються нормативні вимоги щодо охорони праці, що дало змогу унеможливити їх травмування.

           Керівництво та профспілковий комітет приділяє значну увагу оздоровленню працівників та їх дітей, забезпечуючи їх щороку путівками в санаторії Куяльник, Миргород, Трускавець.

            Кадровий потенціал фабрики надійний, адже тут працюють  досвідчені жінки та дівчата, “аси” своєї справи. Переважна більшість їх трудиться понад 10 років. Плинності кадрів практично немає. А якщо і звільняються з роботи, то з об”єктивних причин, в основному з досягненням пенсійного віку, за сімейними обставинами або у зв”язку з хворобою.

           Вносять працівники свою частку допомоги українській армії в зоні АТО. Так, військовим відправлено різноманітної продукції на суьу понад 2000 грн., зокрема, хлібо-булочні вироби. Також вчасно і повністю оплачується підприємством військовий збір в грошовому еквіваленті.(один відсоток заробітної плати працівників).

  

         На світлинах: Працівниці кондитерського цеху №2 (зліва направо) Леся Малецька, Наталія Грицьків, Вікторія Коцан, Параска Савин  вручну виготовляюить солодощі для малечі, працівниці кондитерського цеху №1 Любов Остап”юк і Марія Якубовська біля тістомішальної машини, продавець Оксана Процак обслуговує пенсіонерку в торговому павільйоні харчосмакової фабрики по вул. Короля Данила в м.Івано-Франківську.

                                                                          

                                              

Прес-служба Ради профспілок

Івано-Франківської області

 

Працівниці кондитерського цеху 1 Любов Остапюк і Марія Якубовська біля тістомішальної машини

 

Продавець Оксана Процак обслуговує пенсіонерку в торговому павільйоні харчосмакової фабрики по вул.Короля Данила в м.Івано-Франківську