IMG 2224

 

 

Як ми вже інформували, відбулося засідання Ради Федерації профспілок Хмельницької області, на якому розглянуто одне з найважливіших питань сьогодення – робота профспілкових організацій щодо активізації соціального діалогу та колективно-договірного регулювання праці. Вів засідання Голова Федерації профспілок області Геннадій Харьковський. У роботі Ради взяли участь заступник голови ФПУ Сергій Українець, голова Об’єднання організацій роботодавців області Іван Дунець, керівники департаментів, управлінь облдержадміністрації та соціальних фондів.

 

IMG 2249

 

IMG 2249

 

Голова ФП області Геннадій Харьковський:

Kharkovskiy- Цей рік був непростий, наповнений історичними подіями, як і негативного так і позитивного змісту. Сподіваємося, що українська влада, маючи довіру людей, не розпорошить її та виведе нашу країну з глибокої економічної та політичної кризи.

 В області падіння виробництва в промисловості, будівництві становить 10%-13%, рівень безробіття зріс з 9 до 12%. Незначне 8% зростання номінальної заробітної плати, при  прогресуючій інфляції  не перекрило зниження купівельної спроможності населення. Ускладнило проблеми заморожування державних соціальних гарантій і стандартів, обмеження доплат і надбавок працівникам бюджетної сфери та дискримінація в оплаті праці державних службовців. Навіть за статистичними даними, в області 23% або 50 тисяч працюючих отримують до 1500 гривень, а кількість працюючих, які отримують до 3000 грн., склала 54%. Вони навіть не заробляють на мінімальну пенсію.

Суттєво на рівень життя впливають порушення строків виплати заробітної плати. Незважаючи на тенденцію до зменшення, заборгованість із зарплати на 1 листопада складала майже 12 млн.грн. Непокоїть те, що стає все важче знайти робоче місце, тобто можливість чесно заробити кошти на існування. На кінець листопада в центрах зайнятості зареєстровано 38558 безробітних. Потреба підприємств у працівниках становить лише 595 вакансій, тобто на кожне робоче місце претендує 22 особи. А в окремих районах цей показник у рази більший. До того ж наявність робочого місця ще не гарантує повної зайнятості.

В такій важкій ситуації, коли мова йде про долю держави, профспілки будують свою роботу не через конфронтацію, а через соціальний діалог  та  колективно-договірне  регулювання.     

Спільними зусиллями профспілок вдалося заблокувати прийняття законів, якими погіршувався стан вчителів, лікарів, працівників культури. Наша наполегливість змусила Кабінет Міністрів виділити області кошти на 100-відсоткове забезпечення виплат зарплат працівникам бюджетної сфери. До речі, 60 млн.грн. тим районам і містам, які не відправляли людей в відпустки за свій рахунок та нараховували індексацію.

         Ніхто не сперечається щодо потреби осучаснення трудового законодавства, але профспілки категорично не сприймають так званий проект Трудового кодексу Денисової, особливо, коли на догоду нечесним роботодавцям, хочуть значно урізати права працівників, знівелювати колективно-договірне регулювання та суттєво обмежити права профспілок.

         На жаль, наші соціальні партнери нас не чують. Зараз триває складний, затяжний процес з укладання Генеральної угоди, яка є базовим документом для вирішення багатьох проблем в державі. Зокрема, на пропозицію профспілок забезпечити 20-відсоткове зростання зарплат – тобто, щоб хоча б перекрити інфляцію, Уряд веде мову про нульове зростання, а роботодавці погоджуються, аж на 0,5 відсотка.

         В області аналогічна ситуація з новою Територіальною угодою, підписання якої гальмувалося старою владою, але й нова влада співає ту ж пісню. Але якщо не хочете нової, виконуйте стару, забезпечуйте зростання зарплат не менше 30% в рік, щорічне зростання зайнятості в кожному районі, області не менше, ніж на 0,5%. Відраховуйте 0,3% на культмасову, оздоровчу, спортивну роботу, щоб не виникало питання за рахунок яких коштів дітям на Святого Миколая придбати подарунки. Щодо Фонду соціального страхування, то Уряд, говорячи про АТО, забирає кошти на латання дірок в Пенсійному фонді. Правління обласного відділення Фонду соцстрахування з ТВП практично одне в Україні відмовилося приймати так звану Програму оздоровлення працюючих та дітей на 2015 рік, яку просуває Київ, і в якій відсутнє взагалі оздоровлення працюючих, новорічні подарунки, фінансування ДЮСШ.

         Ми вимагаємо від Уряду, Верховної Ради, щоб українці, йдучи в Європу, знали, коли вони будуть отримувати європейську платню, якої буде достатньо, щоб утримувати родину, мати можливість повноцінно відпочивати, здобувати освіту, будувати житло, слідкувати за своїм здоров’ям. А буде гідна зарплата, будуть достатні відрахування до Пенсійного фонду. Нагадаю, щоб отримати зараз мінімальну пенсію – 948 грн. без доплат, необхідно заробляти не менше  3098 грн.  Це  при  тому,  що  середня зарплата в області зараз 2818 грн.!?

Ми розуміємо, що мінімальна заробітна плата, це швидше орієнтир для бізнесу і населення. Основа, яка змушує державу переглядати рівень зарплати бюджетникам та пенсії. Водночас, зростання заробітної плати бюджетників і пенсій стимулює зростання внутрішнього споживання. Саме за рахунок збільшення споживання в Україні наші компанії зможуть отримати пережити важкі часи, знайти нові ринки збуту.   

Підписання Угоди про асоціацію з ЄС  дає імпульс для того, щоб для вирішення актуальних проблем об’єднати зусилля профспілок, влади та роботодавців.

Сьогодні необхідно, не чекаючи нових законів, реформ укладати колдоговори, добиваючись максимального захисту членів профспілок, а потім вносити, при необхідності, зміни, доповнення. Цього ж ми вимагаємо від ОДА, обласної ради, роботодавців.

       Сьогодні ми не можемо погодитися з пропозиціями здолати кризу шляхом зменшення зарплат працівникам бюджетної сфери. Політика дешевої робочої сили призводить до втрати людського капіталу, втрати довіри людей.

Не чекаючи, коли Урядова сторона відгукнеться на це, впроваджуємо збільшення зарплат в колдоговорах. При укладанні, перегляді колдоговорів на 2015 рік, при максимальному збереженні колективів необхідно перекрити зростання цін і тарифів, інфляцію шляхом збільшення зарплат на 20-30%, встановлення мінімальної зарплати на рівні 120% від встановленої в державі.

         Плідна праця – безпечна праця. І це теж має бути чітко прописано в колдоговорах: забезпечення спецодягом, навчання інспекторів, профспілковий контроль, відповідне фінансування.

Одна з найважливіших складових – всебічне інформування членів профспілок. Як і навчання через профспілкові гуртки, обласну дистанційну профспілкову школу, семінари, тренінги, використання нових інформаційних і комунікаційних технологій тощо.

Ми – за ефективне ведення соціального діалогу з роботодавцями і владою на всіх рівнях. Вагомий результат залежить лише від об’єднання зусиль для подолання існуючих проблем.

 

Сергій Українець, заступник Голови ФПУ:

Ukrainec- Колдоговори та угоди – це головний інструмент, який, особливо в теперішніх умовах, має захистити людей. Так, сьогодні триває спад економіки держави. Його спричинено низкою факторів: Україна втратила, переконаний, що це тимчасово, 80% вугільних шахт; зупинено реалізацію продукції за певними напрямами; чимало коштів, і це - сувора необхідність, йде на оборону; світове співтовариство обіцяло величезні кредити Україні, але ми отримали зовсім незначні обсяги. В результаті державний бюджет – глибоко дефіцитний. У бюджетній сфері маємо значні фізичні втрати в зарплаті, секвестрування фінансування, відпустки за власний рахунок і т.д. Маємо реальне падіння зарплат і у виробничому секторі.

Заручником бюджетної політики є й Фонд соцстрахування з ТВП. Маємо 1 млрд. 700 млн.грн. на санаторно-курортне лікування, але, дай Боже, захистити хоча б половину цієї суми.

Прем’єр-міністр закликав серйозно скоротити Єдиний соціальний внесок. Бізнес підтримав, помилково вважаючи, що стане краще. Запевняю, що легше працювати, як показує попередній досвід, не стане. Це ще один із напрямів нашої боротьби – «добрі» наміри не повинні втілюватися за рахунок простого трудівника.

Сьогодні важливо, що профспілки стоять на сторожі виконання колдоговорів, коли бізнесу хочеться зекономити на зростанні зарплати, її індексації, охороні праці. Цього не можна допустити, оскільки купівельна спроможність зарплати різко падає.

Стрімко ослаблено державний нагляд за законодавством про працю та її охороною. Нині ледь не в прем’єра треба отримувати дозвіл на перевірку підприємства. І навіть при цьому бізнес та працівники йдуть у «тінь». За даними Держкомстату, понад 4,5 мільйони працювали нелегально тільки в І півріччі, втрати до бюджету сягають 30 мільярдів гривень щороку, ще 80 мільярдів – до Пенсійного та інших фондів. Чомусь про це говорять тільки профспілки. Виходить, що 8,8 мільйона легальних працівників мають прогодувати майже 40-мільйонне населення. За умов економічного спаду, небажання держави належно врегулювати ці питання працівники розраховуються зниженням зарплати, її купівельної спроможності, здоров’ям, а часом і життям. Тому це також є предметом нашої колдоговірної кампанії. Спільне завдання профспілок, роботодавців і влади – легалізувати зайнятість і зарплату. І вкрай потрібно відновити повноцінну роботу контролюючих органів, інспекцій.

Хоч і не зовсім вдалий, але є вже законопроект №5080 щодо реформування соцстрахування, яким передбачено штрафні санкції в розмірі 30 мінімальних зарплат за кожного неоформленого працівника. Це дає надію на поступове виведення працівників з «тіні».

Важлива роль колдоговірного регулювання й в охороні праці. 1000 працівників гине щороку на виробництві, 8-10 тисяч стають інвалідами. Тому наше завдання усіляко зберегти, як мінімум, 0,5% від суми реалізованої продукції (а не від фонду оплати праці) на охорону праці; долати ганебне явище приховування нещасних випадків на виробництві; навчати тисячі профактивістів для подальшої роботи в цій сфері.

Сергій Якович також проінформував про роботу над проектом Генеральної угоди, зупинився на плюсах та мінусах проекту Трудового кодексу. І зауважив, що колдоговірна кампанія це свого роду соціальна «посівна». А як  «засіємо», так і матимемо в наступному році.   

В обговоренні взяли участь голови профспілкових організацій підприємств, голова Об’єднання організацій роботодавців області Іван Дунець, директор виконавчої дирекції обласного відділення ФССзТВП Сергій Кіндзерський. Йшлося про наболілі питання, випадки запровадження нестандартної зайнятості, співпрацю з органами влади, підтримку вітчизняних виробників, виважену політику стосовно соціального страхування працюючих і нормалізацію роботи фондів.

 

Прес-центр Федерації профспілок Хмельницької області