IMG 9814

 

10 грудня 2014 року в м. Києві відбулося перше засідання Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності під головуванням Голови Комітету Княжицького Миколи Леонідовича.У роботі Комітету взяла участь Голова Профспілки працівників культури України Перелигіна Людмила Федорівна.

Привітавши новий склад Комітету з початком роботи, вона висловила надію на продовження тісної співпраці з Профспілкою та недопущення Комітетом, за каденції новобраного складу народних депутатів, погіршення культурної політики в державі та зниження соціального статусу працівників галузі.

Крім того, основою виступу Голови Профспілки стало Доручення Прем’єр-міністра України від 04.12.2014 року № 112, яким передбачено черговий пакет «нових» ініціатив Уряду щодо економії бюджетних коштів.

Перелигіна Л.Ф. звернула увагу народних депутатів на те, що урядовий документ не був обговорений з профспілками та роботодавцями, що протирічить основам соціального партнерства, визначеним Законом України «Про соціальний діалог в Україні» і діючою Генеральною угодою. Запровадження урядових ініціатив призведе до «ручного» управління Кабміном питаннями законодавчо встановлених норм соціальних виплат, зубожіння людини праці та посилення хаосу в державі. Основоположні права і свободи людини не мають стати жертвою політики проведення реформ, адже ця проблема набуває особливого значення через намагання Уряду внести зміни до ряду законів.

Голова Профспілки зазначила, що забезпечення людей роботою та гідною оплатою – це перша гарантія внутрішнього миру та національної безпеки. Тому, запровадження антисоціальних ініціатив Уряду в умовах нестабільної ситуації в державі на фоні підвищення цін і тарифів є неприпустимим. Такі дії Уряду викликають обурення працівників установ та організацій культури та можуть призвести до некерованих обертів в суспільстві.

Тож, народні депутати – члени Комітету ВРУ з питань культури і духовності, за підтримки Профспілки, разом з усією громадськістю повинні зайняти чітку позицію щодо недопущення соціального вибуху в державі, адже люди ще мають надію на подальше покращення ситуації в країні, на достойну заробітну плату, стабільну роботу та спокій.

Голова Профспілки вручила Княжицькому М.Л. інформаційно-аналітичні матеріали, підготовлені Профспілкою, щодо недопущення змін до законодавства під час проведення реформ.

В зв’язку з намаганнями Уряду внести ряд бюджетних ініціатив, які погіршать соціально-економічне становище працівників бюджетної сфери, до проекту Державного бюджету України на 2015 рік, Центральний комітет Профспілки закликав трудові колективи та профспілкові організації галузі терміново скерувати свої звернення та телеграми на адресу Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

 

Профспілка працівників культури України