DSC07834-300x168

 

10 грудня 2014 року у приміщенні Учбово-методичного центру Федерації профспілок Житомирської області відбувся обласний круглий стіл з нагоди Дня прав людини «Гарантії забезпечення та захист трудових і соціально-економічних прав людини в області».

Серед учасників та запрошених були присутні: голови  обласних галузевих профспілок, працівники апарату ФПО, профспілковий актив, представники уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області, прокуратури Житомирської області, головного управління юстиції у Житомирській області, департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, правління об’єднання організацій  роботодавців області, відділення Національної служби посередництва і примирення в Житомирській області, територіальної державної інспекції з питань праці у  Житомирській  області, головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області, житомирського обласного центру зайнятості.

У вступному слові голова ФПО Н.А. Паламарчук коротко зазначила значення Міжнародного дня прав людини. Загальна декларації прав людини була прийнята ООН 10 грудня 1948 року. Починаючи з 1950 року, 10 грудня у світі відзначають як День прав людини. Декларація визнається універсальним і ефективним механізмом та інструментом захисту прав людини в світовому масштабі. Спираючись на міжнародно-правові стандарти, проголошені в Декларації, у 1996 році Верховна Рада України прийняла Конституцію України. В ній зазначено, що утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави. Відповідно до статті 259 Кодексу законів про працю України, ст. 21  Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» одним з основних завдань профспілок є організація і здійснення громадського контролю за дотриманням законодавства про працю, зокрема, за виплатою заробітної плати, додержанням законодавства про працю та охорону праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробничих та санітарно-побутових умов, забезпеченням працівників спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального та колективного захисту.

Федерація профспілок Житомирської області України, її членські організації здійснюють повноваження щодо громадського контролю на підставі законодавства України та з згідно з планом основних напрямів діяльності. У зв’язку з проведенням АТО на Сході України та визнанням АРК тимчасово окупованою територією членські організації Федерації значну увагу приділяли і продовжують гуманітарній роботі та надання допомоги вимушеним переселенцям.

Актуальність проблем вимушених переселенців підкреслив представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Житомирськійобласті Грибан П. В. Всього таких осіб прибуло до житомирської області 5854 і ця цифра буде рости, проте наразі спроможність надати проживання є для 1003 особи.

У не найкращому стані наразі гарантії соціально-трудових прав людей, адже перевірки інспекції праці практично заборонені, в той час як Конвенція Міжнародної організації праці чітко передбачає право раптової перевірки, зазначила начальник управління праці та зайнятості населення департаменту праці та соціального захисту населення ОДА Бойм С. М. Адже близько 35% осіб працевлаштовані нелегально. В структурі доходів населення області переважають над зарплатою (34,8%) соціальні виплати (48,1%) – це говорить про те, що люди не отримують гідну оплату за свою працю і не мотивовані до кращої її продуктивності. При намірах уряду скоротити соціальні виплати стає питання абсолютної необхідності підняття рівня зарплат.

Вирішення трудових спорів та притягнення до відповідальності за порушення законодавства про працю після прийняття нового Закону «Про прокуратуру» буде виключною компетенцією судів або органів МВД, повідомив старший прокурор відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Житомирської області Ольховий В. Г.,тобто тепер громадяни не зможуть звернутися з заявою безпосередньо до прокуратури, у якої забрали функції загального нагляду у рамках реформ, що мають наблизити Україну до вимог європейського законодавства.

Одним з кроків, здійснених у сфері соціального захисту населення щодо євро інтеграційної політики, є суперечлива пенсійна реформа. Так, серед питань учасники круглого столу обговорили і питання щодо підвищення пенсійного віку для жінок та чоловіків, а також щодо нарахування «особливих» пенсій певним категоріям працюючих. Ситуацію з пенсійним забезпеченням в області окреслила начальник управлінні пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області Куц В. В., зазначивши, що, так, в Житомирській області живуть 90 пенсіонерів, які отримують надвисокі пенсії, в той час як середній розмір пенсії – 1420 гривень, а сьогодні закон встановлює нарахування підвищеної пенсії лише у розмірі не більше 10 мінімальних пенсій.

Про пенсію думають і молоді люди, що вперше працевлаштовуються – зазначивзаступник директора обласного центру зайнятості Зубрицький В. Й. Наразі в області 18 тисяч безробітних, а в деяких районах на одну вакансію претендують більше 100 людей. Великою проблемою у відносинах влади та роботодавців є корупція, тому питання про відрахування до фондів соціального страхування не повинно ставитись руба: ліквідувати фонди! — а вирішуватись у впровадженні загальної стратегії боротьби з корупцією в державі.

На жаль, обізнаність зі своїми правами, як у роботодавців, так і у працюючих, залишається бажати кращого: якщо з 2011 року, коли відповідним законом були створені при управліннях юстиції відповідні центри безоплатної правової допомоги, фахівцями-правовиками ефективно здійснювалося надання послуг населенню, то у новому році саме існування таких центрів ставиться під питання через брак фінансування, — повідомила начальник відділу державної реєстрації нормативно-правових актів, систематизації законодавства, правової роботи та освіти Головного управління юстиції у Житомирській області Шостак С. В.

Щодо необхідності докорінних реформ у податковій сфері висловивсявиконавчий директор об’єднання організацій роботодавців області Гамкрелідзе Ю. Т., і такі реформи мають стосуватися зменшення податкового тиску та питання наповнюваності місцевих бюджетів, адже для Житомира є дуже актуальною проблема витіснення з ринку місцевих підприємств та залучення підприємств, зареєстрованих деінде – які платять податки за місцем реєстрації, а не там, де фактично впроваджують діяльність.

Під час заходу між учасниками відбувся жвавий обмін думками, після чого було прийнято рішення підтримати рекомендації учасників круглого столу «Трудові і соціально-економічні права в Україні:стан дотримання, гарантії та захист», що відбувся 09 грудня 2014 року у Федерації профспілок України.

 

 

Федерація профспілок Житомирської області