3DSC08125

 

12 березня 2015 року у приміщенні Федерації профспілок житомирської області відбулася зустріч профспілкового активу області з депутатами Верховної Ради України від Житомирщини – Володимиром Арешонковим та Бориславом Розенблатом (блок Петра Порошенка).

 

За останні місяці до керманичів держави, й зокрема до народних обранців, надсилалися неодноразові звернення профспілок, як Федерації профспілок України, так і Федерації профспілок області, з конкретними, дуже конструктивними пропозиціями щодо проектів законів та змін, які зачіпали соціально-економічні права людей праці, пенсіонерів, незахищених верств населення. На практиці, відмітили представники профспілок, соціальний діалог встановити у паритетному форматі не вдається, практично всі пропозиції та вимоги профспілок лишилися проігнорованими.

Депутати, звітуючи перед своїми земляками, відмітили, що прийняття Закону про Державний бюджет-2015 таким, який він є було вимушеною мірою, так само як і зміни до пенсійного законодавства, на фоні кризової ситуації в країні, де питання утримання та оснащення армії, нажаль, стають пріоритетними. Проте, економічний блок законопроектів Рада збирається розглядати з 1 квітня. Наразі, наприклад, актуальним для нашої області, стає питання прийняття закону про видобуток бурштину, який зараз відбувається практично нелегально. Закон необхідний для того, щоб вивести з тіні копачів бурштину, надати їм соціальних гарантій та забезпечити надходження прибутків з видобутку державі. На жаль, на теперішній момент діалог з бізнесом непростий, як зазначив В. Арешонков, але владі доведеться якось переконувати олігархів.

Борислав Розенблат є заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва, тому він наголошував на принциповій першочерговості економічних реформ, які б дали можливість вітчизняним виробникам працювати, створювати та підтримувати робочі місця, а людям – платить достойну зарплату, з якої кожен в змозі заплатити за всі послуги та товари. Так, Б. Розенблат заявив, що проблема надто високих тарифів на комунальні послуги може бути цілком вирішена за рахунок енергозберігаючих технологій у будівництві, встановленні лічильників, використанні якісних ізоляційних матеріалів, альтернативних видів палива.

У профактиву було багато питань глобального значення як до представників влади, питань, які турбують кожного громадянина України, направлених на те, щоб домогтися повноцінного діалогу для вирішення конкретних проблем та досягнення компромісних рішень. Зокрема, голова Федерації профспілок Житомирської області закликала від імені всіх присутніх, і від 200-тисячного загону спілчанців області терміново відреагувати на найболючіші проблеми і пропозиції:

- Прискорити прийняття Трудового кодексу України – надійного й ефективного інструменту захисту трудових прав працівників (реєстр. № 1658).

- Провести у 1 півріччі 2015 р. парламентські слухання на тему: «Трудові та соціально-економічні права людини в Україні на шляху до європейських стандартів».

- При розгляді змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» передбачити:

підвищення розмірів прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії на рівень інфляції 2014-2015 років;

скасування неправомірного обмеження та «ручного» регулювання Кабміном фінансування пільг та гарантій окремих категорій громадян.

- Підтримати профспілкові законопроекти про внесення змін до бюджетного та податкового законодавства, направлені листами від 13.02.2015 р. №04-18/176-СПО, 16.02.2015 № 03/01-15/193, 17.02.2015 №04-18/197-СПО.

- Ратифікувати протягом 2015 року Європейську соціальну хартію (переглянуту) у повному обсязі, Європейський  кодекс соціального забезпечення, конвенції МОП № 102 «Про мінімальні норми соціального забезпечення» та № 117 «Про основні цілі і норми соціальної політики» та розділ ІІІ Конвенції МОП № 173 про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця.

- Ініціювати внесення законодавчих змін щодо:

економічного захисту працівника у випадку затримки заробітної плати (в тому числі виплати компенсації за кожний день затримки оплати праці).

запровадження гарантування виплат при неплатоспроможності роботодавця за допомогою гарантійних установ;

відновлення повноцінної індексації грошових доходів населення.

 

Федерація профспілок Житомирської області

2DSC08104

1DSC08140