ккккк

 

Про реформи, модернізацію профспілок, дії Уряду та те, чому сьогодні варто підтримати Президента, наша розмова з головою ФПО Миколою ШЕРШУНОМ:

 

Кор: - Миколо Харитоновичу, останнім часом у ЗМІ дуже популярна тема реформ. Простежуючи повідомлення в засобах масової інформації, знаємо, що реформуватися і модернізуватися розпочали і профспілки. Як відбувається цей процес, на якому він знаходиться етапі і якими в майбутньому мають стати оновлені профспілки?

 

М.Х.Шершун – Питання про те, що профспілковий рух потребує змін у формах і методах роботи, ми перші у ФПО підняли. Донесли нашу думку, аргументуючи, до голови та членів президії ФПУ. Розуміння на початковому етапі досягти не вдалося, але згодом стало зрозуміло, що без кардинальних змін у самій профспілці, існувати не зможемо.

Те, що прийшло розуміння «зверху», було видно вже на останньому засіданні Президії, яке відбулося 2 квітня. Адже нині, в умовах, коли суспільство стрімко змінюється, повернення до старого – смерті подібно. Нам же, як найбільшому громадському об’єднанню, важливо йти в ногу з часом.

Оновлені профспілки мають бути сильнішими організаційно. Ми прагнемо до єдності, до об’єднання споріднених профспілок в одне більше. Для прикладу, нещодавно у нас в області профспілка працівників АПК об’єдналася з профспілкою землевпорядників.

Потребує модернізації та оновлення підхід до формування керівних органів профспілки в період між з’їздами та конференціями. Президія, яка є керівним органом Федерації профспілок України, складається з 80 чоловік. Спробуйте ними керувати, скоординувати їх дії аби прийняти те чи інше виважене рішення, яке б пішло на користь нашим спілчанам. Наша пропозиція, створити дві Президії. «Малу», яка вирішуватиме поточні питання та «велику» - особливо важливі питання.

Сьогодні ми говоримо про вступ до ЄС. І ми там будемо. Я вірю в це. Нам іншого шляху просто не дано. Отож, ми повинні використовувати Європейські методи боротьби за права людей. Вивчити їх, взяти на озброєння. Аби бути міцними та впливовими ми повинні і фінансові потоки дещо перенаправити. Адже, для того, скажімо, щоб провести акцію чи страйк потрібні кошти. Страйки бувають і безстрокові, а людям треба платити заробітну плату на час змушеного простою. Словом, арифметика тут проста.

Ще раз хочу наголосити, на головних віхах нашої роботи. Профспілковці, на всіх рівнях, не відмовляючись від наших щоденних завдань, опікуючись дитячим оздоровленням, культмасовими заходами, організацією відпочинку спілчан, наданням допомоги за потреби, найперше мають перейматися захистом соціально-економічних прав та інтересів спілчан.

А це включає в себе боротьбу за достойну заробітну плату, створення нових і збереження існуючих робочих місць, охорону праці та її безпеку на робочому місці. Зараз у нас проходить звітно-виборна кампанія, наприкінці року відбудеться з’їзд ФПУ, там ми повинні вирішити якими будуть профспілки в майбутньому.

 

(Докладніше)

 

 Жанна Арсенічева,

Рівненська ФПО