P1100123

 

Обласна організація профспілки працівників охорони здоров’я – друга за чисельністю серед галузевих профспілок Закарпаття, вона об’єднує понад             27,5 тисячі спілчан. Варто відзначити, що за п’ять останніх років галузева профспілка зберегла свій кількісний склад: у порівнянні з 2010 роком профспілкове членство у галузі     навіть збільшилося.

Виступаючи на У обласній звітно – виборній профспілковій конференції, голова обласної організації профспілки Володимир Турок детально охарактеризував основні напрямки роботи профспілки   щодо соціально – економічного захисту спілчан. Виступ профспілкового лідера галузі вдало доповнювали слайди про діяльність профспілки, які демонструвалися під час звітної доповіді. Зокрема, значна увага, починаючи від первинних профорганізацій, приділяється укладанню та виконанню колективних договорів, як основного нормативного документу, який захищає права спілчан.   Не дивлячись на фінансову скруту і значне обмеження бюджетного фінансування, згідно колдоговорів на виплату працівникам галузі та членам їх сімей не передбачених законодавством пільг і компенсацій спрямовано майже 3,4 млн. грн., на охорону праці витрачено понад 1,8 млн. грн. Рівень охоплення колдоговорами працівників галузі становить майже 100 відсотків, що вище, ніж в цілому по області. Діє й колективна угода між облорганізацією профспілки та управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації, яка дає свої позитивні результати. Багато зроблено і у справі надання благодійної допомоги Збройним Силам України. Активно займається профспілка оздоровленням дітей: торік, наприклад, було оздоровлено 1147 дітей працівників галузі. За родом своєї діяльності медики активно пропагують здоровий спосіб життя, займаються фізкультурою і спортом. Остання галузева спартакіада була наймасовішою серед усіх галузевих профспілок: в ній взяли участь 45 команд медичних і санаторних закладів - усього близько 1200 учасників. Учасниками цьогорічних змагань з гірськолижного спорту, які відбулися у лютому на Свалявщині, були   25 команд. Як позитив, можна відзначити і проведення наприкінці року галузевого  конкурсу художньої самодіяльності «Мелодії душі», навчання профспілкового активу тощо.

Про діяльність профспілкових організацій, позицію профспілки під час реформування охорони здоров’я вели мову у своїх виступах голови районних організацій профспілки: Тячівської - Василь Йовдій, Великоберезнянської – Володимир Доробан, голови первинних профорганізацій: Мукачівської ЦРЛ -Омелян Решетар, головного управління Держсанепідслужби в Закарпатській області - Галина Сітник, ДП «Клінічний санаторій «Карпати» - Віктор Бобков, обласної клінічної лікарні ім. А. Новака – Валентина Недашковська, працівників Закарпатського базового медичного коледжу – Іван Лукач.

На звітно – виборній конференції також виступили заступник голови Закарпатської облпрофради Василь Захарець, директор виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Ігор Сегляник, начальник відділу управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Кузьмик.  

Головою Закарпатської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я знову обраний Володимир Турок.

 

 

На фото:

- у президії звітно – виборної профспілкової конференції;

- у залі засідань – делегати конференції;

 

P1100112

 

- голова Закарпатської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я Володимир Турок (в центрі) обговорює проблеми охорони здоров’я з профспілковими активістами Тячівського району.

 

P1100131

Фото автора

Сергій Баранчиков

завідувач відділу

організаційно – гуманітарної роботи

Закарпатської обласної ради профспілок