КУБ


Відмовитися від антисоціальної політики, односторонніх дій по запровадженню соціальних і трудових обмежень та невідкладно розпочати діалог з профспілками та роботодавцями щодо пошуку взаємоприйнятних шляхів подолання існуючих проблем, проведення справедливих реформ в інтересах як держави, так і кожного громадянина закликали Президента, народних депутатів та Уряд делегати VII з’їзду Профспілки машинобудівників та приладобудівників України. Форум відбувся 15 квітня в Києві.

 

Перед початком з’їзду його учасники вшанували хвилиною мовчання пам'ять про загиблих за свободу та демократію під час Революції Гідності та Антитерорістичної операції на Сході України.    

На з’їзді виступив заступник Голови ФПУ Сергій Українець.   Він зазначив велику роль Федерації профспілок України, її членських організацій, зокрема Профспілки машинобудівників та приладобудівників України в подоланні проблемних, кризових явищ в економіці та соціальному житті українського суспільства останніх років. Активні та ефективні дії профспілок дозволили, наприклад, зекономити населенню 40 млрд. гривень тільки при сплаті коштів за електроенергію. Різниця між тарифами на газ для населення та цінами для промисловості, на чому свого часу. наполягли профспілки дало населенню економію ще 50 млрд. гривень. І це тільки один приклад впливу профспілок на соціально-економічний захист прав та інтересів працівників. Сергій Українець навів ще декілька красномовних доказів того, як саме профспілки забезпечили поліпшення умов праці та економію коштів для громадян країни.

 

КУБ4

 

«І це при тому, що члени профспілок платять членські внески лише 1 відсоток від своїх доходів, а що зробила для людей за цей період держава, якій вони платять аж 15 відсотків податків? – запитав він. – Треба голосно про це говорити. І не соромитися зробленого для працівників у той час, як держава, як бачимо, тільки обкрадає своїх громадян».  

В той же час, підкреслив Сергій Українець, ФПУ, її членські організації не можуть не реагувати і на антисоціальний наступ, який посилюється в ці дні. Уряд підвищує ціни та тарифи, при цьому залишається замороженою і без того низка мінімальна заробітна плата, не відповідає ніяким цивілізованим соціальним стандартам прожитковий мінімум, посадови оклади, умови праці, її безпека та оплата, пенсії обмежуються, санатрон-курортне та дитяче оздоровлення за рахунок системи соціального страхування фактично знищується. Одночасно фактично не виконуються норми вітчизняного законодавства про працю та її оплату, соціальний діалог, пункти діючої Генеральної угоди, дуже важко проходять переговори по розробці та підписанню Генугоди на новий строк.

 

КУБ3

 

В цих складних соціально-економічних умовах, наголосив заступник Голови ФПУ, Президія ФПУ, СПО об’єднань профспілок висунала вимоги Уряду та роботодавцям. Зокрема, враховуючи порушення Кабінетом Міністрів України законодавства про працю, керуючись статтями 2, 4 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», СПО об’єднань профспілок вирішив затвердити Вимоги Спільного представницького органу об’єднань профспілок до Кабінету Міністрів України стосовно невиконання законодавства про працю, положень Генеральної угоди на 2010-2012 роки та встановлення нових соціально-економічних умов праці, відповідно до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)». Серед основних вимог – вийти до парламенту із законопроектом про підвищення розміру прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, забезпечити проведення індексації грошових доходів населення з метою ефективного захисту трудових доходів, пенсій, соціальних доплат та страхових виплат в умовах високого рівня інфляції, забезпечити до 1 липня 2015 року погашення заборгованісті з виплати заробітної плати в повному обсязі на державних підприємствах та вжити вичерпних заходів по погашенню заборгованісті на підприємствах інших форм власності, внести законодавчі пропозиції щодо відновлення з 1 січня 2016 року соціальних прав та соціальних гарантій працівників, пенсіонерів, чорнобильців, дію, яких призупинено у 2016 році та інші вимоги.

Сергій Українець високо оцінив той факт, що вперше за останні роки всі п’ять репрезентативних профспілкових об’єднань продемонстрували солідарність в головних і дуже важливих діях щодо соціально-економічному захисту законних прав та інтересів працівників. Це стосується як спільних рішень, так і спільних масових акцій протесту.

Заступник Голови ФПУ закликав учасників форуму до солідарності та активних дій для досягнення головної мети існування профспілок – забезпечення гідних умов праці і життя людині праці.

 

КУБ1

 

У звітнії доповіді голови Центральної Ради профспілки Анатолія Кубраченко, виступах делегатів з’їзду зазначалось, що діяльність Центральної Ради профспілки, профспілкових організацій та їх виборних органів проходила в складних соціально-економічних та політичних умовах. Незважаючи на це, профспілкові організації цілеспрямовано вирішували наявні проблеми у сфері виробництва та соціально-трудових відносинах, а також статутні завдання. Так, використовуючи можливості Генеральної, галузевих угод і колективних договорів, Центральна Рада профспілки, виборні органи організацій профспілки наполегливо відстоювали трудові, соціально-економічні права та інтереси членів профспілки. При цьому, були задіяні як усі форми соціального діалогу, так і участь у всеукраїнських протестних акціях профспілок.

Спільна робота виборних органів профспілки та роботодавців щодо реалізації галузевих положень та норм колективних договорів з оплати праці, підкреслювали виступаючі, забезпечила зростання середньої заробітної плати в звітному періоді працюючих в промисловості членів профспілки в два рази, що в 2014 році склало два прожиткових мінімуми на працездатну особу, на підприємствах сфери технічного регулювання – близько чотирьох прожиткових мінімумів. Разом з тим, події, які сталися в Україні в останні два роки: анексія Криму, військові дії на сході України, де знаходиться значна частина промислового потенціалу країни, розрив торговельних зв’язків з основним споживачами української продукції,   вкрай негативно позначились на роботі підприємств: різке падіння обсягів виробництва та реалізації продукції, що в свою чергу призвело до скорочення робочого часу, до звільнення працюючих, до зниження заробітної плати, а на окремих підприємствах галузі до виникнення заборгованості із заробітної плати. На значне зниження економічних показників діяльності підприємств та погіршення матеріального стану членів профспілки суттєво вплинули також високий рівень інфляції та курсова нестабільність валюти.

 

КУБ6

 

У доповіді та виступах наголошувалось: негативні соціально-економічні процеси також поглибилися у зв’язку з відсутністю ефективних структурних реформ у економіці та відстороненням нинішніх органів влади від проблем промисловості. Центральна Рада профспілки разом з ФП України неодноразово зверталася до владних структур з цих питань, вносила відповідні пропозиції, але дієвого реагування на них не було. Не сприяла соціально-економічному захисту членів профспілки практична відсутність соціального діалогу на рівні сторін галузевої угоди в машинобудуванні, в тому числі через відсутність як центрального органу виконавчої влади, так і галузевої організації роботодавців, що також не дало можливості протягом останніх трьох років укласти галузеву угоду в сфері машинобудування на новий термін.

У звітному періоді для виборних органів профспілки залишалися актуальними питання забезпечення працюючих здоровими і безпечними умовами праці, засобами індивідуального та колективного захисту, що позитивно вплинуло на зниження виробничого травматизму. Значну увагу ЦР профспілки, виборні органи територіальних і первинних організацій приділяли громадському контролю за дотриманням роботодавцями трудового законодавства. У звітному періоді в профспілці, при практичній відсутності штатних правових інспекторів праці, було проведено понад 500 перевірок на підприємствах і в організаціях. За їх результатами було виявлено майже 800 фактів порушення трудових прав більше ніж чотирьох тисяч членів профспілки. З метою усунення порушень було направлено близько 500 подань роботодавцям, більшість з яких реалізовано. За цей же період майже кожний десятий член профспілки отримав консультацію з юридичних питань, а 1659 - надана безоплатна допомога в підготовці позовних заяв до суду.

 

КУБ5

 

Центральна Рада профспілки активно співпрацювала з Федерацією профспілок України, а через неї - з Верховною Радою, Кабінетом Міністрів України, що давало змогу реалізовувати окремі пропозиції при прийнятті законодавчих і нормативних актів, встановленні і реалізації державних соціальних стандартів та соціальних гарантій. Сприяла діяльності профспілки також співпраця зі спорідненими профспілками, з міжнародними організаціями, зокрема з такими як Євразійська федерація металістів, Міжнародне об’єднання профспілок металістів, з Фондом імені Фрідріха Еберта. У важкі для країни часи організації профспілки, члени профспілки потужно долучилися до благородної справи – допомоги армії, українським бійцям та постраждалому мирному населенню на сході країни.

Активізації діяльності профспілки   сприяли заходи по відзначенню 20-річчя її утворення, міжнародний форум «Профспілки в машинобудуванні – вчора, сьогодні, завтра», участь у Міжнародних промислових форумах, виїзні засідання ЦР профспілки у Одесі, Дніпропетровську, Харкові, щорічні семінари голів профкомів підприємств і організацій сфери технічного регулювання.

         Водночас, у звітному періоді через суб'єктивні та об'єктивні причини Центральна Рада профспілки не повною мірою забезпечила виконання окремих статутних завдань щодо представлення і захисту прав та інтересів членів профспілки. Перш за все це стосується підвищення їх реальної заробітної плати, повної зайнятості, збереження робочих місць. Потребує посилення контроль за дотриманням трудового законодавства, за належними умовами праці.       Недостатній рівень у профспілці виконавчої дисципліни, навчання активу, інформаційної роботи, роботи з молоддю.

 

Заслухавши та обговоривши звіт Центральної Ради учасники форуму вирішили її роботу за звітний період з квітня 2010 року по квітень 2015 року задовільною та затвердили Звіт ревізійної комісії профспілки.

 

КУБ8

 

Було також прийнята Програму профспілки на 2015-2020 роки. З’їзд схвалив. проект Стратегії модернізації ФПУ, її членських організацій.

З’їзд прийняв Заяву щодо соціально – економічну ситуацію в країні на адресу Президента, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра України. В документі зокрема говориться: «Ми свідомі того, в якій ситуації знаходиться країна, які надскладні завдання доводиться щоденно вирішувати владі, робимо свій посильний внесок у захист свободи і незалежності країни. Водночас ми заявляємо про свою незгоду   і неприпустимість вирішення наявних економічних і соціальних проблем тільки за рахунок людей праці… Ми закликаємо Уряд негайно вжити дії по активізації національної економіки, збереженню і розвитку вітчизняного виробництва – основного джерела наповнення державного і сімейного бюджетів, захисту від безробіття… Водночас заявляємо, що Профспілка бере на себе зобов’язання з підтримки і сприяння роботодавцям машинобудівних підприємств у освоєнні та просуванні їх продукції на європейський і світовий ринки, зокрема, шляхом допомоги у підготовці та підвищенні кваліфікації працівників пошуку потенційних споживачів продукції, оцінки її відповідності. Вважаємо, що одним із пріоритетних напрямів розвитку промисловості повинні стати верстатоінструментальна і приладобудівна галузі, які можуть забезпечити оновлення засобів виробництва, його модернізацію, освоєння та виготовлення конкурентоздатної продукції… Сила і могутність держави в тому, що її громадяни задоволені життям і можуть розраховувати на її надійну підтримку. Тільки за таких умов вони без вагань підтримуватимуть державну владу і спільно дадуть гідну відповідь усім викликам часу. Руйнівну хвилю кризи Україна переживе лише, якщо влада, бізнес і профспілки пліч-о-пліч зустрінуть її єдиним спротивом. VІІ з’їзд заявляє, що Профспілка в будь-яких соціально-економічних умовах буде і надалі послідовно, використовуючи усі форми профспілкової діяльності і боротьби, відстоювати та захищати соціально-економічні, трудові права і інтереси членів профспілки».

Відбулись також вибори керівних органів Профспілки. Головою Центральної Ради профспілки переобранно Анатолія Кубраченка, його заступником - Василя Левченка.

 

Інформаційно – аналітичний центр ФПУ