kruhlyj stil

Так оцінили діяльність виконавчої влади у своїх виступах більшість учасників   Круглого столу, який відбувся 18 травня за участю Президії Ради профспілок Івано-Франківської області, членів постійного комітету громадської ради при ОДА, представників департаментів і управлінь ОДА, науковців. Розглядалося питання «Про  політику  Уряду  України  щодо забезпечення   стандартів   ЄС   в  оплаті праці,   пенсій,   стипендій,    соціального захисту  населення,  формування  вартості стандартів, послуг та її вплив на  економіку України і рівень життя населення». Після тривалої дискусії, пропозицій і цікавих ідей учасники Круглого столу прийняли Постанову, в якій серед головних пунктів пропонується:

Звернутися до Президента України з вимогою гарантувати  дотримання норм Конституції в повному обсязі; до ВРУ - з вимогою дати оцінку діям Уряду та прийняти відповідне рішення. Вимагати  від Уряду України: забезпечити відкритість та прозорість державної політики щодо встановлення цін і тарифів на соціально-важливі товари та послуги, їх економічну обґрунтованість, проведення конструктивного діалогу з громадськістю; зупинити зростання безробіття та забезпечити розширення легальної зайнятості; погасити заборгованість з виплати заробітної плати в повному обсязі; підвищити з 1 липня, 1 грудня 2015 року  розміри прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати та посадового окладу, тарифної ставки працівникам першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки; забезпечити  проведення індексації грошових доходів населення, зарплати, пенсій, соціальних допомог та строкових виплат відповідно до інфляційних процесів та зростання цін і тарифів із застосуванням понижуючих коефіцієнтів, залежно від їх розмірів.

Серед вимог - відмінити безплатний проїзд в міському та приміському транспорті, як такий, що суперечить ринковій економіці, встановивши пільговий тариф для різних категорій населення не більше 50% вартості квитка;  відмінити субсидії, як такі, що ведуть до зрівнялівки,породжують корупцію, а натомість запровадити диференційовані пільгові тарифи для певних категорій населення, але не більше 50% тарифу; відмінити будь-яку оцінку товаро-матеріальних цінностей, майна в так званих у.о. /умовних одиницях/. Зовнішньо-економічні операції здійснювати тільки через банки, які мають ліцензії на такі операції: ввести прогресивний податок до 50% на доходи осіб, що перевищують сотні тисяч гривень на рік: встановити оподаткування нерухомості в залежності від його вартості, а не від площі; відновити з 1 січня 2016 року соціальні права та соціальні гарантії працівників, пенсіонерів, чорнобильців і інших категорій, дію яких призупинено в 2015 році: відновити з 1 липня 2015 року дію норми Закону про загальнообов’язкове соціальне страхування в частині забезпечення застрахованих осіб та членів їхніх сімей  санаторно-курортним лікуванням та оздоровленням; відмінити з 1 травня 2015 року літні тарифи на природний газ для населення.

Рада профспілок Івано-Франківської області