7fba98fc968ddae2dac3812927241e6b

 

31 травня на державному рівні відзначається День працівника хімічної галузі, яка є одною з провідних галузей економіки Прикарпаття.   
 
На жаль, сьогодні хімікам нічим тішитися, зустрічаючи професійне свято. Для наших підприємств, організацій була і залишається нагальна і кричуща проблема продуктивної зайнятості. Зокрема, це стосується трудівників промислового Калуша.                         
Найбільше підприємство області ТОВ «Карпатнафтохім» з грудня 2013 року практично припинило виробничу діяльність і знаходиться в рефимі простою, що викликає велику тривогу калушан.     
       Об’єднана профспілкова організація «Лукор-Карпатнафтохім» докладає максимум зусиль, аби послабити негативні наслідки такого становища. Завдяки зусиллям профкому підприємства досягнута домовленість з власником, російською нафтовою компанією «ЛУКОЙЛ» про те, що і в час простою виробничникам частково виплачується заробітна плата, збережені соціальні виплати і гарантії, передбачені колективними договорами.

         Однак, в умовах зупинки виробництва відбуваються масові скорочення працівників, їх матеріальне становище значно погіршується, незадовільно наповнюється бюджет м.Калуша.            Про ці тривожні моменти наголошується в листі об’єднаного профкому «Лукор-Карпатнафтохім» до Президента України Петра Порошенка. В документі підкреслюється, що ситуація у ТОВ «Карпатнафтохім» знаходиться поза увагою Кабінету Міністрів України. З цього приводу профспілки всіх рівнів постійно б’ють тривогу. Проте їх голос досі не почутий урядовою стороною.

         На нашу думку, Уряд України має висунути ультиматум власнику нафтової компанії «ЛУКОЙЛ»: чи буде працювати хімічний комплекс в м.Калуші чи ні? В іншому разі треба негайно шукати нового ефективного власника, який би почав відновлювати виробництво.                           

   Безперечно, що в умовах військового та економічного протистояння, яке виникло на рівні двох держав, вирішувати цю проблему буде досить складно. Але без кардинальних змін уже не обійтися.

 

                                                                                     В.Олексин,

                                               голова обласної організації профспілки

                                               працівників хімнафтохімпрому