036

 

27 травня 2015 року відбулося V засідання Миколаївської обласної ради профспілок з порядком денним «Територіальні угоди про співпрацю: реалізація, напрацювання, перспективи в роботі».

 

   На засідання ради були запрошені члени обласної ради профспілок, члени ревізійної комісії, голови, заступники голів обласних, міських галузевих комітетів профспілок, голови первинних профспілкових організацій.

В засіданні ради взяли участь: Розуменко Дмитро Анатолійович – перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації, Шпиль Олександр Олександрович – генеральний директор Миколаївської обласної організації роботодавців «Промисловці та підприємці Миколаївщини», Євченко Оксана Олегівна - начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області, Бичковська Інна Іванівна – керуюча справами Миколаївського міськвиконкому.

058

 

           З доповіддю виступив голова обласної ради профспілок Толмачов Юрій Петрович.

В доповіді відмічалося, що в області діє розгалужена система угод з соціально-економічних питань: обласна на 2012-2015 роки, 5 міських, 19 районних, 4 галузеві на рівні області.

Співробітництву з державними органами по окремих напрямах роботи суттєво сприяє укладання угод про співпрацю, які облпрофрада має з 13 територіальними органами Міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.

Представники облпрофради, галузевих профспілок залучаються до роботи консультативно-дорадчих органів (колегій, координаційних комітетів, комісій, робочих груп, консультаційних центрів з різноманітних питань соціально-економічного спрямування) при органах виконавчої влади, місцевого самоврядування. Профспілки області беруть участь у розробці та реалізації практично всіх соціальних програм Миколаївщини.

DSC 0157

 

Як зазначалося в доповіді, головною формою соціального діалогу на локальному рівні є переговори з укладення колективного договору. Колективні договори укладені практично на всіх підприємствах у сфері впливу профспілок. Колдоговірну кампанію активізує щорічне спільне звернення голів облдержадміністрації, облпрофради та обласної організації роботодавців до керівників підприємств та профкомів.

Ефективно налагоджено співробітництво в рамках Угод з відділенням НСПП у Миколаївській області, Миколаївським обласним центром зайнятості, з Територіальною державною інспекцією з питань праці у Миколаївській області, з Головним управлінням Пенсійного фонду України в Миколаївській області, з управлінням Держгірпромнагляду України в Миколаївській області.

Сприяють підвищенню рівня правової обізнаності та правової культури профактиву Договір про співпрацю у сфері правової освіти населення та Угода про співпрацю з Інспекцією з питань захисту прав споживачів у Миколаївській області.

На сьогодні робота в облпрофраді по виконанню територіальних угод продовжується.

28 квітня 2015 року підписано Меморандум про співпрацю Миколаївської обласної ради профспілок та міжфракційного депутатського об’єднання “МИКОЛАЇВЩИНА». Цей досвід – перший в Україні. Підписання Меморандуму спрямовано на поглиблення співпраці з народними депутатами України для об’єднання зусиль в законотворчому процесі, впровадження важливих для регіону та місцевих громад проектів економічного, соціального, інфраструктурного, гуманітарного розвитку.

Далі голова облпрофради Юрій Толмачов зазначив, що розвиток соціального діалогу має і певні проблеми. Проблемними питаннями, домовленості з яких повною мірою не виконуються, залишаються розмір та своєчасність оплати праці, забезпечення повної зайнятості згідно з законодавством, безпека праці. На окремих підприємствах області має місце оплата праці нижче за норми галузевих угод; заборгованість із заробітної плати; оформлення трудових відносин з порушеннями трудового законодавства; запровадження на тривалий час неповного режиму роботи або відпусток без збереження заробітної плати та ін.

 

DSC 0180

 

З питання порядку денного обмінювались думками: Смєлов Володимир Олександрович - голова обласного комітету профспілки Миколаївської обласної організації працівників суднобудування України, член Ради ФПУ, Євченко Оксана Олегівна - начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області, Мазур Валентина Михайлівна – голова Новоодеської районної координаційної ради профспілок, районної організації профспілки працівників агропромислового комплексу України, Миронова Віра Андріївна – голова обласної організації профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості та ін.

Розглянувши та обговоривши питання порядку денного обласна рада профспілок прийняла відповідні рішення, в тому числі - вважати соціальний діалог пріоритетною формою взаємовідносин обласної ради профспілок з органами державної влади, місцевого самоврядування, роботодавцями на всіх рівнях.

Для підвищення результативності соціального діалогу у вирішенні питань в соціально-трудовій сфері обласній раді профспілок, обласним галузевим організаціям профспілок рекомендовано продовжити співпрацю з соціальними партнерами в рамках угод, розпочати збір пропозицій до проекту нової Обласної угоди з соціально-економічних питань, також необхідно розширювати представництво та участь профспілок у виробленні та реалізації соціально-економічної політики області, в тому числі через представництво інтересів найманих працівників у органах соціального діалогу та колегіальних органах виконавчої влади та місцевого самоврядування на всіх рівнях.

   Також на засіданні ради голова обласної ради профспілок вручив Почесну грамоту облпрофради голові профспілкової організації працівників Збройних сил України Шевченко Риммі Петрівні та Подяки облпрофради - голові обласної організації профспілки працівників текстильної та легкої промисловості Шульгіній Тамарі Федорівні, головному бухгалтеру обласної організації профспілки працівників текстильної та легкої промисловості Савкіній Алевтині Дмитрівні.

Засідання Миколаївської обласної ради профспілок пройшло активно, на високому організаційному рівні.

 

Інформаційно-аналітичний відділ

Миколаївської облпрофради