РУКИ

 

Сьогодні всі працю­ючі люди та незахи­щені верстви насе­лення хочуть почути від влади, профспі­лок відповідь на пи­тання, коли ж на­стане стабільність і розпочнеться справ­жнє покращення життя в суспільстві. Про це заявив голова Профспілки працівників хімічної та нафтохімічної галузей промисловості України Василь Мойсюк.

«Відповідь урядовців оптиміс­тична — після поліпшення економічної ситуації, - каже він. - Важко з цим не погоди­тись. Але суспільство не відчуває конкретних результатів роботи у цьому напрямі. Економіч­ні реформи підміняються лозунга­ми, а не конкретними діями. Навіть голова Європейської ради Дональд Туск на саміті Україна — ЄС наголосив, що впровадження економічних реформ — це справа самої України. Ніхто за нас цю ро­боту не зробить.Складається враження, що ор­гани влади цього не розуміють, а якщо розуміють, то чомусь немає зрушень».

«На наш погляд, органам влади, урядовцям, Прем’єр-міністру по­трібно відкинути амбіції та спіль­но з роботодавцями, профспілками, науковцями негайно розпочати ро­боту з розроблення та впроваджен­ня механізмів, які забезпечать вирі­шення ключових проблем економіч­ного та соціального розвитку, - зазначив Василь Мойсюк. - Крім того, слід започаткувати щоквар­тальний звіт перед суспільством про досягнуті результати від упро­вадження економічних реформ. Потрібно якнайшвидше за учас­тю уряду, роботодавців, профспі­лок розпочати системний діалог з питань проведення стратегічних реформ, спрямованих на ліквіда­цію тотальної корупції в державі та створення умов для розвитку і впро­вадження у виробництво новітніх технологій за рахунок залучення інвестицій. Це можливо за умови, якщо відповідальні владні струк­тури під керівництвом перших осіб держави забезпечать інвестору за­конодавчі, правові та безпечні га­рантії вільного ведення бізнесу. Крім того, необхідно:

— розробити програму щодо за­провадження та розширення вну­трішнього ринку високоякісними товарами вітчизняного виробни­цтва. Не можна допускати фактів, коли в країні побудовані суперма­газини, які забиті імпортними то­варами, що реалізуються за кошти громадян України, конвертуються в долари і вивозяться за кордон. Так ми інвестуємо громадян інших кра­їн, а не вітчизняного виробника;

— спільними зусиллями зупини­ти руйнацію діючих виробництв і скорочення робочих місць. На наш погляд, для координації, регулю­вання та сприяння розвитку про­мислового комплексу необхідно не­гайно створити у структурі апарату Міністерства економічного розви­тку і торгівлі України департамент промислової політики, на який по­класти функції розбудови ефектив­ної промислової політики, спрямо­ваної на досягнення економічних результатів;

— розпочати роботу з поетапно­го підвищення заробітної плати та скорочення розриву в оплаті праці працівників порівняно з країнами-членами Євросоюзу.

На 2015—2016 рр. ми зобов’язані через Генеральну, галузеві угоди, колективні договори забезпечити своєчасну виплату заробітної пла­ти і створити безпечні умови пра­ці та зайнятість працівників. Саме позитивного вирішення цих питань потребують усі, хто працює.

Оскільки отримання гідної зарплати, створення безпечних умов праці, забезпечення продуктивної зайнятості залежить від урядових структур, роботодавців, кожного ке­рівника підприємства і, звичайно, від нас з вами, хочу побажати всім активних дій і професійної співпра­ці у цьому напрямі!»

 

Інформаційно – аналітичний центр ФПУ