MG 3684

 

28 травня 2015 року у студії ПАТ "Укртелеком" Профспілка працівників зв'язку України разом із соціальними партнерами провела Всеукраїнську селекторну нараду з підбиття підсумків виконання заходів з нагоди Дня охорони праці.

 

У роботі Всеукраїнської селекторної наради взяли участь: Українець Сергій Якович – заступник Голови Федерації профспілок України;  Литвинов Володимир Володимирович – начальник відділу нагляду на транспорті та зв'язку Держгірпромнагляду; Матвійчук Дмитро Лаврентійович – головний редактор журналу "Охорона праці"; представники Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, Міністерства інфраструктури України, Держспецзв’язку, керівники підприємств, установ та організацій галузі, керівники філій ПАТ "Укртелеком", дирекцій "УДППЗ "Укрпошта", філій та підприємств Концерну РРТ, обласних вузлів спеціального зв'язку, Українського державного центру радіочастот, керівники служб охорони праці, голови профспілкових організацій.

Відкрив селекторну нараду голова Профспілки працівників зв’язку України Микола Стародуб. У своєму виступі він зазначив, що у цьому році, заходи до Дня охорони праці проходили під гаслом: "Приєднуйтесь до формування превентивної культури охорони праці".

(Виступ додається)

 

Перед присутніми виступив заступник голови Федерації профспілок України Сергій Якович Українець.

У своєму виступі Сергій Якович висловив занепокоєння ситуацією, яка склалася в країні з питань охорони праці, з Державною інспекцією праці. Фактично протягом року відсутній повноцінний державний нагляд у сфері праці. Рік проходить під знаком заборони державного інспектування у сфері праці. Вперше, за останні 8-10 років, збільшилася кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком.

В Україні 4,5 млн. людей залишаються беззахисними так як працюють без оформлення трудових відносин і тому не можуть розраховувати на гарантії, а їх сім'ї на компенсації. І навіть в таких умовах, більшість проблем можна вирішити за рахунок об'єднаного, внутрішньокорпоративного і профспілкового контролю на підприємствах. Галузь зв'язку без зайвих слів можна показувати як приклад і вона показує такий приклад, як можна з поєднанням такого контролю організувати роботу у себе на підприємствах.

Отже, в умовах мораторію ми можемо розраховувати тільки на служби охорони праці, господарських керівників і на профспілкові організації, профспілкових актив.

Сергій Якович проінформував присутніх про ті заходи, які були зроблені Федерацією профспілок України для відновлення повноцінного державного нагляду у сфері праці, а також розповів про досвід польських колег у цій сфері.

Як зазначив Сергій Якович 29 травня закінчуються переговори по Генеральній угоді на 2015-2017 роки, якою передбачено: відновлення підрозділів з охорони праці у всіх органах виконавчої влади і місцевого самоврядування; продовження навчання представників профспілок за рахунок коштів Фонду соціального страхування; розробка державної програми відновлення медицини праці.

Федерація профспілок України і Спільний представницький орган вступили в колективний трудовий спір з Урядом і зараз працює примирна комісія з тим, що профспілки вимагають зняти мораторій і забезпечити вільний доступ державних інспекторів до робочих місць, до компетентних осіб і до документів з метою проведення перевірок.

Потрібно готуватися, готувати підприємства, технології, персонал, менеджерів до того, що державна інспекція повернеться на підприємства. Основна її функція буде превентивно-консультативна, але контрольно-наглядова функція буде сильнішою. Тому робота має бути побудована так, щоб у державного інспектора не виникало підстав для зауважень, що дасть змогу вберегти підприємство, власника і трудовий колектив від непотрібних витрат, а головне - зберегти людину.

Сергій Якович звернувся до профспілкових організацій з проханням звернути увагу на можливість самозахисту в зоні АТО і підтримати тих працівників, які висловили бажання скористатися нормами Кодексу законів про працю України і залишити те місце, де є загроза їх життю, а також на те, що за працівниками зберігається середній заробіток.

 

Інші учасники наради у столичній і регіональних студіях поділилися досвідом роботи із зазначеного напряму в установах, підприємствах та організаціях галузі.

(Детальніше)

 

 MG 3702

 

У заключному слові голова Профспілки працівників зв’язку України Микола Стародуб зазначив, що всі заходи, які проводилися на галузевому рівні, пройшли на високому організаційному рівні, сприяли активізації роботи з охорони праці щодо запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням на виробництві, підвищення загальної культури охорони праці.

 

 

Інформація Профспілки

працівників зв'язку України

 

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

За значний особистий внесок у вдосконалення роботи з охорони праці, формування культури охорони праці, організацію профілактичної роботи з попередження виробничого травматизму, створення здорових і безпечних умов праці та з нагоди Дня охорони праці, відповідно до постанови Президії ЦК Профспілки працівників зв’язку України від 25.05.2015 № П-13-9г Почесну грамоту ЦК Профспілки працівників зв’язку України в регіонах одержали десятки фахівців галузі зв’язку та інформатизації України.