DSCN0148

3 червня 2015 року у Федерації профспілок області відбулося засідання ”круглого столу” щодо проблем і ризиків запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій.

Участь у засіданні круглого столу взяли: Голова ФПО Микола Колесник, начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Микола Черненко, члени Президії Федерації профспілок області, працівники апаратів членських організацій та ФПО.

Метою круглого столу було обговорення існуючих проблем у пенсійній системі та шляхів запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій.

100 1383

У вступному слові Микола Колесник звернув увагу на те, що профспілки завжди приділяли велику увагу питанням пенсійного забезпечення. На сьогоднішній день є багато проблем в пенсійній системі, не забезпечено справедливості в пенсійному забезпеченні. 23 законами визначаються різні підходи у призначенні пенсій, в т.ч. спеціальними, різним категоріям працюючих. Це призводить до соціальної несправедливості.

Профспілки виступають за реформування пенсійного забезпечення з однаковими підходами до визначення пенсій виключно від стажу і зарплати. Це потрібно проводити виважено, мінімізувавши ризики, які постануть у зв’язку із запровадженням такої системи. Робити це не виключно в інтересах бізнесу, а в інтересах працівника. Необхідно створити таку систему, в якій би залежно від суми та тривалості сплати внесків працівники могли отримувати гідну, справедливу пенсію.

М. Колесник зауважив, що профспілки вважають передчасним запровадження професійної пенсійної програми з 1 січня 2016 року – враховуючи існуючий високий рівень інфляції в країні та нестабільність в економіці, проблеми зі стабільністю банків тощо. З цих же причин під сумнівом є запровадження з 1 січня 2017 року накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Також профспілкова сторона неодноразово звертала увагу на те, що у законодавстві відсутня система гарантій збереження накопичених коштів.

100 1379

З презентацією законопроектів щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій виступив начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Микола Черненко.

Кожен з присутніх мав змогу висловити своє бачення проблем, а також внести свої пропозиції до окремих положень вищезазначених законопроектів.

В ході дискусії учасники висловили низку ідей, які можуть бути реалізовані, або стати предметом нових законодавчих ініціатив.

Учасники ”круглого столу” вирішили направити конструктивні пропозиції та зауваження щодо запровадження накопичувальної системи до народних депутатів від Вінниччини.

Федерація профспілок Вінницької області