DSC 8918

 

 

Логічним продовженням оновленого соціальними діалогу на Рівненщині стало підведення підсумків виконання  за І квартал ц.р.  Територіальної угоди між обласною державною адміністрацією, облрадою, об’єднанням  роботодавців та Федерацією профспілок області на 2015-2017роки на засіданні обласної тристоронньої соціально-eкономічної ради, яке відбулось 11 червня. Це вперше, за багато попередніх років, обрано саме поквартальний  публічний розгляд зробленого за зобов’язаннями  Угоди, з тим, щоб кожна зі сторін –підписантів  цього важливого документу, могла оперативно проаналізувати виконання наміченого, зосередитись на  першочергових завданнях наступного періоду.

Підведення підсумків проходило у форматі відео-конференції у присутності безпосередньо у залі ОДА та у аудиторіях в районах області широкого загалу громадськості,  керівників підприємств і галузевих  профоб’єднань, відповідальних працівників владних структур, голів координаційних рад профспілок та профкомів.

Відкриваючи засідання, головуючий на ньому співголова тристоронньої ради від профспілок, лідер  Федерації профспілок області Микола Шершун наголосив:

Найважливіші очікувані результати  у прийнятті самої регіональної угоди  Сторони-підписанти вбачають у досягненні узгоджених цілей і  реалізації головного завдання- захисту законних прав та інтересів людей праці в нашому регіоні.

Тож у цьому руслі, конкретно і по-діловому, звучали звіти соціальних партнерів.

Так, Володимир Боярчук, співголова обласної тристоронньої соціально-економічної ради, голова Об’єднання роботодавців Рівненщини назвав перші три місяці нинішнього року кварталом виживання, впродовж якого керівники багатьох підприємств області  боролися як могли з інфляційними процесами  коливанням курсу гривні,обвалом ринку товарів та послуг.

- Ми своїми  рекомендаціями, -  зазначив він, -  переорієнтовували  роботодавців на перехід на виробництво і продаж продукції  українських  виробників та з місцевої сировини, а з введеннням мораторію на перевірки-радили вдатися до системи самоконтролю. Це  у певній мірі спрацювало. Вдалось зберегти робочі місця працевлаштувати до 3 тис. осіб…

 Прозвучала і слушна пропозиція-спільними зусиллями членів тристоронньої ради -розробити і впровадити в життя  в області Програму заміщення імпортних товарів…

 - Обласною державною адміністрацією, - підкреслив у своєму виступі співголова тристороньої ради, заступник голови ОДА  Олесандр  Савчук, - у звітний період першочергова увага приділялась реалізації заходів щодо зменшення  негативного впливу  фінансово-економічної кризи, зокрема дотримання державних гарантій щодо розміру  та своєчасності оплати праці,  недопущення суттєвого погіршення ситуації на ринку праці, підвищення конкурентоспроможності господарського комплексу за рахунок активізації інвестиційної діяльності. І навів цифри: в  І кварталі 2015 року обсяг капітальних інвестицій у соціально-економічний розвиток області становив  473,8 млн. грн., за рахунок джерел фінансування введено в дію житлових будинків  загальною площею  понад 58.5 тис.кв. метрів (561) квартира. А загальний обсяг прямих іноземних інвестицій,залучених в економіку області склав 237,8 млн. дол. США. Зростає і середньомісячна заробітна плата:

за січень-квітень вона становила 3142 грн., що на 11,9 відсотків більше порівняно з таким же періодом 2014р. До ще невирішених питань Олександр Савчук відніс факт  допущеної заборгованості  по зарплаті у 7355,2 тис. грн.

Бачення  депутатами облради шляхів подолання кризових явищ  у сфері соціально-економічних відносин доніс до членів  тристоронньої ради її співголова, заступник голови обласної ради Степан Павлюк. На його думку вирішення  питань фінансування соціальної сфери в т.ч.  безоплатних медичних послуг,на які нині в області направляються  чималі кошти ,варто частково (до 25-30%)  перекинути на потреби охорони здоров’я малозабезпечених. Має бути вилучене   з 49 статті Конституції саме поняття безоплатної медицини,-наголосив він.-. Натомість необхідно активізувати всі форми страхової медицини,а потоки субвенцій, які нині йдуть на зарплати медпрацівникам, спрямовувати    на удосконалення лікувального процесу, умов і новітнє медичне обладнання.

- Із 296 пунктів Територіальної угоди, безпосередньо відносяться до зобов’язань профспілкових органів-56,а також спільна відповідальність сторін передбачена у 88 пунктах,- констатувала  у своїй  інформації заступник співголови тристоронньої ради, заступник голови  ФПО Марія Рожко, і продовжила: "Профспілки практично в кожному взятому зобов’язанні  знаходили сфери впливу і докладали зусилля в результаті, яких домоглися позитивних результатів. Так, вдалося суттєво  помякшити  окремі  «антикризові»заходи,  запропоновані владою,  виробити конкретні пропозиції щодо розвитку інфраструктури на селі, покращити колдоговірну роботу, допомогти погасити заборгованість із зарплати працівникам авторемонтного заводу, шляхового господарства та Рівненському заводу тракторних агрегатів тощо.-

-Там, де укладений колективний договір,- наголосила Марія Рожко -, де створена  первинна профспілкова організація, там, як правило, немає заборгованості з виплати зарплати. Та і сам рівень зарплати поступово збільшується…"

Підсумовуючи  конструктивне і конкретне   обговорення виконання Територіальної угоди,  Микола Шершун, наголосив:

- невиконання окремих пунктів Угоди  засвідчує, що і владі, і роботодавцям, і профспілкам є над чим працювати. І найактуальніші питання для поліпшення життя краян це:

- збереження існуючих та створення робочих місць за рахунок відкриття нових підприємств переробної  промисловості в області  із закінченим циклом виробництва ;

- підвищення розміру заробітної плати і доведення величини частки заробітної плати у собівартості продукції  до 28 відсотків;

-прозорість при формуванні  комунальних тарифів і цін на ліки;

-забезпечення права працівників та їх дітей на санаторно-курортне лікування та оздоровлення із збереженням і подальшим розвитком всіх дитячих оздоровчих закладів області…

- Ми, профспілки, наголосив  Микола Шершун, - не виступаємо  проти реформ, але ми за те, щоб у кінцевому результаті вони працювали на людей. І тоді не будуть палати шини і  не буде проливатись кров. Розумний шлях діалогу - єдиний вірний шлях. І ми будемо йти  ним, щоб  почути один одного і примножити зусилля для виходу з кризи!

                                                                       

                                                                                    Інформаційно-аналітичний центр

Федерації профспілок Рівненської області

 

DSC 8921