IMAG0571

 

 

Відбулося засідання Ради соціального діалогу в м.Черкаси.

До порядку  денного винесено ряд актуальних питань сьогодення:

1.Забезпечення гарантій щодо  виплат заробітної плати працівникам

бюджетних установ міста.

2. Стан підготовки до дитячого оздоровлення в поточному році.

3.Інформація про колективний трудовий спір між профспілками та Урядом, роботодавцями.

 4.Ситуація на ПАТ «Азот».

У зв’язку з надходженням державних субвенцій не в повному обсязі та із запізненням виплата заробітних плат працівникам бюджетної сфери виплачується частинами, інколи в порушення термінів колективних договорів. Про це та про перспективи фінансового забезпечення відпускної компанії, рішення міськвиконкому та сесії міської ради щодо змін бюджетних призначень поінформував учасників ради соціального діалогу обласного центру міський голова Черкас Одарич С.О.

В обговоренні питання взяли участь директор Департаменту фінансів міськвиконкому Джуган Н.В., голова координаційної ради профспілкових організацій міста Федорченко Г.П., голова обласної профспілки працівників охорони здоров’я Кочубей В.Г. За підсумками обговорення направлено лист до Кабінету Міністрів України про надання бюджетних субвенцій для забезпечення виплат заробітної плати та проведення індексацій грошових доходів працівникам бюджетної сфери в другому півріччі 2015 році.

Стурбованість ситуацією з станом перспективного оздоровлення дітей  влітку поточного року звучала від керівництва міста, роботодавців та профспілок. Адже рішення Уряду  про не фінансування коштами  Фонду  соціального страхування оздоровчих заходів на фоні зниження фінансової спроможності батьків  та росту цін суттєво погіршало можливості якісного  літнього оздоровлення дітей  застрахованих осіб.

За інформацією директора  Департаменту освіти та гуманітарної політики міськвиконкому Бакланової М.Л. виділені кошти в сумі 1,5 млн.грн. недостатньо для потреб даже дітей соціально незахищених категорій. Більше  2 млн.грн., міськвиконкомом буде направлено на забезпечення потреб  дітей  учасників АТО, а 300 тис. грн. на харчування  дітей  у профспілкових таборах.

За браком коштів акцент зроблено на деяке перебування дітей у пришкільних таборах, музейні екскурсії, спортивні змагання, вивчення іноземних мов.

 Інформую про колективний трудовий спір між профспілками та Урядом, роботодавцями, вимоги спору та результати Трудового арбітражу, участь профспілок області в протестних акціях надав голова ФПО  Шевченко П.В.

Конфлікт, що виник на ПАТ « Азот» у зв’язку з рішеннями судових інстанцій по газопостачанню підприємства ( доповів голова профкому Іванов В.О.), на думку членів  ради соціального діалогу не повинен контролювати ситуацію з виробничою діяльністю заводу та привести до вивільнення працівників. Адже  4,5 тис. працюючих підприємства сьогодні мають один з найкращих колективних договорів у галузі та рівень заробітної плати, соціальний захист. Місто втратить суттєві надходження до бюджету. Зупинка ПАТ « Азот» викличе зростання соціальної напруги в місті. Відповідне звернення від Ради соціального діалогу направлені до Кабінету  Міністрів України.

 

 

Федерація профспілок Черкаської області