024

 

 

У нинішніх складних умовах економічної кризи у Запорізькому регіоні вділося підготувати дитячі оздоровчі заклади, їхню матеріальну базу для прийому дітей на оздоровлення. Звичайно, це велика заслуга трудових колективів, профспілкових організацій, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, власників оздоровчих таборів.

    Більша частина оздоровчих таборів Запорізької області розташовані на узбережжі Азовського моря. Піщаний пляж, гарні кліматичні умови, морські купання в поєднанні з раціональним харчуванням дають позитивний оздоровчий ефект, роблять благотворний вплив на організм дітей, що перебувають на відпочинку.

    Дитячий оздоровчий заклад "Лісова пісня",  директор Ала Демченко, розташований у живописній зоні Алтагірського лісництва на березі теплого Молочного лиману Азовського моря. На території закладу функціонує двоповерховий лікувальний корпус. В ньому працюють кабінети для масажу і фізіопроцедур, стоматологічний кабінет, зали ЛФК і гімнастики. У затінку дерев розташована спелеокімната по типу соляної шахти.

    Діти залюбки займаються аквааеробікою у плавальному басейні, заповненому  природною артезіанською водою, яка піднімається з глибини 120 метрів.

    Нещодавно збудовано скалодром, де під керівництвом досвідчених тренерів, проводяться заняття. Діти мають змогу відчувати себе справжніми скелелазами, випробувати свої сили і перебороти страх висоти. Багато що цікавого є в "Лісовій пісні".

    У місті Бердянськ працює знаменитий дитячий оздоровчий заклад "Красная гвоздика" – наш Запорізький "Артек". Цей унікальний куточок щасливого дитинства заробив собі слави ще під час роботи видатного директора Леоніда Стовбуна, який присвятив улюблений справі 22 роки.

    Справу, розпочату батьком, продовжує дочка Тетяна Леонідівна. "Красная гвоздика" стала взірцем для всіх оздоровчих закладів області.

    Основу виховної-оздоровчої стратегії закладу складає привітний, гостинний професіоналізм і відповідальність обслуговуючого персоналу, насичена розважальна програма. Для дітей відкриті майстер класи по одинадцяти напрямкам, розроблені сім спеціальних програм з інноваційними технологіями для фізичного і творчого розвитку дітей, такі як "Гвоздика-медіа", "Аквамарин", "Арт-студія", "Модно бути здоровим" та інші.

    Щоб ознайомитись з роботою оздоровчого закладу "Красная гвоздика" і багато чому навчитися – туди необхідно приїхати на оздоровлення і відпочинок.

    В оздоровчому закладі "Салют" – директор Євгенія Кузнєцова, розташованому в смт Кирилівка Якимівського району, досвідчені вожаті та вихователі працюють з дітьми.

   Всі програми відрізняються яскравою різноманітністю, професіональною постановкою унікальних сценаріїв. Всі вожаті мають хореографічну і театральну підготовку, що робить шоу незабутніми і видовищними.

    Самими цікавими і захоплюючими заходами з народними гуляннями, виступами скоморохів, фокусників і циркових артистів є проведення "Ярмарок". Конкурс "Старттінейджер" і танцювальні бали збирають всіх любителів танцю. Діти танцюють бальні, народні і сучасні композиції на звання кращого виконавця. Ніхто не залишається без солодких призів і подарунків, особливо улюбленими фірменними футболками, значками, ручками, браслетами з логотипом оздоровчого закладу.

    Оздоровчий заклад "Прометей",  директор Олена Куценко, розташований у м. Приморськ, на березі Азовського моря, з багаторічними традиціями, щорічно приймає дітей на оздоровлення і відпочинок не тільки із Запорізької області, а й з інших регіонів України. Для повноцінного відпочинку створено всі належні умови. Щодо проживання, то дітей розміщено у кімнатах по 3 – 5 осіб. На високому рівні проводяться тематичні і спортивні заходи, але найголовніше – це тепле море, гарні кліматичні умови і уважний та відповідальний персонал.

    Велика увага приділяється медичному обслуговуванню дітей. Як правило, в таборах працюють досвідчені лікарі-педіатри, що мають багаторічний досвід роботи з дітьми.

    Безпечному відпочинку дітей в оздоровчих закладах приділяється велика увага. Технічний інспектор праці облпрофради разом з відповідними службами підприємств і установ здійснюють постійний контроль за виконанням законодавства з охорони праці в позаміських таборах.

    Підвищення якості оздоровчої роботи з дітьми сприяє, започаткований ФПУ, щорічний Всеукраїнський огляд роботи профспілок і трудових колективів оздоровчих закладів на кращу організацію оздоровлення та відпочинку дітей.

    Робота оздоровчих закладів з організації повноцінного відпочинку дітей, участь у цьому процесі профспілкових організацій обговорюється на оперативних нарадах в облпрофраді, галузевих профспілок, висвітлюється в засобах масової інформації.

    Позаміські дитячі оздоровчі заклади чекають на відпочинок і оздоровлення дітей із різних регіонів України.

 

 

Анатолій Черепєхін,

Запорізька обласна рада профспілок

 

067

 

105