фото 1НАдвірна

 

Нафтовики подбали про довкілля

 

З кожним роком тема екології стає все більш актуальною для людства, все більше підприємств, представників державної влади, громадських організацій і небайдужих громадян України долучаються до вирішення проблем, які приніс на Землю прогрес і безвідповідальність людини за свої шкідливі дії щодо природнього середовища.           

Тим часом усвідомлюємо просту річ, що наше здоров’я напряму залежить від екології, від чистоти місця, де живемо, п’ємо воду, вирощуємо урожай, збираємо плоди. І що людина є частинкою всієї екосистеми, її нездоров’я – це нездоров’я наше.

Тож, всесвітній День довкілля, який відзначається у червні, спонукав не лиш уважно роздивитися довкола, а й обдумати дії, які кожен з нас має зробити для збереження та відновлення нашої планети та її екосистеми. А ще ми міркуємо  – як посіяти в серце кожного юного і старшого українця, що чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Ми вирішили почати з себе і показати добрий приклад.

Вже з приходом теплих днів колектив нафтогазовидобувного управління «Надвірнанафтогаз» провів декілька акцій, присвячених збереженню довкілля та покращенню екологічної ситуації на теренах Прикарпаття. Серед зробленого – акція «Подаруй пташкам житло». Працівниками управління виготовлено понад сорок шпаківень, частину з них ми передали у Надвірнянську ЗОШ І-ІІІ ст.. № 3. Учні прикрасили пташині оселі чудовими дитячими малюнками і тепер з гордістю спостерігають, як у новеньких розфарбованих хатинках оселились птахи.

Наступну акцію нафтовики провели на теренах Вижницького району мальовничої Буковини: закладено фруктовий сад біля службово-побутового комплексу підприємства. Фруктові дерева, а їх більше 30,  вибрані як альтернатива громіздким та крихким тополям, що озеленювали зазначену територію раніше. Акції з висадження дерев та кущів проведено і на території інших структурних підрозділів управління. Також упродовж березня – червня нафтовики на прохання сільських голів ліквідували більше десяти стихійних сміттєзвалищ. Отут і проявилася риса багатьох: викину сміття за ворота, а далі –моя хата скраю…

Працівники цеху № 2 з видобутку нафти й газу ліквідували два  сміттєзвалища: одне на землях с. Бабче Богородчанського району, на якому було накопичено понад 1000 м куб. сміття, друге сміттєзвалище, яке багато років забруднювало навколишнє середовище та створювало неприємний запах біля села Небилів Рожнятівського району   поблизу нафтовидобувних свердловин підприємства. Тут було зосереджено понад 3000 м куб. твердих побутових.

З метою популяризації Всесвітнього Дня довкілля та підняття рівня екологічної культури, нафтовики звернулися до громад селища Битків, сіл Пнів та Пасічна з пропозицією   спільно провести прибирання цих населених пунктів і вивезти зібрані  тверді побутові відходи транспортом НГВУ «Надвірнанафтогаз». На жаль, на цей заклик відгукнулася лише громада села Пнів, прибрала центральну частину села – навколо сільської ради, школи та дитячого садочка. Відповідально до проведення акції поставились і сільські ґазди, котрі організовано вийшли на прибирання вулиць та провулків свого рідного села. Зібране пнівчанами сміття НГВУ «Надвірнанафтогаз»   вивезло на полігон твердих побутових відходів.

       Розуміючи наскільки скупими є нині скарбниці територіальних громад, цього року НГВУ «Надвірнанафтогаз» 45 разів виділяло їм автотранспорт і механізми для вивезення сміття та ліквідації незаконних сміттєзвалищ. Але ще й працю до цього докладали часті самі.

       Покладаючись лише на добру волю і самосвідомість, працівники цеху №2 з видобутку нафти й газу прибрали від побутового сміття потічок Битківчик. Півтора кілометра русла нафтовики почистили швидко, зібравши декілька десятків мішків зі сміттям, однак довше їм прийшлося попрацювати в районі видобувної свердловини Битків 310, що біля цього потічка. В цьому місці мешканці Биткова організували стихійне звалище твердих побутових відходів. Вже багато років, а особливо останнє десятиліття, стало за правило  у жителів цього селища викидати відходи від свого обійстя у найближчий потічок або на територію нафтопромислових об’єктів.

       Однак, є надія, що у найближчому майбутньому громади Биткова та Пасічної під керівництвом обраних їх очільників поставляться відповідально до вирішення проблеми збирання побутових відходів та будуть відгукуватися на відповідні заклики НГВУ «Надвірнанафтогаз» і за прикладом своїх сусідів, жителів с. Пнів, долучаться до надто важливої загальної справи – збереження навколишнього природного середовища.

     Керівництво та профспілковий комітет НГВУ «Надвірнанафтогаз», підбивши  підсумки проведеної роботи, нагородили грамотами і грошовими преміями кращі підрозділи та працівників підприємства. Спільну грамоту підприємства та профспілкової організації отримав колектив цеху № 1 з видобутку нафти і газу (начальник Володимир Зима) за зайняте перше місце в конкурсі серед структурних підрозділів основного виробництва на краще утримання виробничої території.      За зайняте перше місце серед структурних підрозділів допоміжного виробництва нагороду отримав колектив працівників житлової ремонтно-експлуатаційної дільниці (майстер Володимир Мандзюк).

     Сподіваємось, що спільними зусиллями підприємств та громад краю збережемо і примножимо карпатську природу. Адже це наш дім і жити  нам у нім. 

 

На фото: Працівники цеху № 2 з видобутку нафти й газу ліквідовують стихійне звалище в руслі потічка Битківчик 

 

 

   Боднарук І.М., начальник служби екологічної та

радіаційної безпеки НГВУ «Надвірнанафтогаз»