Фо

 

7 липня у Федерації профспілок Черкаської області відбулася зустріч профспілкового активу області з директором департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації Пасічником Сергієм Леонідовичем. Тема зібрання – об’єднання територіальних громад  області.

Пасічник С.Л. поінформував профспілковців про рішення сесії обласної ради щодо проекту перспективного плану формування територіальних громад в Черкаській області.

Він зауважив, що нинішній запропонований проект об’єднання максимально враховує побажання самих громад, базується винятково на принципах добровільності. Окрім того, до цього проекту згодом ще можна буде вносити зміни і пропозиції, якщо такі виникнуть у мешканців тих чи інших населених пунктів.
       Отже, нинішній проект передбачає створення 10 громад в Уманському районі, по 8 – у Черкаському та Канівському, по 7 – у Смілянському та Чорнобаївському, по 6 – у Шполянському та Городищенському, по 5 – у Жашківському та Маньківському, по 4 – у Катеринопільському, Корсунь-Шевченківському, Драбівському та Христинівському, по 3 – у Звенигородському та Чигиринському, 2 – у Золотоніському.

 

Фот

 

Однією територіальною громадою побажали поки що залишитися у Кам’янському, Лисянському, Монастирищенському і Тальнівському районах. 

Міста Умань, Золотоноша, Канів та Черкаси будуть окремими громадами. Місто Ватутіно об’єднає кілька прилеглих сіл.

В учасників зустрічі виникло багато запитань щодо підготовки адміністративно територіальної реформи, надання адміністративних послуг населенню, скорочень працівників органів місцевого самоврядування, державної влади, установ охорони здоров’я, освіти, культури, соціальної сфери.

Строкатість прийнятих рішень щодо об’єднання громад в різних районах області свідчіть про недостатній рівень інформування громадян щодо намірів реформування, їх участі в прийняті рішень, необхідності обговорення проблем не політичними діячами, а трудовими колективами, місцевими громадами.

Загальна думка учасників зустрічі єдина – необхідні зміни в законодавстві щодо участі громадянського суспільства, профспілок в управлінні державою, прийнятті змін до Конституції України, реального забезпечення демократії в державі. 

 

Федерація профспілок Черкаської області