P1570422

 

За ініціативою Федерації профспілок області відбулося засідання Територіальної тристоронньої соціально-економічної Ради з порядком денним:

 

- ”Про стан оплати праці в області та виконання завдань Президента і Уряду України щодо погашення боргів з заробітної плати”;

- ”Визначення шляхів реалізації Закону України ”Про соціальний діалог” в області”;

- ”Спільна протидія головним соціально-економічним загрозам України та підтримки вітчизняного товаровиробника”;

В засіданні взяли участь: члени ТТСЕР, Голова Федерації профспілок області, співголова ТТСЕР Микола Колесник, заступник Голови – директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк, виконавчий директор Вінницького обласного об’єднання організацій роботодавців Леонід Антонюк, а також:

​ керівники членських організацій ФПО;

​ відповідальні працівники органів управління сторін соціального діалогу;

​ представники засобів масової інформації.

Відкриваючи засідання Територіальної тристоронньої соціально-економічної ради заступник Голови – директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк проаналізував ефективність співпраці сторін соціального діалогу у вирішенні проблемних питань своєчасної виплати заробітної плати на підприємствах, установах, організаціях області.

З інформацією ”Визначення шляхів реалізації Закону України ”Про соціальний діалог” в області” виступив Голова Федерації профспілок області, співголова ТТСЕР Микола Колесник, який зазначив, що захист життєвих інтересів людей праці, допомога у вирішенні їх проблем засобами соціального діалогу - є головними завданнями профспілок.

Голова ФПО акцентував увагу присутніх на тому, що в критичних соціально-економічних умовах влада проігнорувала соціальний діалог (перш за все на національному рівні), вдалася до поспішних, невиважених, фрагментарних дій, які (при наявності запропонованих профспілками позитивних альтернатив) суттєво звузили трудові права та соціальні гарантії працівників, різко погіршили рівень життя їх сімей. Результатом таких дій стало падіння реальної заробітної плати, скорочення робочих місць, консервація державних соцстандартів та гарантій, галопуюча інфляція, багаторазове обвальне підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, тотальне зубожіння населення та інші негативні наслідки. Саме це призвело до виникнення колективного трудового спору Спільного представницького органу всеукраїнських профспілкових об’єднань з Кабінетом Міністрів України, проведення масових акцій протесту, головною вимогою яких є забезпечення владою виключно законних прав наших спілчан.

Микола Колесник зазначив, що профспілки підтримують проведення комплексних реформ, але пропонують проводити їх усім миром, порівно розподіливши тягар і відповідальність за їх проведення на усі сторони соціального діалогу, щоб не лише за рахунок працюючих вирішувались десятиліттями накопичені в суспільстві проблеми.

Висловив надію, що саме завдячуючи системній та ефективній роботі територіальної тристоронньої соціально-економічної ради в області вдасться знайти шляхи вирішення багатьох проблем та домогтися підвищення рівня життя працівників та членів їх сімей.

В обговоренні взяли участь представники кожної із сторін соціального діалогу. Від профспілок виступили Володимир Слободянюк – голова обласної організації профспілки працівників текстильної та легкої промисловості та Дмитро Бабенко – заступник Голови ФПО, голова обласної організації профспілки працівників будівництва і промбудматеріалів.

За результами спільного засідання члени територіальної тристоронньої соціально-економічної ради ухвалили рішення та план необхідних заходів.

 

Федерація профспілок Вінницької області