P1570532

 

25 серпня, в рамках відзначення на Вінниччині 24-ї річниці Незалежності України, відбулося відкриття меморіальної дошки Василенку Костянтину Прокоповичу – члену Центральної ради, першому міністру – генеральному секретарю праці Української народної республіки в 1917 році, а в подальшому радянському політв’язню, розстріляному у липні 1941 році у Вінниці.

 В урочистому відкритті взяли участь та виступили  Голова Федерації профспілок області Микола Колесник, голова обласної Ради Сергій Свитко, заступник голови облдержадміністрації – директор Департаменту освіти і науки  ОДА Ігор Івасюк, заступник міського голови Андрій Рева.

Голова ФПО Микола Колесник, вітаючи присутніх зазначив, що Костянтин Василенко не просто найперший будівничий соціальної сфери незалежної України, а в першу чергу незламний патріот, який вважав Україну рівною серед європейських держав. Коли він очолив в Уряді УНР соціальну галузь, з’явилися перші кращі зразки соціального захисту людини праці, які не були гіршими за зарубіжні. І це все незважаючи на лихоліття першої світової війни. Ось і сьогодні, виникають певні аналогії та паралелі столітньої давнини і ті, які зараз відбуваються в Україні. Адже знову українці вимушені зі зброєю в руках ціною власного життя захищати суверенітет, незалежність та цілісність нашої держави.

Символічно те, що саме у дні святкування річниці нашої Незалежності, ми відкрили для себе і майбутніх поколінь нове ім’я патріота, вірного сина українського народу, наголосив Голова ФПО.

 Дошку встановлено за кошти, зібрані працівниками Фонду соціального страхування, Федерації профспілок області,  членських організацій ФПО: обласних організацій профспілки працівників державних установ, соціальної  сфери та Головного управління статистики. Вона виготовлена майстрами-каменотесами Лядівського Свято-Усікновенського скельного чоловічого монастиря з білого подільського каменю.

 

Федерація профспілок Вінницької області

 

 

P1570522