DSC 9242

 

Вчергове, у вівторок 8 вересня, профспілковці Рівненщини підбивали підсумки виконання Регіональної угоди за І півріччя.

 

Нагадаємо, що угода укладається між обласною державною адміністрацією, облрадою, Об’єднанням організацій роботодавців та Федерацією профспілок області. В Територіальній угоді є зобов’язання у сфері економічних, виробничих відносин, оплати праці та трудових відносин, охорони праці.

Зокрема, є зобов’язання щодо повернення боргів із заробітної плати, створення привабливого інвестиційного клімату для подальшого розвитку виробництва, а відтак, і вирішення питань із зайнятістю населення, створенням нових робочих місць, зобов’язання по молодіжній політиці, гендерній рівності. Питання обґрунтованості тарифів на комунальні послуги теж прописані.

У Регіональній угоді є пункти за які відповідає кожна зі сторін, також є окремі пункти, які передбачають спільну відповідальність. Зокрема, із 296 пунктів Територіальної Угоди безпосередньо відносяться до зобов’язань профспілкових органів 56 пунктів (18,9%%), спільна відповідальність передбачена в 88 пунктах (29,7%%).

         Підведення підсумків проходило у форматі відео-конференції у присутності безпосередньо у залі ОДА та у аудиторіях в районах області широкого загалу громадськості,  керівників підприємств і галузевих  профоб’єднань, відповідальних працівників владних структур, голів координаційних рад профспілок та профкомів. Учасники заслухали інформацію кожної із Сторін про хід виконання Територіальної угоди  за І півріччя 2015 року.

         Головував на засіданні ради Микола Шершун, голова Федерації профспілок Рівненщини. Відкриваючи засідання він зазначив, що Угода ця укладена, аби всебічно сприяти підвищенню якості життя наших краян, виробленню гарантій зайнятості населення, динамічному зростанню заробітної плати, забезпеченню умов праці орієнтуючись на світовий рівень економіки. «Соціальні партнери, які сьогодні тут присутні, - зазначив голова, взяли на себе зобов’язання і відповідальність за їх виконання, задля піднесення життєвого рівня людини праці, посилення її соціальної захищеності».

Також він відмітив, що є ще багато невирішених проблем над якими соціальним партнерам потрібно працювати, але позитивні зрушення у спільній роботі вже є.

         Голова обєднання організацій роботодавців Валерій Ройко зазначив, що роботодавцям у сучасних українських реаліях теж доводиться не солодко. Багатьом підприємцям довелося після агресії Росії в Україні шукати нові ринки збуту, скорочувати виробництво. Зокрема, як зазначив виступаючий, свою продукцію рівненські підприємці відправляють до сусідньої Польщі, Білорусі в країни Прибалтики.

         Заступник голови ОДА Олександр Савчук, у своєму виступі, зазначив, що упродовж першого півріччя основна увага в ОДА приділялася збереженню і відтворенню робочих місць.

 

DSC 9209

 

Спрямовано на капітальний ремонт і реконструкцію житлових будинків 3,2 млн. грн., На розвиток області закладено 19,8 млн.грн. Також заступник голови ОДА відзначив, що останнім часом в область іноземці інвестували 237,8 млн. доларів США. Не обійшов увагою у своїй інформації Олександр Савчук і «незаживаючу рану» області – заборгованість із виплати зарплат, яка на сьогодні складає 1,7 млн.грн.

         Степан Павлюк, заступник голови облради, відзвітував, що на будівництво шкіл, лікарень, будинків культури та обладнання центру адмінпослуг планують витратити 110 млн. грн.

         Заступник голови ФПО Марія Рожко поінформувала соціальних партнерів та присутніх в районах про те, що зроблено профспілковою стороною щодо покращення рівня життя для наших мешканців області.

Вона наголосила, що у ситуації, яка на сьогодні є в країні, Федерація профспілок області намагається конструктивними діями і методами соціального діалогу послабити економічний пресинг на людину праці.

«Нами надіслані звернення до Президента, Прем’єр-міністра, Верховної Ради України, Уповноваженого з прав людини, Народних депутатів України у яких були викладені найбільш болючіші проблеми нашого регіону.

         На ім’я голови ФПО Миколи Шершуна продовжують надходити відповіді на відкриті листи, Звернення Президії ФПО та звернення тристоронньої соціально-економічної ради області, яке ми направляли після підсумків виконання Територіальної угоди за І квартал до Президента, Уряду та Верховної Ради.

         Приємно відмітити, що наше звернення розглянуто Урядом та Верховною Радою України.

         І цього разу учасники обласної тристоронньої соціально-економічної ради вирішили направити звернення Прем’єру. Воно стосуватиметься врегулювання виплати індексації заробітних плат бюджетникам та дерслужбовцям.

Активно долучалися до обговорення, і присутні у залі, і учасники засідання в районах нашої області.

 

DSC 9233

 

У заключному слові Микола Шершун, як головуючий, сказав:

-   Звичайно, одразу побудувати рай не можливо, але якщо ми як соціальні партнери будемо сповідувати постулат, що суспільство потрібно інформувати, перед суспільством треба звітувати , до голосу суспільства варто дослухатись то зможемо уберегтись від злісних непередбачуваних подій. Події, які відбулися не так давно, біля Верховної Ради свідчать, що сьогодні наше суспільство хворе,чим винні хлопці Національної гвардії? Хіба такими методами ми зможемо найти порозуміння?

Голова ФПО закликав не шукати винних, а спільно працювати використовуючи інструмент соціального партнерства – соціальний діалог. «Проте він є діалогом лише тоді, - наголосив він, - коли сторони говорять на рівних і їх розмова не є диктатом «вищого» «нижчому», бо в справі захисту людини праці немає вищих і нижчих. Тут усі рівні».

         Наприкінці засідання рада ухвалила Спільне рішення.

Федерація профспілок Рівненської області