foto 1

На засіданні обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення, обговорено законопроект щодо реформування механізмів регулювання ринку праці та розглянуто питання про взаємодію служби зайнятості з роботодавцями та органами державної влади з метою вирішення нагальних проблем зайнятості в Запорізькій області.

Від сторін соціального діалогу в обговоренні доповідали: завідувач відділом соціально-економічного захисту прав та інтересів трудящих облпрофради Белескова Т.Ф., перший заступник директора Запорізького обласного центру зайнятості Кошечко Т.В., помічник Народного депутата Верховної Ради України Ваната П.М. - Погрібняк М.А.

Сторонами соціального діалогу особливу увагу приділено неприйнятності проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного управління у сфері зайнятості населення та соціального страхування на випадок безробіття» як такого, що був розроблений Міністерством соціальної політики України без залучення соціальних партнерів, що є порушенням Конвенції  МОП № 122 і Рекомендації МОП № 169, та містить норми, що суперечать міжнародним договорам, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, а також порушують принцип трипартизму у діяльності органів в сфері соціального страхування.

За результатами засідання обласного координаційного комітету сприяння зайнятості прийнято рішення звернутися до Кабінету Міністрів України щодо відхилення запропонованого законопроекту та ініціювання перед Міністерством соціальної політики України створення тристоронньої робочої групи, яка проаналізує проблеми діяльності державної служби зайнятості та практичної реалізації Закону України «Про зайнятість населення» з метою підготовки виважених та необхідних суспільству законодавчих пропозицій.

Крім того, обласній федерації роботодавців рекомендовано провести інформаційну кампанію серед роботодавців області щодо працевлаштування безробітних, у тому числі цієї категорії, на вакантні та новостворені робочі місця для зменшення соціальної напруги на ринку праці області; районним та міським центрам зайнятості області - забезпечити підбір та підготовку кадрів на вільні та новостворені робочі місця з числа незайнятих громадян, які звернулися за сприянням у працевлаштуванні; за пропозицією обласної служби зайнятості Департаменту освіти і науки облдержадміністрації - забезпечити на базі  професійно-технічних закладів області професійне навчання внутрішньо переміщених осіб та демобілізованих військовослужбовців - учасників антитерористичної операції.

Запорізька обласна рада профспілок

foto   2    foto   3