Комитет

 

 

16 вересня 2015 року відбулося планове засідання Харківського обласного координаційного Комітету сприяння зайнятості та професійної орієнтації населення.

Відкриваючи засідання, голова Комітету, заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Печура Т.М. охарактеризувала стан ринку праці області. Незважаючи на непросту ситуацію на ринку праці, в тому числі через додаткове навантаження за рахунок внутрішньо переміщених осіб, в області продовжується надання усього спектру послуг, пов’язаних із працевлаштуванням, розширюються шляхи та можливості працевлаштування громадян, які звертаються до обласної служби зайнятості, та забезпечується попит роботодавців на робочу силу.

З першого питання «Про спільні дії між учасниками соціального діалогу та впровадження активних заходів сприяння зайнятості населення щодо зниження рівня безробіття у Харківській області» інформували Глухов С.М., заступник начальника управління праці та зайнятості Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації та Волков С.Г., співголова Комітету, заступник Голови Об'єднання профспілок Харківської області.

Як зазначив Глухов С.М., у червні поточного року, з метою підвищення ефективності роботи щодо соціального захисту населення від безробіття, з врахуванням додаткового навантаження у 2015 році на ринок праці області за рахунок осіб, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, внесені зміни до Програми зайнятості населення Харківської області на період до 2017 року. Аналогічна робота проводиться в усіх районах та містах області.

У серпні поточного року створено обласну спеціальну комісію для вжиття заходів щодо запобігання різкому зростанню безробіття під час масового вивільнення працівників. Відбулось перше засідання Комісії за участю представників сторін соціального діалогу, за результатами якого для вжиття відповідних заходів прийнято протокольне рішення.

Взаємодія з роботодавцями та профспілками Харківського регіону переросла в систему соціального партнерства. З початку року проведено понад 5,5 тис. зустрічей з представниками підприємств, організацій та установ Харківської області та 10 засідань «круглих столів» за присутності близько 200 роботодавців нашого регіону.

Протягом січня-серпня поточного року інформацію про вакансії надали до служби зайнятості 8,9 тис. роботодавців області, що на 13,8 % менше, ніж за відповідний період минулого року. Але загальна кількість вакансій зросла на 0,9 тис. і становила 54,2 тис. одиниць, з них укомплектовано за сприяння служби зайнятості 83,4 %.

З початку 2015 року послугами державної служби зайнятості скористалися 68 тис. безробітних громадян, з них, завдяки розгортанню активних програм сприяння зайнятості, понад 27 тис. безробітних громадян працевлаштовані.

Волков С.Г. звернув увагу членів комітету на колосальне падіння обсягів виробництва, яке відбувається у всіх видах економічної діяльності - промисловості, сільському господарстві, будівництві, торгівлі, та зменшення чисельності штатних працівників. При тому, що знижується навантаження на одне робоче місце з 12 до 11 вакансій, рівень безробіття зріс на 0,07% (1,48), збільшується рівень працевлаштування - до 38,35, ситуація на ринку праці дуже складна. Роботодавці продовжують встановлювати скорочений робочий тиждень або робочий день, ініціюють надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати, проводять масові звільнення працівників, маскуючи їх під звільнення за власним бажанням і за згодою сторін.

Також Волков С.Г висловив негативну оцінку щодо спроби Мінсоцполітики провести чергове реформування системи державного управління в сфері зайнятості населення та соціального страхування на випадок безробіття.

З другого питання «Про організацію навчання та працевлаштування інвалідів» доповідав А.І. Толстих, заступник директора обласного центру зайнятості. Як зазначив доповідач, з метою працевлаштування протягом січня-серпня 2015 року послугами обласної служби зайнятості охоплено 695 безробітних інвалідів. За сприянням служби зайнятості в цілому по області працевлаштовано 455 осіб з інвалідністю. Середній рівень працевлаштування по Харківській області склав 65,5%, що на 2,3 відсоткових пункти більше, ніж у 2014 році.

З початку 2015 року 40 безробітних осіб з інвалідністю отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності або 5,8 % від перебуваючих на обліку безробітних осіб з інвалідністю (у 2014 – 4,6 %).

З метою підвищення конкурентоспроможності на ринку праці осіб з інвалідністю протягом січня-серпня 2015 року службою зайнятості  організовано проходження професійного навчання шляхом підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації 184 інвалідів, що на 18 осіб або на 10,8% більше аналогічного періоду 2014 року (166 осіб). Працевлаштовані після проходження професійного навчання 143 особи з інвалідністю, що складає 77,7% від усіх охоплених цією послугою інвалідів.

Інформуючи з третього питання «Про сприяння працевлаштуванню неповнолітньої молоді та контроль за дотриманням їх трудових прав», Храпач Н.П., начальник відділу з питань додержання законодавства застрахованих осіб, працевлаштування інвалідів, з питань дитячої праці та інших нормативно-правових актів управління з питань праці Головного управління Держпраці у Харківській області, зазначила, що з метою недопущення порушень діючого законодавства та збільшення ефективності надання соціальних послуг соціально вразливим верствам населення, в тому числі неповнолітній молоді, обласним центром зайнятості постійно ведеться поіменний моніторинг та контроль результативності надання соціальних послуг зареєстрованим особам у віці до 18 років.

З початку 2015 року в Харківській службі зайнятості зареєстровано як безробітних 13 осіб зазначеної категорії (Вовчанський, Сахновщинський, Нововодолазький, Шевченківський, Близнюківський, Харківський райони). Усі неповнолітні, які звернулися за сприянням у працевлаштуванні до служби зайнятості, охоплені профорієнтаційними послугами.

Для неповнолітніх, що вперше шукають роботу, не мають професії та виявили бажання пройти профнавчання за допомогою служби зайнятості, попередньо проводився комплекс профконсультаційних послуг та профвідбір. Проходили професійне навчання за направленням служби зайнятості 4 особи за такими професіями, як токар, фрезерувальник, перукар-модельєр та покоївка. Всі з них на сьогодні вже закінчили навчання та працевлаштовані, двоє – за напрямом свого навчання (токар, фрезерувальник).

На постійні робочі місця працевлаштовано 13 дітей, у тому числі 1 – за рахунок компенсації роботодавцю єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Про стан організації роботи з професійної орієнтації населення з підвищення конкурентоспроможності безробітних інформувала начальник відділу організації профорієнтації обласного центру зайнятості Пахуча Н.П. Як відмітила доповідач, профорієнтаційними послугами обласної служби зайнятості з початку 2015 року скористались понад 153 тис. осіб, серед яких майже 61 тис. безробітних та близько 56 тис. осіб навчалися у навчальних закладах різних типів.

Безробітним громадянам надано понад 332 тис. профорієнтаційних послуг, майже кожен безробітний отримав в середньому 3-5 профорієнтаційних послуг – від участі у семінарах, до індивідуальної профконсультації, у т.ч. із застосуванням психологічного тестування.

В Інформаційно-консультаційному центрі (ІКЦ) на базі обласного центру зайнятості, який розпочав роботу у квітні 2015 року, проведено 187 групових заходів за участю 3,3 тис. осіб. Фахівцями служби зайнятості була проведена індивідуальна робота з 877 громадянами, зокрема: консультування та складення професійного резюме, проведення психологічного тестування, ознайомлення з  вакансіями по Україні та Харківському регіону тощо.

В обговоренні зазначених питань взяли участь Артеменко Р.С., Вусенко І.І., Татаринцева М.І. Печура Т.М.

За підсумками засідання прийнято протокольне рішення, реалізація якого сприятиме покращенню ситуації на ринку праці області та найбільш вразливих верств населення – молоді та осіб з інвалідністю.

 

 

Н. Гриценко,

завідуюча відділом соціально-економічних,

правових питань та охорони праці ОПХО