Субсидии-1

З метою інформування членів профспілок та забезпечення їх соціальної підтримки Об'єднання профспілок Харківської області 17 вересня 2015 року провело семінар «Право громадян на житлову субсидію та пільги».

Як зазначила перший заступник Директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Т.Б. Бабенко, суттєво змінено систему надання субсидій населенню, спрощено процедуру, порядок надання документів та їх перелік. Зараз для призначення субсидії необхідно подати лише два документи – заяву про призначення житлової субсидії та Декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. Форма цих документів також спрощена. Умови оформлення субсидій визначені Постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2015 № 475 «Про спрощення порядку призначення та надання населенню житлових субсидій».

При заповненні декларації необхідно вказувати тільки вид доходу, який отримує громадянин, та назву організації, де отримується дохід, жодних цифр вказувати не треба. Органи соціального захисту отримають інформацію безпосередньо від Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду.

Всі інші відомості, що необхідні для призначення житлових субсидій (про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами), надають організації, які забезпечують цими послугами, на запит органів соціального захисту населення.

Субсидія призначається одному з членів домогосподарства, який зареєстрований у житловому приміщенні і на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг.

Субсидія призначається на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням і розраховується посезонно: на опалювальний сезон — з 01 жовтня по 30 квітня; на неопалювальний сезон - з 01 травня по 30 вересня.

Для призначення субсидії враховуються доходи без податку з доходів фізичних осіб за попередній календарний рік. До сукупного доходу не включаються сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів,грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які беруть участь в антитерористичних операціях, допомога громадських та благодійних організацій, допомога на поховання, одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності. Якщо субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається у I кварталі року, середньомісячний сукупний дохід визначається за перші три квартали попереднього року.

За бажанням громадян субсидія може бути призначена на основі середньомісячного сукупного доходу родини за останні три місяці. Але в цьому разі необхідно подати довідки про доходи за зазначений період за відповідною формою.

Також Т.Б. Бабенко проінформувала учасників семінару про можливість оформлення субсидій за рішеннями Комісій при місцевих органах виконавчої влади в разі наявності понаднормової площі житла, визначення кількості фактично проживаючих осіб для розрахунку субсидії та інших спірних питаннях.

Окремо увагу учасників семінару було приділено факторам, які впливають на припинення надання субсидій та відповідальності за недостовірні відомості про доходи (не зазначено один із видів доходів) й майновий стан зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб.

Під час семінару фахівець роз’яснила та відповіла на конкретні питання учасників семінару. Особливо учасників семінару хвилювали питання щодо: надання субсидій особам, які проживають у приміщенні, але не є власниками житла; про порядок надання субсидії громадянам, яким було відмовлено в оформленні субсидії в неопалювальний сезон, коли розмір плати за житлово-комунальні послуги не перевищував обсягу визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу, якщо є працездатні особи, які не мають постійного доходу; як правильно заповнити декларацію для осіб, які є фізичними особами-підприємцями та багато інших.

Головний спеціаліст Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Романик В.В. проінформувала про зміни та порядок оформлення пільг окремим категоріям громадян, який діє з 1 липня 2015 року. Як зазначила Романик В.В., пільги надаються громадянам України, якщо середньомісячний сукупний дохід сім'ї пільговика за попередні 6 місяців в розрахунку на 1 особу не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу. На сьогодні це складає 1710 грн.

У сукупний дохід сім'ї пільговика включаються нараховані: пенсія; заробітна плата; грошове забезпечення; стипендія; соціальна допомога; доходи від підприємницької діяльності.

Фахівець також роз’яснила та відповіла на конкретні питання учасників семінару, в тому числі права отримання пільг на оплату житлово-комунальних послуг педагогічними працівниками у сільській місцевості.

Субсидии

Н.О. Гриценко заввідділом ОПХО.