УВ


Президія Київської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення на засіданні, яке вів голова профспілки Володимир Лєбєдєв, не дала згоди на звільнення працівників Ставищенського жітлово-комунального підприємства №30. Таким чином профспілки захистили законні права та інтереси конкретних членів профспілок.

 

Справа у тому, що до Київської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення надійшло клопотання, у якому начальник Ставищенського ЖКП просить дати згоду на проведення змін в організації виробництва і праці шляхом скорочення посад, які займають голова профкому В.Мейта та члени профкому В.Ковалів, А.Ярошенко та С.Коваленко.

Але, виходячи з документів, які надійшли в обласну організацію профспілки з ППО Ставищенського ЖКП було встановлено, що його начальник В.Слизченко протягом довгого часу порушує вимоги законодавства про працю на підприємстві і окремо вчиняє дії щодо цілеспрямованої протидії діяльності профспілки на підприємстві. Значна частина працівників була вимушена заключати з адміністрацією строкові трудові договори (порушення ст. 23 КЗпП України), укладення яких начальник, як проінформували члени профспілки, використовував у якості методу впливу на працівників, в тому числі стосовно примушування виходити із членів профспілки. Результатом даних дій стала вкрай складна ситуація на підприємстві, членство в профспілки зменшилося майже втричі, при чому головним мотивом виходу із профспілки для працівників були великі побоювання працівників щодо втрати роботи у зв’язку із неодноразовими погрозами здійснити це з боку адміністрації підприємства.

Під час засідання Президії було зазначено, що надання такої згоди є неприпустимим, а самі вказані зміни в організації роботи є незаконними, тому що адміністрацією підприємства при проведенні заходів щодо впровадження змін в організації роботи та скорочення посад були допущені порушення трудового законодавства, зокрема ст. 22 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» в частині обов’язку проведення попередніх консультацій із профспілкою перед прийняттям рішення про скорочення штатної чисельності працівників, а також те, що на момент надходження на розгляд вищевказанного клопотання, у порушення вимог ст. 42, 43 КЗпП України начальником Ставищенського ЖКП вже було попереджено конкретних осіб про звільення з роботи у той час коли комісія щодо визначення осіб, які мають (або ні) переважне право на залишення на роботі взагалі не засідала із вкзаного приводу.

Крім того, голова профкому В.Мейта повідомив, що клопотання і питання щодо надання згоди на проведення змін в організації виробництва шляхом скорочення не підлягають погодженню ще й тому, що фактично їх метою є цілеспрямоване звільнення з роботи конкретно тих працівників підприємтва, які займають виборні громадські посади у профспілковому комітеті та своєю принциповою позицією протидіють свавіллю керівника підприємства. Більш того, скоріш за все, саме принципова позиція профспілкового комітету щодо фактів зловживань та порушень прав членів профспілки, спровокувала дії адміністрації по знищенню первинної профспілкової організації в вигляді скорочення посад, які займали члени профкому та голова профкому.

Ось чому Президія Київської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення прийняла рішення, про яке ми повідомили вище.

 

Прес-центр ФПУ