1

 

 

Шановні працівники культури!

 

Всеукраїнська Профспілка працівників культури України висловлює глибоку стурбованість щодо намагань законодавчої влади прийняти найближчим часом законопроект № 2669-д «Про внесення змін до деяких Законів України щодо запровадження контрактної форми роботи в галузі культури та конкурсної процедури призначення керівника державного чи комунального закладу культури», деякі норми якого грубо порушують Конституцію України, вітчизняне та міжнародне законодавство.

 

Зокрема, названим законопроектом передбачається переведення всіх керівників закладів культури, а також художнього та артистичного персоналу, які працюють за безстроковими трудовими договорами (!), на контракти.

 

Профспілка, неодноразово звертала увагу Комітету ВРУ з питань культури і духовності та окремих народних депутатів на недопустимість переведення цієї категорії працівників на контракт, який по суті є строковим трудовим договором, а тому його застосування має відповідати передбаченим законодавством вимогам, включаючи й Конвенцію МОП № 158, 1982 року, ратифіковану Україною 04 лютого 1994 року, якою заборонено припиняти трудові відносини з працівниками, якщо тільки немає законних підстав для такого припинення, пов'язаного із здібностями чи поведінкою працівника або викликаного виробничою потребою підприємства, установи чи служби (стаття 4).

 

Крім того, в Роз'ясненні Конституційного Суду України від 01 серпня 2013 року № 22-14-17/1749 наголошується, що укладання трудових договорів у формі контракту є обов'язковим лише для осіб, які призначаються на посади керівників закладів після набрання чинності закону, і не поширюються на працюючих в цих закладах, призначених до прийняття закону. А примушувати працівника, який працює на умовах безстрокового трудового договору, до укладення контракту з обмеженим строком його дії є погіршенням його становища, що може стати підставою для визнання такого контракту недійсним.

 

Свого часу, Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради України, аналізуючи попередню редакцію поданих законопроектів з цієї проблеми, вже висловлювало застереження про неприйнятність такого переведення.

 

При розробці нової редакції законопроекту № 2669-д, Профспілка неодноразово акцентувала увагу розробників проекту на недопущенні порушень Конституції України, зокрема її статті 22, якою зазначено: «При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод».

 

Тому, викликає не тільки подив, а й обурення свідома «наполегливість» ряду народних депутатів, покликаних стояти на варті виконання законів, запровадити в галузі культури контракту форму трудового договору за будь-яку ціну, в порушення діючого законодавства.

 

Задля недопущення впровадження «культурного геноциду», звертаємось до всіх небайдужих працівників культури з закликом захистити свої законні права та терміново скерувати прямі адресні звернення не тільки народним депутатам України М.Л.Княжицькому, І.І.Подоляк, М.В.Матіос, С.О.Таруті, якими внесений ганебний законопроект, що містить соціальні ризики для працівників культури, а й Президенту України П.О.Порошенку, Голові ВРУ В.Б.Гройсману, народним депутатам – представникам різних політичних сил та позафракційним, від принципової позиції яких залежить подальша доля всіх працівників культури. Поки що є час. Призупинемо знищення культурного простору країни.

 

 

 

З повагою до кожного працівника галузі,

 

Президія ЦК Профспілки працівників культури України