IMGP5001 22

22 вересня 2015 року в Федерації профспілок Черкаської області проведено семінар Міжнародної організації праці з питань розроблення та впровадження Програм профілактики ВІЛ на робочих місцях.

На Черкащині профспілками реалізується вже другий пілотний проект. В 2013-2014 роках основний акцент був направлений на інформування працівників щодо ВІЛ/СНІДу, підготовку тренерів, включення питань ВІЛ/СНІД у регулярні інструктажі з охорони праці, недопущення стигми і дискримінації у зв’язку з ВІЛ в установах.

12 підприємств області (майже 15 тисяч працюючих) прийняли програми протидії ВІЛ на робочому місці, 99 представників підприємств і партнерських установ пройшли навчання. Пілотний проект дав можливість апробувати новий механізм попередження ВІЛ у сфері праці на основі цільових програм на підприємствах. Зросла інформованість працівників про ВІЛ, права і обов’язки в контексті ВІЛ. Обласною радою протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІД рекомендовано включення положень щодо ВІЛ у колективні договори та навчання з охорони праці, об’єднаннями роботодавців області підтримана ініціатива профспілок.

Перший етап програм з протидії ВІЛ/СНІД на робочому місці створив підґрунтя для подальшого просування добровільного консультування і тестування на ВІЛ, впровадження нового проекту в підтримку глобальної ініціативи МОП «Добровільне консультування та тестування на ВІЛ для працівників». Реалізація проекту МОП та Федерації профспілок області проходила за сприяння Об’єднаної Програми ООН з ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС), Фонду народонаселення (ФНООН), мережі ЛЖВ, підтримки обласної адміністрації та ради, об’єднання роботодавців області, обласного СНІД центру.

Майже 2 тисячі працівників області 6 підприємств, установ Черкащини мали змогу на принципах добровільності та конфіденційності пройти тестування на ВІЛ та дізнатися про свій ВІЛ-статус, в разі необхідності розпочати лікування.

Офіційна статистика свідчить про нагальність проблеми. Адже рівень поширеності серед населення (за даними диспансерного обліку) в 2015 році в порівнянні з І півріччям 2014 року збільшився з 239,1 на 100 тис. населення до 256,1. Станом на 1 липня на обліку знаходилося 3218 ВІЛ/інфікованих, переважна більшість з яких люди працездатного віку. Зважаючи на міграційні процеси не тільки внутрішньо переміщених осіб зі Сходу України, а й зовнішні ризики збільшення мігрантів у державі, питання захворюваності на ВІЛ має серйозну економічну складову і носить загрозу національної безпеки.

Представники МОП в Україні – Лариса Савчук, координатор програми МОП з ВІЛ/СНІД у сфері праці в Україні, Софія Литвин, консультант проекту, Петро Шевченко, голова Федерації профспілок Черкаської області, Петро Шевченко, головний лікар обласного СНІД центру, Олександра Шевченко, заступник директора Черкаського медичного коледжу, представники підприємств - учасників проекту розглянули хід реалізації проекту, внесли пропозиції щодо реалізації наступних проектів із залученням міжнародних донорів. Результати впровадження проекту заплановано презентувати в Міністерстві соціальної політики України.

Федерація профспілок Черкаської області