ТЕЛЕ4

 

Актуальні питання реорганізації державних ЗМІ, зокрема телебачення та радіомовлення, виклики, що пов’язані з їх реформуванням, обговорили 28 вересня учасники унікальної зустрічі керівництва Держкомтелерадіо України з головами первинних профспілкових організацій обласних державних телерадіокомпаній. Організатором цієї події стала Профспілка працівників культури України. 

У зустрічі взяли участь та виступили Голова Держкомтелерадіо України Олег Наливайко, перший заступник Генерального директора НТКУ Олександр Харебін, виконуючий обов'язки начальника управління телебачення і радіомовлення Держкомтелерадіо Олександр Ободович, начальник фінансово-економічного управління Держкомтелерадіо Наталія Барташ, завідуюча відділом – правовий інспектор праці Федерації профспілок України Марія Гриценко, представники ЦК Профспілки працівників культури України, первинних профспілкових організацій НТКУ та обласних телерадіокомпаній.

Голова Профспілки Людмила Перелигіна у своєму вступному слові зазначила: «Керуючись Галузевою угодою, Профспілка та наші соціальні партнери - Держкомтелерадіо і Національна телекомпанія України вирішили провести зустріч, я підкреслюю – саме зустріч - з головами первинних профспілкових організацій ОДТРК. Головний мотив такої зустрічі - отримання відповіді на питання, які постали перед працівниками та трудовими колективами в зв'язку з реорганізацією».

Людмила Перелигіна нагадала присутнім, що закон про створення суспільного мовлення вже вступив в силу, тому назад шляху немає - цей процес безповоротний. «Тому, однозначно - суспільному мовленню бути!, - наголосила вона. - Але, поліпшуючи якість інформаційного обслуговування населення, ми не повинні забувати, що будь-які зміни несуть ризики для працюючої людини, а Профспілка не може допустити порушення нормативно-правової бази під час цих змін. Хочу зазначити, що ми разом з Держкомтелерадіо, як соціальні партнери, майже щодня ведемо роботу щоб не допустити порушень чинного законодавства під час реорганізації ОДТРК. Про результати своєї діяльності ми постійно інформуємо по вертикалі. Але одна справа – отримати письмову інформацію, а інша - почути її з перших вуст. Тому, на наше прохання було прийнято рішення щодо зустрічі голів первинних організацій ОДТРК з керівництвом Комітету та з членами комісії з реорганізації. Саме зараз, в цьому залі, у Вас є можливість отримати інформацію та задати будь-яке питання по даній темі. Для нас важливо, щоб в процесі реорганізації був захищений кожен працівник, щоб не було допущено свавілля та порушено інтереси працюючої людини».

На необхідності забезпечення реформування з врахуванням всіх вимог законів та прав працівників наголосив у своєму виступі Голова Держкомтелерадіо України Олег Наливайко. Він подякував ЦК Профспілки працівників культури та особисто Людмилі Перелигіної «за конструктивну, виважену, державницьку позицію в ході цієї дуже складної реформи». «В Україні реформи йдуть дуже не просто, але саме в медіа-галузі, як відзначають наші європейські колеги, вони проходять біль-менш динамічно, - сказав Олег Наливайко. – Головне для нас, як і для профспілок, - забезпечити безболісний перехід працівників з одного статусу до іншого, робити реформи в рамках законів, без порушення прав а інтересів людей».

Голова Держкомтелерадіо зазначив: «Разом із НТКУ ми провели спільну нараду, на якій протягом трьох годин проговорили й внесли уточнення до дорожньої карти, що була створена раніше. Кожному з керівників ОДТРК було запропоновано або взяти участь у створенні філій НТКУ й стати її директором, або залишитися на попередній посаді, яка після остаточної реорганізації припинить своє існування. Всі керівники вирішили очолити новостворені філії до створення ПАТ НСТУ і взяти участь у розбудові суспільного мовлення».

Про конкретні питання процесу реформування сфери телерадіопростору проінформував перший заступник Генерального директора НТКУ Олександр Харебін. Він теж підкреслив, що реорганізація буде проходити в рамках закону, з врахуванням інтересів працівників.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Людмила Перелигіна підкреслила: Профспілка буде будувати свою діяльність по захисту законних прав та інтересів членів профспілки, всіх працівників тільки в конструктивному діалозі з соціальними партнерами – представниками Держкомтелерадіо та роботодавцями. Такі зустрічі мають бути плідними та ефективними. Тому що їх головна мета – забезпечити надійний захист працівників.

Людмила Перелигіна, Олег Наливайко та Олександр Харебін також відповіли на запитання учасників зустрічі. 

 

Прес-центр ФПУ

ТЕЛЕ13

 

ТЕЛЕ12

 

ТЕЛЕ11

 

ТЕЛЕ6

 

ТЕЛЕ7

 

ТЕЛЕ9

 

ТЕЛЕ10