DSCN0133

Згідно з віруваннями різних народів, якщо людина поклоняється Верховному Богу, то божества дощу, будучи Його слугами, будуть також вдоволені і пошлють дощ. Фінальні змагання XIІI обласної спартакіади працівників закладів та установ освіти Закарпаття, що відбулися на ужгородському стадіоні «Авангард», в основному проходили за дощової погоди. А це ознака того, що Вищим силам освітяни Закарпаття вгодили. На старт цих змагань вийшли понад 600 учасників із 17 команд міст і районів нашого краю. А загалом на різних етапах галузевої спартакіади в ній взяли участь понад 8 тисяч освітян, що є обласним рекордом масовості. У проведенні галузевого свята спорту і здоров’я організаторам – департаменту освіти і науки облдержадміністрації та обласній організації профспілки працівників освіти і науки допомагала обласна рада ФСТ «Україна» (голова Владислав Кушнірчук).

На урочистому відкритті спартакіади її учасників та численних уболівальників привітали т.в.о. директора департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА Ганна Сопкова, голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки Тетяна Повханич, начальник управління молоді та спорту облдержадміністрації Віталій Ерфан, голова Закарпатської обласної ради профспілок Іван Король, секретар Ужгородської міської ради Богдан Андріїв.

На бігових доріжках, ігрових майданчиках була запекла боротьба і навіть тимчасові погодні катаклізми не стали на заваді спортивному освітянському завзяттю. Результати в окремих видах спартакіади фіксувала головна суддівська колегія, яку очолював суддя Національної категорії Анатолій Плеханов.

Переможцями в окремих видах стали: у міні-футболі, шашках, гирьовому спорті – освітяни Виноградівського району, у легкій атлетиці – міста Мукачева, в настільному тенісі – Тячівського району, в шахах – Міжгірського району, дартсі – Ужгородського району, у сімейних стартах – міста Берегова. У волейболі серед жінок перемогла команда міста Хуста, а серед чоловіків – Свалявського району.

Високі результати були показані в індивідуальній першості. У легкій атлетиці перемогу здобули: у бігу на 60 метрів серед жінок віком до 35 років – Яна Дочинець (Тячівський район), а понад 35 років – Ольга Ловза (Хустський район), на 100-метрівці у чоловіків віком до 40 років – Степан Гейці (Берегівський район), а понад 40 років – Василь Папіш (м. Мукачево).

У шашках кращими виявилися Галина Віхніна (м. Ужгород) та Леонід Шуста (Воловецький район), а у шахах – Ірина Шуста (Воловецький район) і Семер Найгебавер (м. Ужгород). У гирьовому спорті у ваговій категорії до 70 кг. кращий результат показав Святослав Апшай (Виноградівський район), до 80 кг. з абсолютно кращим результатом – 309 підйомів – інший представник Виноградівщини Олександр Марчук, понад 90 кг. – Іван Діус (Мукачівський район). В настільному тенісі найсильнішими стали Інга Єрхова (Перечинський район) та Золтан Сіладі (Виноградівський район). В дартсі найвлучнішим був Віктор Пребуш (Ужгородський район).

Як завжди, видовищними були змагання із сімейних стартів. Серед 15 сімей освітян у напруженому суперництві перемогла родина Петрушко з м. Берегова, яка випередила інших призерів – сімї Бойчук з м. Мукачева та Місар з Перечинського району.

Призери в індивідуальному заліку нагороджені медалями та дипломами, а команди в окремих видах – дипломами організаторів. Крім того, усі 15 дітей-учасників змагань із сімейних стартів отримали подарунки. Нагороди вручили голова Закарпатської обласної організації профспілки працівників освіти і науки Тетяна Повханич і голова обласної ради ФСТ «Україна» Владислав Кушнірчук.

За підсумками усіх 9 видів XIІI обласної спартакіади працівників закладів та установ освіти Закарпаття перше місце в загальнокомандному заліку завоювала збірна команда Свалявського району (начальник відділу освіти РДА Едіта Грабар, голова районної організації профспілки Наталія Власик). Відповідно лише одним і двома очками поступилися їй другий і третій призери – команди Виноградівського району та міста Мукачева. До шістки кращих також увійшли спортсмени Ужгородського, Мукачівського та Міжгірського районів. Призери спартакіади в загальнокомандному заліку отримають нагороди на засіданні президії обласної організації галузевої профспілки.

Отже, обласна галузева спартакіада освітян Закарпаття ще раз засвідчила, що вони – спортивна галузь.

DSCN0156

DSCN9892

DSCN9951

DSCN9810

DSCN9973

DSCN9854

На фото:

- переможець змагань з волейболу – команда Свалявського району;

- за шаховою дошкою;

- змагання з шашок;

- на біговій доріжці;

- змагання із сімейних стартів;

- хто сильніший?

- організатори і учасники галузевої спартакіади освітян;

- нагороди вручають голова Закарпатської обласної організації профспілки працівників освіти і науки Тетяна Повханич і голова обласної ради ФСТ «Україна» Владислав Кушнірчук.

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно-