ТСЕР

 

30 вересня 2015 року в Харкові відбулося планове засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради.

З першого питання порядку денного «Про стан виробничого травматизму на підприємствах області та заходи, які вживаються з метою його профілактики» інформували заступник начальника управління праці та зайнятості Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Глухов Сергій Миколайович та начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Харківській області Предко Валерій Олексійович.

Як зазначив Глухов С.М., в області забезпечено позитивну динаміку зниження виробничого травматизму. За 8 місяців цього року в порівнянні з відповідним періодом 2014-го травматизм знизився на 31 %, або на 45 випадків (сталося 99 випадків, минулого року їх було 144), смертельний травматизм зменшився більш ніж у 3 рази (загинуло 7 осіб проти 23 за 8 місяців 2014 року).

Також під час засідання було заслухано керівників служб охорони праці підприємств, на яких постійно проводяться професійно-технічні навчання, виділяються кошти на проведення різноманітних заходів з охорони праці та на закупівлю спецодягу тощо, але стабільно реєструється найбільша кількість випадків виробничого травматизму - ДП завод «Електроважмаш»; ПАТ «Харківський тракторний завод»; КП «Харківські теплові мережі»; ВАТ «Турбоатом» та ПАТ «Харківміськгаз».

Другим питанням порядку денного було розгляд питання «Про вартість робочої сили. Про взаємодію соціальних партнерів щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів працівників». Як зазначив т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Вадим Олександрович Глушко, головуючий на Раді, заробітна плата працівників області за 8 місяців поточного року зросла на 13,5% та склала 3478 грн.

В свою чергу, співголова Ради Волков Сергій Геннадійович, звернув увагу членів Ради, що Україна традиційно орієнтувалася на формування моделі дешевої робочої сили. Це в значній мірі обумовлено специфікою видів і технологій економічної діяльності, що припускають екстенсивний характер зайнятості та її низьку продуктивність. Разом з тим, великий вплив робить і державна політика.

Саме державна політика у сфері визначення вартості робочої сили визначає поведінку інших гравців ринку. Власники підприємств беруть негативний приклад з державних підприємств про можливість довгострокових затримок виплати заробітної плати, про заниження вартості оплати праці, про допущення колосальної різниці в доходах керівників, топ-менеджерів і простих працівників.

Результати аналізу рівня соціальної захищеності працівників демонструють, що їх соціальна захищеність сьогодні може бути охарактеризована тільки як низька. Ознаками низького рівня соціальної захищеності в даний час є:

• неадекватна сучасним соціально-економічним умовам оплата праці;

• уразливість правового становища, неповнота і фрагментарність правової бази у питаннях соціально-економічного забезпечення;

• недостатня престижність чесної праці і низьке морально-психологічне самопочуття.

Також активну участь в обговоренні зазначених питань взяли Печура Т.М., Назаренко О.М., Лайков С.М., Благовещенська А.В., Колесніков О.О.

За результатами засідання прийнято відповідне рішення.

 

Н.Гриценко,

завідуюча відділом соціально-економічних,

правових питань та охорони праці ОПХО

 

ТСЕР 2